x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sindromul de șoc toxic menstrual stafilococic

Sindromul de șoc toxic menstrual stafilococic

31 Iul 2019   •   00:08
Sindromul de șoc toxic menstrual stafilococic

Sindromul de șoc toxic menstrual este provocat de un stafilococ. Această boală infecțioasă rară, care apare în timpul menstruației, este unul dintre factorii care contribuie la creșterea neîncrederii femeilor în tampoane. Dar care sunt simptomele acestui șoc grav, responsabil de cazuri de amputare, orbire și septicemie și având potențial letal?

Ce este sindromul de șoc toxic menstrual?

În anul 2012, supermodelului Lauren Wasser i-au fost amputate ambele picioare după un sindrom de șoc toxic menstrual stafilococic. Această dramă, extrem de mediatizată, a atras atenția asupra unei boli grave care are legătură cu utilizarea de tampoane sanitare.

Afecțiunea este legată de o toxina din bacteria Staphylococcus aureus. Acest germen, care poate fi purtat în mod natural pe piele fără nici o consecință, poate elibera toxina în cauză în anumite circumstanțe, cum ar fi folosirea prelungită (mai mult de 4 ore) a unui tampon intravaginal.

Vezi și 4 cauze ale grăsimii abdominale

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

În unele cazuri, fără a ști de ce, bacteriile profită de stagnarea sângelui, pentru a prolifera. Odată eliberată în organism, toxina poate ataca diferite organe, cum ar fi ficatul, rinichii sau plămânii.

În ciuda asocierii cu folosirea tampoanelor, medicii avertizează că, de fapt, este vorba despre o patologie a menstrelor, nu a tampoanelor. Dacă cele mai cunoscute cazuri au fost cu tampoane, sindromul poate să apară și atunci când se folosește o cupă menstrualp sau chiar un șervețel igienic.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Câți pași trebuie să facem pe zi pentru a fi sănătoși

Poate duce la septicemie fatală, dar procentul unui astfel de prognostic e totuși foarte mic. 

Oamenii de știință nu au stabilit încă de ce unele femei dezvoltă acest sindrom, în timp ce mii de alți purtători de stafilococic sunt sănătoși. Pe de altă parte, s-a stabilit că boala a afectat mai mult femei tinere, între 14 și 24 de ani. În 2017, vârsta medie a pacientelor cu acest sindrom a fost de 21,7 ani. Iată care sunt simptomele care nu trebuie neglijate.

Sindromul de șoc toxic menstrual stafilococic – simptome

#1 Febra și placa scuamoasă roșie

............

Citește mai departe AICI

×