x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

05 Sep 2019   •   17:09
Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături la nivelul mâinii şi al braţului. Situaţia apare atunci când unul dintre nervii majori ai mâinii – nervul median – este comprimat la nivelul încheieturii mâinii.

La majoritatea pacienţilor, sindromul de tunel carpian se agravează de-a lungul timpului, deci diagnosticarea şi tratamentul precoce sunt importante. La început, simptomele pot fi ameliorate prin măsuri simple, cum ar fi purtarea unei orteze de pumn sau evitarea anumitor activităţi.

Dacă presiunea asupra nervului median continuă, aceasta poate duce la afectarea nervului şi agravarea simptomelor. Pentru a preveni deteriorarea permanentă, poate fi recomandată intervenţia chirurgicală cu scopul de a scădea presiunea asupra nervului median.

Tunelul carpian este un pasaj îngust la încheietura mâinii, de aproximativ un centimetru lăţime. Podeaua şi părţile laterale ale tunelului sunt formate din oasele de la încheietura mâinii, numite oase carpiene. Acoperişul tunelului este o bandă puternică de ţesut conjunctiv numit ligament transvers. Deoarece aceste limite sunt foarte rigide, tunelul carpian are o capacitate mică sau de a-şi mări dimensiunea.

Nervul median este unul dintre principalii nervi din mână. Acesta provine ca un grup de rădăcini nervoase cu punct de plecare de la nivelul coloanei cervicale. Aceste rădăcini vin împreună pentru a forma un singur nerv în braţ. Nervul median coboară pe braţ şi antebraţ, trece prin tunelul carpian de la încheietura mâinii, intră la nivelul mâinii şi este responsabil de sensibilitatea degetului mare şi arătător, mijlociu şi inelar.De asemenea, nervul controlează muşchii din jurul degetului mare.

Cele nouă tendoane care îndoaie degetele trec prin tunelul carpian. Aceste tendoane sunt denumite tendoane flexor.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Turist găsit spânzurat într-o cameră de hotel

Ce este sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian apare atunci când tunelul se îngustează sau când ţesuturile care înconjoară tendoanele flexorilor, se umflă, punând presiune asupra nervului median. Aceste ţesuturi sunt numite teci tendinoase.

Atunci când teaca tendonului se inflamează (se umflă), ea ocupă spaţiu în tunelul carpian şi, în timp, pune presiune pe nervul median. Această presiune anormală asupra nervului poate duce la durere, amorţeală, furnicături şi senzaţie de slăbiciune la nivelul mâinii.

Simptomele sindromului de tunel carpian

Simptomele sindromului de tunel carpian pot include:
• Amorţeală, furnicături, senzaţie de arsură şi durere – în primul rând în degetul mare şi arătător, mijlociu şi inelar;
• Durere sau furnicături care pot iradia în sus pe antebraţ spre umăr;
• Slăbiciune şi senzaţie de scădere a forţei în mână – acest lucru poate face dificilă efectuarea de mişcări fine, cum ar fi îmbrăcarea.

În cele mai multe cazuri, simptomele sindromului de tunel carpian încep treptat – fără un traumatism specific. Pe măsură ce starea se agravează, simptomele pot apărea mai frecvent sau pot persista pe perioade mai lungi de timp.

Simptomele care apar noaptea şi trezesc pacientul din somn sunt foarte frecvente. În timpul zilei, simptomele apar atunci când ţineţi ceva în mână pentru o perioadă lungă de timp cu încheietura îndoită, înainte sau înapoi, cum ar fi atunci când utilizaţi un telefon, conduceţi sau citiţi o carte.

Analize, diagnostic și tratament

....................

Citește mai departe AICI

×