x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sinuzita acută şi cronică

Sinuzita acută şi cronică

de Dr Dana Tinică    |    08 Dec 2009   •   00:00
Sinuzita acută  şi cronică
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Sinuzitele, aceste afecţiuni cu simptome zgomotoase, greu de trecut cu vederea înfloresc în sezonul rece. Sinusurile sunt cavităţi pline cu aer, situate în oasele craniului, menite să îi reducă astfel greutatea.

Există sinusurile frontale în spatele frunţii, sinusurile maxilare în interiorul obrajilor, sinusurile etmoidale şi sfenoidale, toate fiind legate de cavitatea nazală. Factorii de risc în cazul sinuzitelor sunt: răcelile repetate, prezenţa vegetaţiilor adenoide şi infecţiile acestora, deviaţia de sept, infecţiile dentare, polipii şi tumorile nazale, expunerea la poluanţi, în special fum de ţigară, alergiile frecvente.

ACUTĂ
Sinuzita acută se manifestă cu senzaţia de durere şi presiune la nivelul frunţii, obrajilor, ochilor, nasului sau, uneori, al dinţilor, în funcţie de localizare. Concomitent apare un grad de obstrucţie nazală care îngreunează respiraţia şi o secreţie nazală îngroşată, de culoare galben-verzuie. Tusea este iritativă şi apare mai ales noaptea. Sensibilitatea pentru gust şi miros scade. Mai pot apărea dureri auriculare, dureri de gât, halitoză (un miros neplăcut al gurii) şi o stare generală alterată, cu febră, oboseală, iritabilitate.

Aceste simptome durează până la patru săptămâni. În general, sinuzitele virale cedează la remediile obişnuite. Dacă temperatura depăşeşte 38 grade C sau dacă starea bolnavului se înrăutăţeşte după o săptămână este indicat să vă prezentaţi la medic. De asemenea, prezentaţi-vă de urgenţă la medic, dacă apar o durere puternică şi o tumefiere în jurul ochilor sau frunţii, cefalee severă, confuzie, senzaţia de înţepenire a gâtului, fotofobie, tulburări de vedere, pentru că pot anunţa complicaţii grave: infecţii intraorbitare, meningită, accidente vascular-cerebrale, abcese cerebrale.

CRONICĂ
Dacă simptomele nu cedează nici după 8-10 săptămâni şi mai ales dacă au mai existat episoade de sinuzită acută în antecedente, este vorba de o sinuzită cronică. De cele mai multe ori, această sinuzită cronică este bacteriană, are cam aceleaşi simptome ca şi cea acută, cu dureri la fel de puternice, cu o senzaţie de oboseală mai accentuată, dar, de obicei, fără febră, în acest caz fiind obligatorie prezentarea la medic.

Diagnosticul primar este pus de medicul de familie, dar este de multe ori necesar un examen de specialitate ORL, radiografii craniene, culturi din secreţia nazală sau chiar puncţii sinusale pentru identificarea germenilor în laborator şi stabilirea antibioticelor necesare şi uneori pentru o evacuare terapeutică a secreţiilor sinusale. De asemenea, medicul ORL va stabili existenţa unor factori favorizanţi ai îmbolnăvirii (vegetaţii adenoide, polipi, tumori, deviaţii de sept, probleme dentare) şi va stabili conduita terapeutică, medicală sau chirurgicală prin care vor fi abordate. Uneori, este necesar şi un consult alergologic.

TRATAMENTE
Într-o primă fază, în tratamentul sinuzitei se recomandă dezobstrucţia nazală şi facilitarea eliminării secreţiilor cu soluţii saline - picături sau spray intranazal, corticosteroizi locali, decongestive sub formă de tablete sau sprayuri nazale, acestea din urmă neputând fi folosite mai mult de trei-cinci zile, deoarece alterează mucoasa. Un efect foarte bun îl are inhalarea de aburi, fie stând deasupra unui vas cu apă fierbinte, în care putem pune eventual plante medicinale sau uleiuri aromatice, având capul acoperit cu un prosop, fie la duş, aspirând aburul fierbinte.

În sinuzitele cronice este foarte folositor un aparat de umidifiere a aerului. De asemenea, se pot aplica nişte comprese calde pe frunte, nas, obraji. În paralel, se pot administra antiinflamatoare pentru combaterea durerii şi a inflamaţiei. Dacă simptomele nu cedează este vorba, probabil, de o sinuzită bacteriană şi medicul vă va indica antibiotice, care trebuie luate 10-14 zile. În unele cazuri, se aplică metode chirurgicale pentru drenaj şi îndepărtarea mucoasei tumefiate. Este bine ca bolnavul să se odihnească, să se hidrateze suficient pentru a asigura fluidizarea secreţiilor şi să doarmă cu capul ridicat, pentru un drenaj mai bun al mucusului.

Pentru profilaxie se urmăreşte evitarea virozelor respiratorii şi a episoadelor alergice, expunerea la poluanţi, în special fum de ţigară, rezolvarea problemelor locale ORL şi stomatologice, precum şi tratarea atentă, corectă a episoadelor de sinuzită acută.

CE ESTE
Sinuzita este inflamaţia acută sau cronică a mucoasei, care căptuşeşte sinusurile. În această situaţie, orificiile de comunicare cu nasul se blochează, mucusul produs stagnează, nu mai poate fi drenat la exterior, constituind în acelaşi timp un excelent mediu de cultură pentru microorganisme. Sinuzita este cel mai frecvent de etiologie virală, complicând, în aproape trei sferturi dintre cazuri, virozele respiratorii atât de frecvente în acest sezon, dar mai poate fi de natură bacteriană (de obicei, consecutiv unei infecţii virale), alergică sau fungică (la persoane cu o imunitate scăzută).

×
Subiecte în articol: medicul de familie