x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sistemul limfatic

Sistemul limfatic

21 Mar 2006   •   00:00

Sistemul circulator nu poate fi separat de sistemul limfatic. De aceea, importanta limfei si a sistemului pe care il formeaza nu este de neglijat.

Click pt a mari imaginea
SISTEMUL LIMFATIC
Sistemul circulator nu poate fi separat de sistemul limfatic. De aceea, importanta limfei si a sistemului pe care il formeaza nu este de neglijat.

Inainte de a vorbi despre sistemul limfatic, trebuie sa aflam ce este limfa. Intre celulele care ne alcatuiesc organismul se afla un tesut interstitial, care face posibile schimburile de substante intre celule. In acest tesut se afla limfa, un lichid incolor sau usor galbui. In compozitia limfei intra apa, saruri minerale, proteine, lipide, precum si substante toxice rezultate din arderile celulare. "Compozitia si aspectul acestui lichid variaza insa in functie de regiunea in care se gaseste. Astfel, limfa din regiunea hepatica are o concentratie mult mai mare de proteine, in comparatie cu limfa din regiunea toracica. La nivelul intestinului, concentratia de grasimi din limfa este mai mare decat in orice alta zona a organismului", explica dr. Mihai Olariu, medic specialist hematolog in cadrul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

CAPILARE SI VASE


Atunci cand in tesutul interstitial se acumuleaza o cantitate mare de limfa, ea este colectata de vase foarte mici, numite capilare limfatice. Ele preiau limfa si o varsa in vase mai mari, care merg in organism pe langa vasele sangvine. Aceste vase limfatice au pereti mult mai subtiri si un diametru mult mai mic decat al vaselor de sange. Organismul este impanzit de astfel de vase limfatice. Toate conduc limfa catre cele doua vase limfatice principale: canalul toracic si canalul limfatic drept. Canalul toracic preia limfa din partea stanga a capului, a gatului, a toracelui, de la nivelul membrelor inferioare si de la majoritatea organelor din cavitatea abdominala si peretii abdominali. Canalul limfatic drept, numit si marea vena limfatica, preia limfa din jumatatea dreapta a capului, gatului, toracelui si de la membrul superior drept. Cele doua vase limfatice mari varsa limfa, la randul lor, in vasele de sange ale organismului.

LIMFEDEM


Click pt a mari imaginea
Atunci cand vasele limfatice nu-si mai pot exercita functia de a impinge limfa spre sistemul venos, in zona in care limfa stationeaza poate aparea o umflatura numita limfedem. Cel mai frecvent, limfedemele sunt localizate la nivelul membrelor inferioare si afecteaza indeosebi femeile. "Exista doua tipuri de limfedeme: primare si secundare. Limfedemul primar apare ca urmare a unui defect al vaselor limfatice sau valvelor. Uneori, limfedemul este dat de lipsa unor vase limfatice in unele tesuturi", precizeaza dr. Mihai Olariu. Limfedemul secundar apare la pacientii cu neoplasm, cu TBC, filarioza (infectie parazitara) sau dupa interventii chirurgicale si dupa radioterapie.

STIATI CA

  • Dupa o masa bogata in grasimi, limfa capata un aspect albicios.
  • Spre deosebire de vasele de sange, vasele limfatice nu impanzesc tot corpul. La nivelul sistemului nervos central, oaselor, dintilor si maduvei osoase nu exista capilare si vase limfatice.
  • Cantitatea de limfa din organism este mult mai mica decat cea de sange. La fel si diametrul vaselor. Cel mai mare vas al sistemului limfatic, canalul limfatic drept, are un diametru de 3 milimetri, in vreme ce aorta, cel mai mare vas de sange din corp, este de peste zece ori mai mare. n In timpul unui efort fizic creste cantitatea de limfa din organism.
  • ANSAMBLU. Sistemul limfatic nu contine doar capilare si vase limfatice, ci si organe limfoide, repartizate in diverse regiuni ale corpului. Ganglionii limfatici sunt astfel de organe, situate pe traiectul vaselor limfatice. Ganglionii curata limfa de substantele daunatoare organismului si formeaza anticorpi, avand rol de bariera impotriva infectiilor. Alte organe limfoide sunt timusul, amigdalele, apendicele si splina, care produc limfocite – celule cu rol important in sistemul imunitar.
    ×