x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Soarele vindecă astenia

Soarele vindecă astenia

de Georgeta Licsandru    |    25 Mar 2008   •   00:00

Cheful de viaţă le lipseşte multora dintre noi la început de primăvară. Aceasta în ciuda darurilor primăverii: zile mai lungi, soare din belşug, pomi înfloriţi… Vinovatul? Astenia de primăvară!

Cheful de viaţă le lipseşte multora dintre noi la început de primăvară. Aceasta în ciuda darurilor primăverii: zile mai lungi, soare din belşug, pomi înfloriţi… Vinovatul? Astenia de primăvară! Pentru a ne bucura din plin de darurile primăverii şi a preveni stările astenice, specialiştii ne sfătuiesc să facem o cură de soare, să ne petrecem zilnic 20-30 de minute mângâiaţi de razele lui blânde. S-a demonstrat că lumina solară redă pofta de viaţă, creşte toleranţa la stres a organismului, creşte rezistenţa la efort şi randamentul psihic şi ne scapă de durerile de cap.

În această perioadă, unele persoane se plâng din cauza insomniilor, altele, dimpotrivă, dorm prea mult, dar se trezesc tot neodihnite. Ce-i de făcut? Specialiştii recomandă suplimentarea dietei cu vitamine şi minerale, dar şi plimbările în aer liber. O plimbare prin parc ne dă energie pentru toată ziua şi un tonus psihic bun. Este cel mai ieftin tratament care poate fi făcut contra asteniei, nu ne costă decât 20-30 de minute zilnic. Plimbările prin soare ne ajută să ţinem la distanţă simptomele neplăcute ale asteniei de primăvară: senzaţia de slăbiciune a organismului, palpitaţiile, stările de nervozitate, tulburările de memorie şi concentrare.

 

Antidepresiv natural

Lumina solară este unul dintre cele mai bune antidepresive, arată dr David Servan-Schereiber, neurolog şi profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh. Lumina soarelui stimulează secreţia de serotonină şi dopamină – aşa-numiţii “hormoni ai fericirii” – la nivelul creierului. Un nivel scăzut al acestor substanţe este asociat cu tulburările de somn şi stările depresive, caracteristice asteniei de primăvară. Potrivit statisticilor, primăvara, aproximativ 30%-40% dintre persoanele de vârstă adultă sunt influenţate de modificările în ciclul zi-noapte. Dintre aceste persoane, 3%-4% dezvoltă tulburări depresive. Sunt mai sensibile femeile decât bărbaţii la aceste modificări? Psihologii spun că simptomele asteniei sunt aceleaşi la ambele sexe. Singura deosebire constă în aceea că femeile sunt mai sensibile prin natura lor şi atunci exteriorizează mai mult stările de anxietate, de nervozitate decât bărbaţii.

 

HELIOTERAPIA. În Grecia şi Roma antică, vindecătorii foloseau expunerea la soare în tratamentul celor mai diverse boli. În zilele noastre, această metodă a primit numele de helioterapie şi dă rezultate în stimularea metabolismului, a circulaţiei sangvine, a respiraţiei. Razele soarelui contribuie la asimilarea calciului şi a fosforului. De asemenea, soarele stimulează sistemul nervos central, lipsa luminii având consecinţe destul de grave asupra psihicului nostru.

 

 

 

×
Subiecte în articol: de sezon