x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Spirometria

de Gina Matei    |    19 Oct 2010   •   00:00
Spirometria

Spirometria este cel mai simplu test funcţional respirator care măsoară cantitatea de aer intrată şi ieşită din plămâni în timpul unor manevre de inspir şi expir maximal şi forţat.

"Este indicat ca oricine să facă o spirometrie pentru că este foarte utilă în diagnosticul, dar şi în monitorizarea bolilor pulmonare, cum ar fi astmul bronşic şi BPOC (bronho pneumopatia obstructivă cronică)", ne sfătuieşte Roxana Nemeş, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie "Prof. dr Marius Nasta" Bucureşti.

Spirometria poate fi efectuată de  adulţi, dar şi de copiii cu vârsta peste 5 ani. În ceea ce priveşte intervalul la care trebuie repetat acest test, doctorul Roxana Nemeş spune că o persoană sănătoasă poate să-l facă oricând, iar pacienţilor cu afecţiuni pulmonare li se recomandă să îl repete în funcţie de afecţiunea de care suferă.

Specialistul nostru ne asigură că este o manevră nedureroasă care durează câteva minute. Rezultatele la spirometrie se exprimă în procente faţă de valorile ideale ale parametrilor respiratorii cores­punzătoare pentru vârstă, sex, înălţime.

Spirometrul este aparatul care măsoară cât aer încape în plămâni şi cât aer poate intra sau ieşi din plămân. Acesta are o piesă care se introduce în gură, legată la un sistem de măsurare a fluxului şi volumului de aer, care la rândul ei este legat la un aparat, de obicei, la un computer, ce înregistrează rezultatele şi le reprezintă grafic (curbe) şi numeric.

ÎN ECHIPĂ
Spirometria se efectuează numai în cabinetul medical. Doctorul Roxana Nemeş precizează că "pentru obţinerea unei spirometrii de calitate se impune existenţa unor echipamente calibrate, a unei echipe specializate, alcătuită din tehnician cu trainning în efectuarea probelor funcţionale respiratorii, şi un medic pentru interpretarea rezultatului".

CONTRAINDICAŢII
Doctor Roxana Nemeş atrage atenţia că există şi câteva contraindicaţii relative. Astfel, dacă pacientul a suferit o operaţie recentă de torace sau de abdomen, un infarct miocardic sau scuipă sânge (hemoptizii), acestuia nu îi este recomandată această investigaţie medicală.

RECOMANDĂRI
 - Să nu fumeze cu aproximativ 3 ore înainte, ideal 6 ore;
 - Dacă pacientului i se administrează bronhodilatator inhalator, este indicat să se oprească medi­caţia înainte de efectuarea unei spirometrii cu cel puţin 6, 12, 24 ore, în funcţie de durata de acţiune a bronhodilatatorului, cu condiţia ca starea pacientului să permită acest lucru.

ASTMUL BRONŞIC. Bolile respiratorii cronice afectează atât adulţii, cât şi copiii şi constituie o pro­blemă de sănătate majoră, cu prevalenţă şi mortalitate crescute. Astfel, astmul bronşic afectează în România peste două milioane de pacienţi, prevalenţa acestei boli fiind de 4%-6% din populaţia totală. Astmul este şi cea mai frecventă boală cronică la copii, în România 7% dintre aceştia suferă de astm bronşic.

×
Subiecte în articol: investigatii medicale