x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Stop tulburarilor de somn!

Stop tulburarilor de somn!

21 Mar 2005   •   00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • MEDICUL DE FAMILIE
  • Slabiciune si crampe musculare, palpitatii, iritabilitate, nervozitate, insomnie, stres, lipsa de concentrare, oboseala... Simptome banale, spun cei mai multi. Posibile semne ale lipsei de magneziu in organism, spun medicii. "Exista niste tulburari mai mult sau mai putin vizibile, tulburari de somn, stari de oboseala aparent inexplicabile, care pot fi semnul hipomagnezemiei", afirma medicul specialist medicina de familie Andrei Roman, de la Centrul Medical Bio Terra Med.

    Cauzele lipsei de magneziu

    Lipsa de magneziu sau hipomagnezemia se poate manifesta si prin dureri de cap, ameteli, tremuraturi, senzatie persistenta de lipsa de aer, diminuare a reflexelor, scaderea tensiunii arteriale, tahicardie, tulburari de ritm cardiac. De asemenea, la femeile cu hipomagnezemie, durerile menstruale sunt mai accentuate. Din punct de vedere psihic, lipsa magneziului da o stare de confuzie, de dezorientare, stari depresive. Daca aveti aceste simptome este bine sa va prezentati la cabinetul medicului de familie pentru efectuarea unor analize de rutina, care includ dozarea principalelor minerale din organism, printre care si magneziul.

    "Printre factorii care favorizeaza aparitia carentei de magneziu se numara utilizarea frecventa a laxativelor, terapia diuretica incorecta, tulburarile renale, tulburarile date de abuzul de droguri, alcoolismul, fumatul", ne spune medicul Andrei Roman. Necesarul de magneziu depinde de varsta, de starile patologice antecedente ale pacientului, de starea fizica din momentul respectiv.

    Tratament individualizat

    Inaintea administrarii este bine ca magneziul sa fie dozat. "Tratamentul este individualizat, intr-un fel este tratat un pacient de 70 de ani, care mai are si alte boli, si altfel este tratat un tanar de 20 de ani. Deficitul de magneziu poate fi provocat si de tulburari endocrine, de aceea nu trebuie sa dam suplimentul imediat ce s-a descoperit problema, ci trebuie sa il indrumam pe pacient la un specialist", sustine dr. Andrei Roman. Tulburarile de ritm cardiac induse de hipomagnezemie sunt remarcate de medicul specialist la efectuarea electrocardiogramei.

    Magneziul poate fi administrat terapeutic (tratarea unei carente) sau preventiv (cand exista boli preexistente, cum ar fi diabetul, astmul bronsic, bronsita cronica). Tratamentul hipomagnezemiei consta in cresterea consumului de alimente bogate in magneziu si in administrarea unor suplimente cu magneziu prescrise de medic. Alimentele bogate in magneziu sunt fructele si legumele proaspete, cerealele integrale si fulgii de cereale integrale, lactatele, ouale. In cazurile de urgenta se apeleaza la tratamentul intravenos cu magneziu.

    SFATUL MEDICULUI
    "Se intalnesc cazuri de pacienti care iau suplimente nutritive din proprie initiativa sau pentru ca asa le-au spus cunoscutii pentru sustinerea activitatii fizice sau sportive si care se prezinta dupa aceea la medic cu alte complicatii. Suplimentele nutritive nu trebuie administrate decat la indicatia medicului sau specialistului in nutritie", ne sfatuieste medicul specialist medicina de familie Andrei Roman. In patologia pediatrica exista o serie de convulsii date de hipomagnezemie. De multe ori, copiii au tulburari digestive, varsaturi prin care pierd calciu, magneziu, fosfor, iar mamele gresesc uneori pentru ca nu le iau in seama.

    RECOMANDARI. La gravide, hipomagnezemia trebuie controlata prin administrarea de suplimente, magneziul avand un rol esential in scaderea riscului nasterii premature si al hipertensiunii arteriale. Suplimentele sunt recomandate de asemenea in prevenirea tromboflebitelor, a cardiopatiei ischemice, aterosclerozei, in vindecarea starilor de contractura musculara cronica, insa numai la indicatia medicului specialist. Carenta de magneziu este de regula asociata cu lipsa altor minerale: calciu, fosfor, potasiu. Fiind implicat in mineralizarea osoasa si in relatie directa cu calciul, magneziul este recomandat si femeilor cu osteoporoza.

    STIATI CA...
  • Corpul unui adult contine circa 25 de grame de magneziu, mai mult de jumatate din aceasta cantitate gasindu-se in oase.
  • Magneziul este absolut necesar in functionarea normala a celulei nervoase, aceasta fiind si legatura dintre acest mineral si stresul psihic.
  • Excesul de magneziu sau hipermagnezemia se manifesta prin tulburari neuro-musculare, hipotensiune, tulburari respiratorii, afectare cardiaca severa care poate ajunge pana la stop cardiac. In aceste cazuri, medicii intervin cu tratament intravenos cu diuretice care sa creasca eliminarea excesului de magneziu.
  • ×
    Subiecte în articol: tulburari magneziu medicul de familie