x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Teste sensibile ale sangelui

Teste sensibile ale sangelui

07 Apr 2006   •   00:00

Capacitatea sangelui de a se coagula sau hemostaza, cum o numesc medicii, este o functie esentiala vietii, ce cuprinde acele mecanisme care asigura prevenirea sangerarilor spontane si oprirea celor declansate in cazul unei discontinuitati la nivelul vaselor.

Doctor biolog Ioana Culea de la Institutul National de Hematologie Transfuzionala "C.T. Nicolau" atrage atentia ca, dintre toate investigatiile de laborator efectuate pe probe de sange, testele care vizeaza coagularea prezinta cea mai mare sensibilitate la cele mai mici variatii survenite in metodologia de lucru. Rezultatele difera de la un laborator la altul si chiar in cadrul aceluiasi laborator, de la o zi la alta.

CONDITII DE PRELEVARE

Pentru ca testele de coagulare sa reflecte rezultate reale, recoltarea si stocarea probelor de sange trebuie efectuate in conditii care permit conservarea acestora intr-o stare cat mai apropiata de cea naturala.

In primul rand, bolnavul trebuie pregatit cu atentie inainte de recoltarea probei de sange pentru analiza de coagulare. Medicul se va informa despre istoricul personal si familial al pacientului, eventuala medicatie urmata de acesta, va completa o fisa de observatie si apoi va solicita foarte clar testul necesar. Dupa o identificare sigura a pacientului, se face prelevarea probei de sange. Cadrul medical care executa aceasta manevra va avea grija sa dea dovada de calm si experienta, punctia facandu-se atent, netraumatic. Proba trebuie imediat procesata, dar nu inainte de a fi verificata inca o data in laborator. Rezultatele, care trebuie neaparat sa ajunga la medic, se interpreteaza in functie de tabloul clinic al pacientului.

INVESTIGATII

Printre analizele de coagulare practicate frecvent in laboratorul medical se numara: Timpul de protrombina (Timpul Quick), Timpul de tromboplastina partiala activat, fibrinogenul.

Timpul Quick este folosit in principal pentru explorarea functiei hepatice si pentru monitorizarea terapiei cu anticoagulanti orali (trombostop, sintrom). Timpul de tromboplastina partiala activat este utilizat pentru investigarea functiei hepatice, monitorizarea terapiei cu heparina standard, diagnosticarea hemofiliei A si B. Dozarea fibrinogenului are o deosebita importanta pentru evidentierea fenomenelor hemoragice sau a proceselor inflamatorii.
×
Subiecte în articol: analiza