x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Testiculele

27 Sep 2005   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Testiculele sunt glande sexuale masculine care produc in permanenta spermatozoizi (celula reproductiva masculina) si hormoni sexuali. Testiculul produce cantitati importante de hormoni androgeni si doar mici cantitati de estrogeni. Testosteronul este principalul hormon androgen produs de testicule. El influenteaza dezvoltarea organelor sexuale masculine si a caracterelor sexuale masculine secundare: parul facial si corporal, dezvoltarea scheletului, a musculaturii si a vocii. Fiecare testicul este situat intr-o punga numita scrot. Pentru a produce spermatozoizi, testiculele au nevoie de o anumita temperatura, care trebuie sa se mentina constanta (cu 2 grade mai mica decat temperatura corpului). Din acest motiv, ele sunt pozitionate in scrot si nu in interiorul corpului, acolo unde o temperatura mai ridicata ar scadea productia de spermatozoizi.

Forma, alcatuire, dimensiuni

Fiecare dintre aceste glande masculine are forma ovoidala, consistenta elastica, iar dimensiunile variaza in functie de varsta. Cresterea testiculelor si a scrotului apare, de obicei, intre 10 si 13 ani. La varsta adulta, un testicul are 4-5 cm lungime, 2,5 cm diametru si o greutate medie de 25 de grame. "Fiecare testicul este alcatuit dintr-un invelis – tunica albuginee, stroma conjunctiva si parenchim. Albugineea este un invelis fibros, de culoare albicios-albastruie. Stroma conjunctiva este alcatuita din septuri testiculare care ajung in parenchim, impartindu-l in lobuli", explica medicul primar endocrinolog, asist. univ. Diana Paun, de la Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon". Parenchimul testiculului este format din 200-300 de astfel de lobuli, de forma conica sau piramidala si de dimensiuni variabile. Fiecare lobul este format, la randul lui, din 3 pana la 5 tubi seminifieri, in care se produc spermatozoizii. Maturizarea spermatozoizilor are loc in epididim, o formatiune alungita asezata pe marginea posterioara a testiculului.

STIATI CA
  • Daca temperatura exterioara este scazuta (vreme rece, inot in apa rece), testiculele se retrag in cavitatea abdominala, pentru a pastra astfel temperatura constanta.
  • Testiculul stang este situat cu circa un centimetru mai jos decat cel drept.
  • ×
    Subiecte în articol: lectia de anatomie