x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Toamna cu depresie si ceata

Toamna cu depresie si ceata

11 Oct 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Ceata nu ingreuneaza doar vizibilitatea automobilistilor, ci ne afecteaza si sanatatea. Ceata presupune suprasaturarea aerului cu vapori de apa si este un factor de stres pentru organism in efortul de adaptare la mediul inconjurator. In aceste conditii, batranii, astmaticii si cardiacii sunt cei mai sensibili.

Astmaticii si cardiacii

Ceata ingreuneaza respiratia, cele mai afectate fiind persoanele care sufera de afectiuni respiratorii – astm bronsic, bronho-pneumopatie cronica obstructiva (BPOC). "Desi suprasolicita aparatul respirator, ceata nu este unul dintre factorii declansatori ai crizei de astm. In general insa, o boala pulmonara cronica are un anumit grad de insuficienta respiratorie care poate fi agravata de ceata densa. Dispneea – greutatea in respiratie – se accentueaza. Cu toate acestea, nu apare o criza zgomotoasa de astm, cu respiratie suieratoare, cu intensificarea tusei", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Suprasolicitarea aparatului respirator inseamna un efort in plus si pentru aparatul cardiovascular. In aceste conditii, cresterea presiunii atmosferice poate avea efecte neplacute asupra hipertensivilor care au suferit un infarct miocardic, asupra celor cu ateroscleroza. La aceste categorii de pacienti pot aparea cresteri ale ritmului cardiac, ale tensiunii arteriale. Acestora li se recomanda evitarea iesirii din casa in zilele cu ceata persistenta. Daca tulburarile persista, bolnavul trebuie sa se adreseze medicului, care va restructura tratamentul.

In popor se spune ca batranetea are haine grele, pentru ca varsta se asociaza de cele mai multe ori cu diferite afectiuni. Batranii sunt de obicei si persoane meteosensibile. Cei care sufera de boli reumatismale, de migrene simt schimbarea vremii prin dureri articulare, dureri de cap. Aceste dureri se pot manifesta si in acele momente ale zilei cand afara este ceata. Intensitatea simptomelor creste o data cu inaintarea in varsta, dar si in functie de gravitatea bolii.

Poluarea

Efectele cetii sunt accentuate si de poluare. "Ceata favorizeaza acumularea de gaze toxice in paturile inferioare ale atmosferei.

Practic, este creata o perdea care tine aproape de sol noxele care altfel ajungeau in straturile superioare ale atmosferei.

Din acest motiv, in sezonul rece, in zonele urbane mai ales, ceata contribuie in mod evident la intoxicarea organismului cu gaze toxice si ingreunarea respiratiei", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Aerul devine iritant, iar gazele nocive obstructioneaza caile respiratorii, impiedicand mecanismul natural de curatare a bronhiilor.

In acelasi timp, agentii infectiosi vehiculati de umezeala slabesc imunitatea organismului, cei mai vulnerabili fiind batranii si copiii. "Daca este asociata cu o temperatura scazuta, ceata irita caile respiratorii, favorizand aparitia laringitei virale. Aceasta se manifesta prin inflamarea coardelor vocale, prin raguseala si pierderea vocii", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

TRISTETE. Modificarea presiunii atmosferice, scaderea temperaturii provoaca modificari ale comportamentului psihic. Umezeala si inserarea mai rapida predispun la melancolie, tristete, depresie. "Nu putem sa spunem ca depresia afecteaza mai mult tinerii sau mai mult varstnicii. Aceasta sensibilitate tine in primul rand de individ, si nu neaparat de varsta. Cei inclinati constitutional spre melancolie si depresie sunt mai afectati decat optimistii, care accepta ca asta este realitatea", afirma conf. dr. Dumitru Matei.

STRES. Potrivit statisticilor, sapte din zece femei sunt mai nervoase atunci cand este vreme urata. Stresul este suportat diferit de la o persoana la alta: unele femei isi varsa nervii pe colegi sau pe familie. Altele aleg sa mearga la cumparaturi ori, dimpotriva, se izoleaza in fata televizorului. Cea mai buna solutie pentru a scapa de stres este miscarea in aer liber.

STIRI

ANTIALGICE. Dr. Hunter Hoffman, de la Centrul Medical din Seatle, foloseste lumea virtuala pentru calmarea durerilor. Lumile virtuale ale lui Hoffman, care se numesc SnowWorld si SpiderWorld, inlocuiesc antialgicele. In SnowWorld, pacientul face o calatorie virtuala printre ghetari si pesteri, in timpul careia trebuie sa se apere de ursi si de pinguini. Aceasta "joaca" ii face pe bolnavi sa uite de cele mai diverse dureri.

INFARCT. In revista Annals of Internal Medicine au fost publicate rezultatele unui studiu al cercetatorilor americani, potrivit caruia in luna decembrie numarul infarctelor miocardice este mai mare decat in celelalte luni ale anului. In luna decembrie, mortalitatea a fost de 22% printre cei care au suferit un infarct, in vreme ce in celelalte luni – 20,1%. Tratamentul a fost acelasi pe tot parcursul anului. Cercetarile pentru stabilirea cauzelor continua, expertii afirmand ca una dintre ele ar putea fi conditiile atmosferice neprielnice din timpul iernii.

FUMAT. Aproximativ jumatate dintre fumatorii diagnosticati cu diverse afectiuni cardiace nu renunta la fumat, dupa cum arata statisticile recente ale cercetatorilor europeni. Acestia au analizat comportamentul a 5.500 de pacienti care au supravietuit unui infarct sau care sufera de ateroscleroza sau angina pectorala. Rezultatele au aratat ca, din totalul pacientilor, 2.244 erau fumatori inaintea diagnosticarii. Desi toti au fost sfatuiti de catre medici sa renunte la tigara, doar 48% au ascultat recomandarile specialistilor. Cercetatorii au observat, de asemenea, ca tinerii reprezinta cel mai mare procent in categoria celor care fumeaza chiar si dupa ce au fost diagnosticati cu boli cardiace.
×
Subiecte în articol: ceata medicul de familie