x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Transpiraţia excesivă

Transpiraţia excesivă

de Dr. Dana Chehne    |    15 Apr 2008   •   00:00

Diaforeza, transpiraţia excesivă, este un termen destul de pretenţios pentru un simptom banal, care ne interesează numai în măsura în care ne periclitează viaţa socială.

Diaforeza, transpiraţia excesivă, este un termen destul de pretenţios pentru un simptom banal, care ne interesează numai în măsura în care ne periclitează viaţa socială.

Rolul principal al transpiraţiei este de a coborî temperatura corpului. Transpiraţia creşte în mod fiziologic în condiţii de emoţie, stres, exerciţii fizice intense, temperatură externă. Ce înseamnă în acest caz “fiziologic”, normal, este o noţiune relativă pentru fiecare individ şi e influenţată de numeroşi factori care stimulează transpiraţia: genetici, alimentari (consumul de alcool, cofeină, condimente, ceapă, usturoi), hormonali, medicamentoşi. În principiu, transpiraţiile abundente şi persistente sau care au apărut la o persoană care nu prezenta înainte astfel de manifestări trădează o anxietate, o durere fizică intensă, o infecţie sau o altă stare patologică potenţial gravă.

Cauzele pot fi deosebit de variate: endocrine (premenopauza, hipogonadism la bărbaţi, acromegalie, hipertiroidism, feocromocitom), metabolice – hipoglicemie (în insulinom pancreatic, diabet zaharat incorect tratat, tran­zit digestiv rapid după intervenţii chirurgicale gastro-intestinale), infecţii (tuberculoză, meningită, endocardită, pneumonie, abces pulmonar, abces dentar, sinuzită, prostatită, osteomielită), boli cardiace (infarct miocardic, cord pulmonar cronic, insuficienţă cardiacă), boli autoimune (lupus, poliartrită reumatoidă), boli neurologice (accident vascular cerebral, Parkinson, afecţiuni ale măduvei spinării, neuropatii vegetative), litiază urinară, intoxicaţii cu pesticide, cancer (renal, prostatic, endocrin, medular etc.) şi limfoame – în special Hodgkin.

 

Simptome asociate

Pentru precizarea etiologiei, trebuie identificate simptomele asociate: febră sau subfebrilitate, în cazul infecţiilor şi litiazei, tuse şi dispnee în tuberculoză, dacă sunt vechi, trenante sau în pneumonie, dacă sunt apărute brusc. Durerea intensă toracică sau iradiată în umăr sau braţ, cu dispnee, hipotensiune, greaţă sau vărsături sugerează un infarct miocardic. Hipertensiunea apărută brusc, în pusee, însoţită de scădere în greutate sugerează un feocromocitom – tumoare suprarenală –, palpitaţii, tahicardie, cu pierdere în greutate şi stări de nervozitate, hipertiroidism. În 50% dintre cazuri, tuberculoza se manifestă prin transpiraţii profunde, cel mai des nocturne, cu oboseală şi scădere ponderală şi, tot nocturne, însoţite de adenopatii, mai ales cervicale, apar în limfoamele Hodgkin (25% din cazuri). Hipoglicemiile se manifestă prin tremurături, transpiraţii reci, ameţeală, slăbiciune, iar în premenopauză transpiraţiile apar sub formă de bufeuri. În fine, transpiraţia însoţită de durere intensă lombară sau în abdomenul inferior, cu urina tulbure, indică o litiază urinară.

 

Diagnostic

Diaforeza în sine, exceptând afecţiunea generatoare, este în general benignă, putînd  produce uneori infecţii fungice sau bacteriene la nivelul pielii sau unghiilor.

Diagnosticul se pune pe baza examenului fizic, la care se adaugă un examen de sînge, VSH, electroliţi, dozări de hormoni tiroidieni, EKG, determinarea glicemiei şi test de glicemie provocată; la nevoie, examene radiologice si ecografice.

Tratamentul include măsuri de igienă: menţinerea unei temperaturi potrivite prin utilizarea aerului condiţionat, duşuri frecvente, folosirea de lenjerie, îmbrăcăminte, încălţăminte confecţionate doar din materiale naturale, aplicarea locală a deodorantelor şi antiperspirantelor. Acestea prezintă şi unele dezavantaje, în sensul că deodorantele nu îndepărtează decît mirosul, în timp ce antiperspirantele, deşi diminuează transpiraţia, sînt deseori iritante.

Alte procedee de tratament includ injecţiile cu botox, anticolinergicele orale, care au însă efecte secundare notabile şi chiar anumite intervenţii chirurgicale. În toate aceste cazuri trebuie totuşi bine cîntărite avantajele şi dezavantajele.

×
Subiecte în articol: transpiratia medicul de familie transpira