x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Tromboflebita – cauze, simptome și tratament

Tromboflebita – cauze, simptome și tratament

07 Oct 2019   •   10:09
Tromboflebita – cauze, simptome și tratament

Tromboflebita reprezintă o afecțiune specifică circulației venoase de la nivelul membrelor inferioare. În cadrul acesteia prezența unui tromb sau cheag de sânge într-un vas de la acest nivel se asociază cu inflamația peretelui vascular și blocajul circulației normale. Acești trombi se formează în condițiile unor factori favorabili coagulării sângelui, deci care pot induce o așa-numită stare de hipercoagulabilitate. Tromboflebita poate determina pe lângă afectarea circulației venoase locale și diverse complicații; unele dintre acestea pot fi extrem de grave și necesită ajutor medical imediat.

În funcție de localizarea venelor afectate tromboflebita poate fi superficială sau profundă. Rareori poate afecta alte vene decât cele ale membrului inferior.

Cauzele tromboflebitei

În mod normal procesul de coagulare nu se produce decât la nivelul unor leziuni ale peretelui vasului de sânge, pentru a limita și sista hemoragia. Însă în anumite situații trombi de sânge pot fi generați independent de prezența unei astfel de leziuni chiar în interiorul arborelui vascular. În cazul tromboflebitei printre cei mai frecvent întâlniți factori favorizanți se numară:

  • Afecțiunile oncologice – diverse tipuri de cancer în diferite stadii de evoluție se asociază cu un risc crescut de formare a trombilor vasculari. Mai ales cancerul pulmonar, neoplasmele de origine gastrointestinală și urogenitală pot determina apariția coagulilor.
  • Concentrații crescute de hormoni sexuali feminini circulanți – în timpul sarcinii, al terapiei de substituție hormonală sau pe fondul consumului de contraceptive orale. Dar și în absența acestor factori femeile au în general un risc mai mare față de bărbați în a dezvolta afecțiunea. Aceasta predispoziție este data de nivelul natural mai ridicat al estrogenilor la persoanele de sex feminin.
  • Repausul prelungit la pat – duce la reducerea circulației la nivelul membrelor inferioare, ceea ce poate favoriza coagulări anormale.
  • Venele varicoase – pentru tromboflebita superficială.
  • Traumatisme și intervenții chirurgicale recente – mai ales intervenții ortopedice.
  • Tulburari genetice asociate cu hipercoagulabilitate.
  • Diverse alte boli precum sindromul de colon iritabil sau sindromul nefritic.
  • Nu în ultimul rând, riscul de apariție al tromboflebitei crește cu vârsta – mai ales pe fondul unuia dintre factorii amintiți.

Tromboflebita – Simptome și tratament

Printre cele mai frecvent incriminate simptome și semne prezente se numară durerea și edemul (umflarea sau inflamația țesutului) în zona afectată, în cazul tromboflebitei profunde. În tromboflebita superficială înroșirea regiunii și creșterea localizată a temperaturii apar cel mai adesea, pe langă inflamație și senzația de durere. De asemenea piciorul se simte moale la palpare în zona afectată.

.............

Citește mai departe AICI

×