x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Trusa medicală pentru concediu

Trusa medicală pentru concediu

12 Iun 2007   •   00:00

Inainte de a pleca in concediu trebuie să ne facem timp să trecem pe la farmacie. Pe lăngă cumpărături şi bagaje este bine să ne pregătim şi aşa-numita trusă medicală a turistului. "Cănd plecăm in vacanţă, e obligatoriu să avem in bagaje şi o trusă cu un minim de medicamente pentru situaţii neprevăzute. Este vorba despre medicamente uzuale, a căror intrebuinţare trebuie să fie cunoscută. Astfel, trebuie să avem la indemănă unele analgezice, antitermice, antialergice, loţiuni şi creme impotriva arsurilor solare, o cremă impotriva inţepăturilor de insecte, apă oxigenată, leucoplast, comprese sterile", ne sfătuieşte conf. dr Dumitru Matei,şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Tulburări digestive

Specialistul nostru ne atrage atenţia că principalul risc pe care il presupune sezonul estival este reprezentat de tulburările digestive. Acestea sunt cauzate de alimentele care nu sunt pregătite sau depozitate corespunzător, de fructele şi legumele nespălate. Sunt expuşi atăt copiii, căt şi adulţii. De aceea, din trusa medicală cu care plecăm in vacanţă nu trebuie să lipsească medicamentele antidiareice, unele preparate antibacteriene care să diminueze tulburările digestive. Bolile diareice sunt insoţite de pierderi mari de lichide. "In asemenea cazuri, dar şi in cazul transpiraţiilor abundente care duc la eliminarea unei cantităţi mari de apă şi săruri, este bine să avem cu noi săruri de rehidratare orală. Acestea sunt un foarte bun mijloc de combatere a deshidratării şi sunt eliberate in farmacii fără prescripţie medicală. Deshidratarea este prevenită insă in primul rănd prin consumul unor cantităţi mari de lichide (apă, supe, ceaiuri de plante). Pentru eventualele tulburări digestive putem să luăm şi unele antibiotice, insă numai cu avizul medicului de familie", precizează conf. dr Dumitru Matei.

Antialergice, antitermice

Cele mai multe probleme apar in cazul copiilor. Aceştia au frecvent episoade de alergie, urticarie. Pentru a preveni aceste neplăceri, copilul trebuie să bea apă plată şi mai puţin apă de făntănă, care conţine o microfloră specifică periculoasă la vărste mici. Dacă totuşi alergia nu a putut fi evitată, orice mamă trebuie să aibă cu ea antihistaminice recomandate de medicul de familie.

Nici antivomitivele nu au voie să lipsească din trusa de concediu. Mai ales la copii sunt frecvente stările de vomă provocate de alimentaţia inadecvată, de schimbarea mediului sau, pur şi simplu, de răul de maşină. Pentru a evita ca micuţul să acuze ameţeli, greţuri, vărsături in timpul călătoriei cu maşina, el trebuie aşezat astfel incăt să poată privi in faţă. Dacă este mai mic de doi ani trebuie pus in scaunul special pentru maşină, iar inainte de plecare e bine ca mama să ii dea un antivomitiv. Atăt copiii, căt şi adulţii trebuie să evite alimentele greu digerabile, grase, picante. In schimb, pot consuma căt mai multe fructe şi legume proaspete.

Stările febrile pot apărea la orice vărstă. "De aceea e bine să avem cu noi medicamente antitermice, fie pastile - ibuprofen, paracetamol, fie supozitoare. In cazul copiilor mai bolnăvicioşi, medicul de familie poate să recomande şi un antibiotic cu spectru larg, in eventualitatea unei infecţii respiratorii. Asta insă decide medicul, nu e obligatoriu să plecăm cu antibiotice după noi in vacanţă", arată conf. dr Dumitru Matei. Pentru copii, cele mai bune soluţii pentru scăderea febrei sunt supozitoarele, chiar dacă in prezent mamele apelează mai mult la siropurile antipiretice.

Substanţe dezinfectante

Şi cum din vacanţa cu cei mici nu lipsesc zgărieturile, juliturile, pe lăngă medicamente, trusa medicală a turistului trebuie să mai cuprindă unele substanţe dezinfectante: apă oxigenată, rivanol, iod.

Pentru dezinfectarea plăgilor e bine să folosim apa oxigenată, in nici un caz spirtul. Pentru asemenea evenimente neplăcute trebuie să avem cu noi comprese sterile, leucoplast, vată. Atenţie! Acestea pot fi folosite numai după dezinfectarea atentă a regiunii afectate. Dacă din mica farmacie de concediu lipsesc substanţele dezinfectante, locul rănii se spală cu apă şi săpun şi doar după aceea se bandajează.

BOLI CRONICE. Persoanele cu boli cronice sunt cele mai expuse efectelor negative ale caniculei şi ultravioletelor. De aceea, hipertensivii, cei care au suferit un accident vascular cerebral, obezii trebuie să treacă pe la medicul de familie inainte de a pleca in vacanţă. In cazul cardiacilor, temperaturile ridicate cresc riscul de accident vascular cerebral dacă se asociază cu medicaţia specifică vasodilatatoare. Aceşti bolnavi trebuie să respecte indicaţiile medicului de familie sau ale medicului specialist privind continuitatea tratamentului prescris. In concediu nu este recomandată intreruperea tratamentului.

SOARE. Fie că mergem la mare sau la munte, expunerea prelungită la soare poate provoca eritemul solar. De aceea, trebuie să avem obligatoriu cu noi creme cu factor de protecţie solară in funcţie de vărstă, in funcţie de ten. La primele semne de arsuri e bine să luăm un antiinflamator (ibuprofen, aspirină). Senzaţia de usturime poate fi calmată cu comprese reci.

RISCURI. Consumul insuficient de lichide intr-o zi toridă poate determina apariţia trombozelor, a accidentelor trombo-embolice la persoanele peste 45-50 de ani şi la cardiaci. "De aceea, inaintea oricărei medicaţii, trebuie să fim foarte atenţi in concediu la consumul de lichide", ne sfătuieşte conf. dr Dumitru Matei.

Sfatul medicului

"In concediu există riscul să fii inţepat de o albină, viespe. Pentru persoanele diagnosticate cu alergie la venin, in afară de antihistaminice pot fi folosite medicamentele pe bază de adrenalină. Injectarea de adrenalină este tratamentul cel mai eficient pentru a evita şocul anafilactic. In acest moment, in farmacii se găsesc asemenea preparate injectabile cu adrenalină, pe care pacientul şi le poate administra singur in caz de pericol", arată conf. dr Dumitru Matei.

×