x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un nou tratament contra depresiei severe

Un nou tratament contra depresiei severe

de Magda Colgiu    |    03 Noi 2009   •   00:00
Un nou tratament contra depresiei severe
Sursa foto: /iStock Photo

Depresia este o afecţiune a cărei incidenţă creşte progresiv pe plan mondial. Conform unor studii, peste 60% dintre sinucideri sunt consecinţe ale depresiei. Cercetătorii încearcă să pună la punct noi medicamente care să ţină sub control această afecţiune.



Despre depresii, dar şi despre escitalopram, un antidepresiv care a intrat recent pe piaţa mondială a medicamentelor, vorbeşte profesorul Pierre-Michel Llorca, şeful Departamentului de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar din Clermont-Ferrand, într-un interviu acordat revistei franceze Paris Match.

Conform profesorului Llorca, depresiile afectează în special femeile, ele fiind de două ori mai expuse decât bărbaţii. La fel ca în alte afecţiuni, în cazul depresiei se poate vorbi despre mai multe stadii: minor, mediu şi major. În primele două stadii, activitatea zilnică a pacienţilor nu este foarte afectată, însă în cadrul depresiei severe lucrurile se schimbă radical. Suferindul de depresie severă îşi schimbă aproape în totalitate obiceiurile şi chiar modul de viaţă.

Pilule şi psihoterapie

Pacienţii suferinzi de depresie sunt trataţi în funcţie de stadiul afecţiunii. Un regim deosebit îl au cei diagnosticaţi cu depresie severă. În general, acestora li se recomandă un tratament cu antidepresive care se desfăşoară pe durata a zece luni sau chiar un an. Dacă însă s-a descoperit, cercetându-se istoricul familiei, că pacientul are rude care au suferit de depresie, tratamentul se poate prelungi. Această măsură este luată pentru a se evita recidivele. În aceste cazuri, tratamentul este adesea asociat cu psihoterapia. În timpul episoadelor severe, creierul depresivului reacţionează prea puţin la acţiunea unor neurotransmiţători, cum ar fi serotonina, care gestionează emoţiile, şi astfel se declanşează manifestări specifice depresiei. De aceea, medicamentele antidepresive măresc nivelul de serotonină.    

Printre efectele secundare ale terapiilor cu antidepresive se numără problemele digestive sau greaţa, dar şi migrenele, scăderea libidoului sau ameţelile, mai afirmă profesorul.   

Atenţie la recidive!
În ceea ce priveşte rezultatele tratamentelor cu escitalopram, profesorul Pierre-Michel Llorca afirmă că 70%  dintre pacienţi se vindecă de această afecţiune. În cazul celorlalţi 30%, este nevoie de alte medicamente. Cea mai gravă problemă în ceea ce priveşte suferinzii de depresii severe este riscul sporit de recidivă. Astfel, conform profesorului Pierre-Michel Llorca, dacă după primul episod depresiv riscul de recidivă este de 50%, după cel de-al doilea el ajunge la 70%-80%, iar riscul de recidivă la al treilea episod poate creşte până la 90%.

În caz de revidivă, pacientului i se administrează medicamentul care s-a dovedit a fi cel mai eficient în cazul său. Însă, de această dată, afirmă profesorul, tratamentul trebuie să se desfăşoare o perioadă mai mare şi trebuie oprit cu multe precauţii.  Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât persoanele predispuse la recidive suportă mai greu efectele secundare ale medicamentelor. De aceea, noul medicament, escitalopram, este mai eficient şi mult mai bine suportat pe termen lung.

AVANTAJE. Aceste avantaje sunt demonstrate de 117 studii ştiinţifice, susţine profesorul Pierre-Michel Llorca. Acesta afirmă că, după ce au fost urmăriţi 25.000 de pacienţi, s-a dovedit că escitalopramul este cel mai bine tolerat şi că are cea mai mare acţiune asupra serotoninei. De asemenea, acest medicament mai prezintă şi alte avantaje: îmbunătăţeşte rapid starea de spirit, are efecte secundare reduse, fiind foarte util în depresia cu risc mare de recidivă.

×
Subiecte în articol: medicamente