x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un strugure la gunoi, un strugure in stomac

Un strugure la gunoi, un strugure in stomac

25 Sep 2007   •   00:00

Mi-au făcut cu ochiul nişte ciorchini cu boaba căt "grenada", deasupra cărora scria cu litere apăsate: "struguri din străinătate". Am luat trei ciorchini agabaritici.

Mi-au făcut cu ochiul nişte ciorchini cu boaba căt "grenada", deasupra cărora scria cu litere apăsate: "struguri din străinătate". Am luat trei ciorchini agabaritici. Trecănd pe lăngă o piaţă improvizată, un ţăran m-a imbiat: "Nea Florine, ia un strugure din ăsta negru de la mine din gospodărie, nu-ţi iau bani pe el". Ciorchine mai mic, cu boabe căt mărgica. De gura ţăranului am luat un ciorchine de gust. Abia aşteptam acasă să mă infrupt din boabele de strugure căt "grenada" la care imi tot zbura găndul. Rezultatul: cei trei ciorchini uriaşi au luat drumul ghenei, n-aveau nici un gust, parcă mestecai material plastic. Măncai din strugurii occidentali doar ca să te afli in treabă. Iar ciorchinele dăruit de ţăran din curtea lui strănsese in el toate aromele lumii, toată dulceaţa de pe pămănt şi l-am inghiţit cu mare plăcere.

Aceeaşi păţanie şi cu pepene galben. Am cumpărat din supermarket trei pepeni umflaţi, cu coajă strălucitoare, spălaţi bine, numai de pus in vitrina din sufragerie, pe care acelaşi anunţ te trăgea de mănecă: "pepeni străini". Cănd am infipt furculiţa in ei, am constatat că scrisul de pe carton era adevărat. Pepenii erau cu adevărat străini, dar străini de gust, de aromă, de dulceaţă. I-am aruncat şi pe aceştia la gunoi. Erau buni de model in caz că pictam o natură moartă, dar in nici un caz de pus in gură. Parcă mestecai cauciuc. M-am delectat iarăşi cu nişte pepeni cumpăraţi de la ţărani. Zemoşi, gustoşi şi ieftini. Introducerea de conservanţi, coloranţi şi alte adaosuri răpesc tot gustul, toată aroma şi toată plăcerea de a mănca fructele acestea atăt de grijuliu tratate. De altfel, se zice că fructele căt mai aproape de sălbatic sunt cele mai sănătoase, fiindcă in ele n-a fost băgată chinină, adică ingrăşămine chimice, insecticide, conservanţi şi aceste fructe sălbatice se apără singure, conţinănd substanţe valoroase, oferite omului spre binele organismului şi a rezistenţei lui la imbătrănire.

×
Subiecte în articol: editorial