x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un televizor numit violenţă!!!

Un televizor numit violenţă!!!

28 Iul 2009   •   00:00
Un televizor numit violenţă!!!
Sursa foto: /Stockxpertcom

Mai mult de o oră zilnic în faţa televizorului este reţetă sigură prin care putem avea un adolescent agresiv. O dovedesc numeroase studii care urmăresc efectele televizorului asupra copiilor.



UN STUDIU DE PESTE 17 ANI
Periodic, revin în actualitate studiile privitoare la efectele nefaste ale televizorului. Şi cu toate că miile de studii aduc probe incontestabile potrivit cărora în secunda următoare ar trebui să gonim televizorul din casă, totuşi el tronează în continuare în fiecare casă. Ba, mai mult, are "fraţi" în toate camerele, s-a strecurat în dormitorul părinţilor şi, mai grav, chiar în cel al copiilor. Recent, un nou studiu publicat de prestigioasa revistă Science susţine că micul ecran este sinonim cu agresivitatea.

Studiul la care ne referim a înglobat 707 familii din Statele Unite, care au fost monitorizate 17 ani. Tocmai datorită unei atât de îndelungate monitorizări, acest studiu este unul de referinţă. Periodic, familiile, mai ales copiii, au participat la un sondaj. La începutul studiului, copiii aveau în medie 16 ani, pentru ca la finalul acestuia să vorbim despre tineri adulţi de aproximativ 30 de ani.  

Pentru a înţelege mai bine efectele nocive ale televizorului, cercetătorii americani au împărţit telespectatorii în trei grupe. Astfel, sunt spectatori care stau sub o oră la televizor, spectatori de 1-3 ore şi telespectatori de peste 3 ore. În timpul studiului, cercetătorii au chestionat nu numai familiile, dar şi autorităţile locale, pentru a evalua numărul actelor de violenţă: agresiuni, încăierări etc., înregistrate în comunitatea respectivă. Informaţiile colectate în cele aproape două decenii conduc la concluzii clare: mai mult timp în faţa televizorului, persoane mult mai agresive. Trebuie spus că studiul este interesat în special de subiecţii cu vârste între 16 şi 22 de ani.

Această concluzie este şi mai evidentă în cazul publicului telespectator tânăr: 5,7% dintre cei care stau sub o oră la televizor au comis acte de violenţă la vârste între 16 şi 22 de ani; 22,5% dintre cei care sunt telespectatori până la trei ore şi 28,8% în cazul persoanelor cu peste trei ore de televizor zilnic. Analiza mai în detaliu a informaţiilor arată că băieţii mai mult decât fetele sunt influenţaţi de micul ecran. Astfel, 45,2% din publicul spectator masculin, cu vârste între 16 şi 22 de ani, cu peste trei ore zilnic de televizor, au comis acte de violenţă, faţă de 8,9% dintre persoanele care stau în compania televizorului sub o oră zilnic.


FEMEILE, MAI CALME?
Studiul este interesat, de asemenea, şi de efectele televizorului asupra persoanelor cu vârste între 22 şi 30 de ani, pentru a stabili o eventuală atenuare a efectelor o dată cu înaintarea în vârstă. Diferenţele între procentele de agresivitate în funcţie de timpul alocat zilnic televizorului la această categorie de vârstă sunt mult mai mici. Astfel, ele pendulează între 7,2% şi 17,8%, evident procentul din urmă este valabil în cazul persoanelor care stau peste trei ore la televizor. Şi un alt detaliu important. În cazul femeilor, comparativ cu adolescenţii,  diferenţa de agresivitate în funcţie de timpul petrecut la televizor este mult mai mare: 0% la femeile care stau o oră, zilnic; 16,8% la adolescenţii care dedică televizorului peste trei ore.


IPOTEZE
Cercetătorii americani ţin să sublinieze că nu au avut ca scop să acuze în mod direct televizorul de creşterea ratei de violenţă la adolescenţi. De fapt, autorii studiului nu fac decât să consemneze un fenomen generat de corelarea a două elemente: numărul orelor petrecute în faţa micului ecran şi actele de violenţă. Această legătură se dovedeşte şi mai puternică în condiţiile în care ea este independentă de o serie de factori cum ar fi nivelul social, de educaţie etc. al subiecţilor. În finalul studiului, autorii mărturisesc că au pornit de la ipoteza că televizorul furnizează în medie cinci acte de violenţă pe oră şi peste 20 în programele destinate adolescenţilor. To­tuşi, ei nu răspund la o întrebare: oare te­levizorul îi face violenţi pe oameni sau persoanele violente sunt pasionate de televizor? Autorii pledează pentru prima ipo­te­ză: televizorul creşte violenţa adolescenţilor.

TIMP LIBER. Două treimi dintre români nu fac sport niciodată, 90% din ei preferă să se uite la televizor în timpul liber, iar aproape 40% nu pun niciodată mâna pe o carte. Datele apar într-un studiu realizat de GfK România. De asemenea, gătitul este o activitate zilnică pentru aproape jumătate dintre români. Televizorul se află pe primul loc ca opţiune de petrecere a timpului liber, fiind preferat de 90% dintre români. Pe următoarele locuri se află mersul la cumpărături (75%), cel puţin o dată pe săptămână şi ascultarea muzicii. Această acti­vitate este preferată în special de tinerii cu vârste între 15 şi 34 de ani, necăsătoriţi.

×