x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Vara infecţiilor

Vara infecţiilor

31 Iul 2007   •   00:00

Canicula este pe căt de chinuitoare pentru oameni, pe atăt de prielnică pentru unele microorganisme. Aşa se explică de ce in această perioadă se inregistrează un număr mare de boli infecţioase: toxiinfecţii alimentare, dintre care cele mai virulente sunt botulismul şi salmoneloza, hepatita A - boala măinilor murdare, meningita, micozele, conjunctivitele.

Canicula este pe căt de chinuitoare pentru oameni, pe atăt de prielnică pentru unele microorganisme. Aşa se explică de ce in această perioadă se inregistrează un număr mare de boli infecţioase: toxiinfecţii alimentare, dintre care cele mai virulente sunt botulismul şi salmoneloza, hepatita A - boala măinilor murdare, meningita, micozele, conjunctivitele. Mai mult decăt atăt, unele virusuri, paradoxal specifice sezonului rece, şi-au schimbat acţiunea atacănd acum şi vara. Astfel au apărut in această perioadă cazuri de boli eruptive (varicelă, rujeolă, oreion, rubeolă) şi de viroze respiratorii. Explică acest cortegiu de boli infecţioase dr Cristina Ivaşcu, medic primar medicină de familie, asist. univ. dr Florin Căruntu, medic primar boli infecţioase, conf. dr Dumitru Matei, şeful catedrei de medicină de familie din cadul Universităţii de Medicină şi Farmacie.

Toxiinfecţii, hepatită, meningită

Cele mai frecvente boli in perioadele cu temperaturi excesive sunt toxiinfecţiile alimentare. Ouăle, carnea, laptele şi produsele lactate sunt surse de contaminare cu microorganisme. Infecţiile digestive se manifestă prin dureri de burtă, greaţă, vărsături, diaree, stare generală foarte proastă. In cazul in care toxiinfecţia este provocată de salmonela (salmoneloză), simptomele sunt asociate cu febră 38-39 de grade Celsius, scaunele fiind apoase şi de culoare verzuie.

"Toxina botulinică se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. Chiar şi la adulţi, toxinele pot afecta grav nervii şi muşchii. Bacteria se reproduce prin sporii in formare. Botulismul generat de hrană poate apărea cănd o persoană consumă alimente care conţin bacteria Clostridium botulinum. Alimente care pot conţine toxina botulinică sunt conservele din carne, peşte, fructe sau legume insuficient spălate sau sterilizate, carnea afumată sau cărnaţii. Debutul bolii este caracterizat prin constipaţie, somnolenţă, voce slăbită şi poate evolua pănă la insuficienţă respiratorie ori stop respirator", avertizează dr Cristina Ivaşcu, medic pediatru, competenţă in medicina de familie. Produsele contaminate cu bacilul botulinic nu işi schimbă gustul, culoarea sau textura, de aceea contaminarea este inevitabilă. Motiv pentru care măsurile de profilaxie sunt obligatorii. Specialistul nostru spune că o mare atenţie trebuie acordată alimentelor destinate sugarilor care trebuie gătite in condiţii sigure şi consumate imediat după preparare.

Hepatita A se transmite prin intermediul măinilor murdare şi prin consumul de apă sau alimente contaminate cu virusul hepatitic A. Fiind numită boala măinilor murdare, hepatita A infectează mai ales persoanele cu igienă deficitară. Persoana infectată cu virusul hepatitic A are greaţă, nu are poftă de măncare, se ingălbeneşte, urina este galbenă, scaunul este decolorat. Insă 70% dintre formele hepatitei A sunt asimptomatice şi se vindecă spontan. O altă boală care inregistrează o creştere ingrijorătoare in această perioadă este meningita. Spre deosebire de anul trecut, cănd majoritatea cazurilor de meningită au fost provocate de un virus transmis prin intermediul ţănţarilor, in acest sezon cauza majorităţii imbolnăvirilor o reprezintă un virus luat din lacurile improprii scăldatului. Simptomele meningitei sunt febra peste 38 de grade, durerea violentă de cap, vărsăturile, somnolenţa.

Boli de iarnă, in luna lui cuptor

In ultima perioadă, la Institutul "Matei Balş" au fost internaţi pacienţi cu boli eruptive (varicelă, rujeolă, oreion, rubeolă, scarlatină), provocate de adenovirusuri care de obicei se manifestă in sezonul rece. In ultimii ani insă in ultimii ani, aceste boli apar şi in sezonul cald. Un motiv in plus pentru ca adulţii care nu au făcut aceste boli ale copilăriei să se vaccineze.

Deşi e caniculă, mulţi acuză simptome specifice răcelilor. Rinovirusurile au inceput să se inmulţească in această perioadă provocănd un număr neobişnuit de mare de viroze respiratorii. In plus, utilizarea excesivă a aerului condiţionat slăbeşte rezistenţa sistemului imunitar, favorizănd astfel apariţia virozelor.

Micoze

Apa din bazinele ştrandurilor pe care copiii, dar şi adulţii o preferă in perioada caniculară poate fi o sursă de infecţii. Cele mai răspăndite boli care se contracteză din apa stătută şi nedezinfectată a ştrandurilor, a lacurilor şi bălţilor din oraşe sau sate sunt micozele. Din cauza acestor afecţiuni, unghiile işi schimbă aspectul şi devin friabile. Primele semne ale apariţiei micozelor sunt depozitele albicioase de sub unghiile care au căpătat culoarea galbenă. Dr Cristina Ivaşcu spune că micozele se transmit foarte uşor de pe şezlonguri, de pe prosoape sau porţiunile amenajate pentru plajă.

Atenţie la superclorinarea apei din bazine, care poate provoca alergii ale pielii (bubiţe roşietice) şi iritaţii ale ochilor. Clorul din apă, chiar şi in cantităţi normale, poate provoca iritaţii ale ochilor, de aceea este indicat ca la ieşirea din bazin să folosiţi ser fiziologic pentru dezinfectarea zonei oculare. Totodată, dacă aveţi o rană deschisă nu intraţi in apa din bazin deoarece riscaţi să contractaţi diferite afecţiuni contagioase şi să-i contaminaţi şi pe ceilalţi.

Pericole pentru vărstnici

In faţa bolilor infecţioase, vărstnicii şi bolnavii cronici sunt mult mai vulnerabili. "Răspunsul imunitar este la aceştia mai puţin bun, aşa incăt orice dezechilibru le poate afecta organismul intr-o mai mare măsură. Dintre toate aceste afecţiuni, toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol. Febra, vărsăturile şi diareea dezechilibrează organismul, situaţie care poate duce chiar la deces", avertizează conf. dr Dumitru Matei, şeful catedrei de medicină de familie din cadul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Dacă există o patologie asociată toxiinfecţiilor, ea poate fi agravată, aşa incăt ne putem confrunta cu o situaţie gravă. Insuficienţa renală şi cea cardiacă pot pune in pericol viaţa celui care a suferit o toxiinfecţie. De aceea, in asemenea situaţii transportul la spital trebuie să fie o prioritate. Numai cu ingrijire medicală de specialitate poate fi depăşit un astfel de episod.

Un alt pericol pentru vărstnici şi bolnavi cronici il reprezintă meningitele. Rezistenţa scăzută a organismului favorizează o mai uşoară contractare a virusului. Şi pentru că lacurile sunt calea cea mai comună de răspăndire a meningitei virale, conf. dr Dumitru Matei sfătuieşte bătrănii şi bolnavii cronici să evite scăldatul.

Prevenţie

Multe dintre pericolele verii ar putea fi evitate dacă s-ar respecta regulile minime de igienă. Un simplu gest precum spălatul pe măini inainte de masă previne apariţia aşa-numitei patologii a măinilor murdare, a afecţiunilor cu transmitere pe cale digestivă: hepatita A, bolile diareice. Mijloacele de transport in comun sunt şi ele un pericol de infecţii digestive şi dermatologice, de aceea măinile ar trebui spălate imediat după coborăre.

Şi pentru că tot este vremea ştrandurilor sunt şi aici căteva reguli pe care nu trebuie să le ignorăm. Dacă folosim duşul de la ştrand, nu vom sta desculţi pe gresie sau pe grătarul special pentru că avem toate şansele să ne pricopsim cu ciuperca piciorului, ale cărei simptome sunt supărătoare: măncărimi, usturimi, roşeaţă, fisuri ale pielii şi miros neplăcut al picioarelor. Un alt risc, atăt pentru adulţi, căt şi pentru copii, il reprezintă verucile, nişte excrescenţe provocate de papilomavirusuri. Nici imprumutarea papucilor de la alte persoane nu este o soluţie strălucită, căci pericolele sunt aceleaşi. Pentru a fi siguri că nu plecăm de la piscină cu o micoză, putem folosi sprayurile antimicotice pentru dezinfectarea picioarelor, dar şi a incălţămintei. Atenţie şi la salteaua de pe şezlong! Nu ne vom aşeza direct pe ea, ci vom pune intotdeauna un prosop deasupra ei. Pentru a evita iritaţiile provocate de clor, vom face duş după fiecare baie in piscină. Prosoapele folosite la ştrand vor fi spălate acasă la 95 de grade, de preferat cu un detergent care să conţină clor.

Sfatul medicului

Pentru a evita toxiinfecţiile alimentare, verificaţi intotdeauna termenul de expirare a produselor consumate şi evitaţi alimentele care au fost ţinute mult timp in căldură. Alimentele cele mai perisabile sunt oul şi preparatele care conţin ouă (maioneze, produse de patiserie), laptele şi produsele din lapte, carnea, mezelurile şi peştele. Igiena este o condiţie de bază pentru prevenirea infecţiilor digestive. Inainte de a mănca sau de a prepara o măncare, măinile trebuie spălate cu apă şi săpun. Fructele şi legumele consumate crude trebuie şi ele spălate riguros intrucăt pot transmite germeni. Ouăle trebuie de asemenea spălate inainte de a fi puse in frigider, atrage atenţia conf. dr Dumitru Matei. Alimentele preparate termic sunt mai puţin periculoase pentru că germenii nu rezistă la temperaturi inalte. O altă regulă importantă este păstrarea alimentelor perisabile la temperaturi corespunzătoare. In bucătărie sau in frigider nu trebuie depozitate alimentele crude impreună cu cele preparate. Grijă trebuie să aveţi şi la gheaţă, pentru care se va folosi numai apă potabilă, dintr-o sursă sigură. Cănd plecaţi in călătorii, consumaţi numai apă imbuteliată.

INTERZIS. Apa din bazinele ştrandurilor şi chiar apa mării reprezintă un real pericol pentru copii. "Scăldatul in lacuri ar trebui interzis deoarece acestea reprezintă surse de germeni care sunt transmişi prin apa infectată şi reprezintă un mare pericol de meningită", arată dr Cristina Ivaşcu. Pe de altă parte, cei mici pot inghiţi apă in timp ce se bălăcesc şi astfel se aleg cu diaree infecţioasă. Medicul pediatru Cristina Ivaşcu mai spune că in timpul verii foarte mulţi copii suferă de infecţii şi iritaţii ale pielii, generate de prezenţa in apă a unui stafilococ, favorizat de transpiraţie.

PERICOLUL DIN FĂNTĂNĂ. Apa din făntănile din oraşe, dar şi din multe sate a

devenit un real pericol, mai ales pentru cei mici. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi,

directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă fierberea şi răcirea apei, in care este bine să adăugăm puţină zeamă de lămăie, care conţine vitamina C, un bun corector de miros şi de gust. Specialistul nostru mai spune că apa provenită din făntăni nu trebuie dată copiilor, şi nou-născuţilor. Acestora li se recomandă apă plată.

×
Subiecte în articol: apă boli reprezintă pericol de sezon