x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Visăm color, visăm cu sonor

Visăm color, visăm cu sonor

22 Mai 2007   •   00:00

Sunt unii care zic despre somn că ar fi "un antrenament pentru moarte". Nici vorbă, somnul este un antrenament pentru viaţă, un antrenament de repaus al creierului pentru treburile din cursul zilei, pentru o odihnă indispensabilă a materiei cenuşii, pentru a da randament pe lungă distanţă.

Sunt unii care zic despre somn că ar fi "un antrenament pentru moarte". Nici vorbă, somnul este un antrenament pentru viaţă, un antrenament de repaus al creierului pentru treburile din cursul zilei, pentru o odihnă indispensabilă a materiei cenuşii, pentru a da randament pe lungă distanţă. Somnul inseamnă şi activitate a creierului in perioadele de somn rapid, cănd creierul rearanjează informaţiile, le stochează in sertarele memoriei şi totodată visează.

De altfel, in perioadele de somn rapid, cele mai scurte ce insumează doar 20% din totalul somnului restul fiind ocupat de somnul lent, profund, ei bine, in aceste reprize de somn "iute", globii oculari se mişcă urmărind desfăşurarea viselor acolo unde creierul participă din plin. Răspunde la unele semne de intrebare cu privire la somn şi vise un excepţional om de ştiinţă romăn, prof. dr. Radu Rogozea, şeful Centrului de luptă impotriva epilepsiei, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale a Romăniei şi al Asociaţiei SUA pentru studierea creierului şi totodată membru a numeroase societăţi de neurologie din marile ţări ale lumii.Â

Somnul, mai ales visele au fost teritorii de mare mister pentru omenire, de unde şi apariţia unor scamatori de trei parale care au iluzionat lumea că ştiu să citească in visele oamenilor. Visele oamenilor inseamnă un ecou al intămplărilor de peste zi, dar visele inseamnă şi scenarii plăsmuite de creier fără să aibă corespondent in realitate. Iată numai căteva lămuriri: omul viseză color sau in alb-negru? După o serie de cercetări, medicina a răspuns că omul visează numai color, cu luminozitate maximă, ca la un televizor reglat pe o astfel de imagine. Omul viseză cu sonor sau mut? Ei bine, omul visează cu sonor, mai ales orbii care, necunoscănd imaginile văzute, visează numai auditiv.

×
Subiecte în articol: editorial