x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vitamina D, o pastilă de... soare!

0
Autor: Dr Dana Tinică 03 Aug 2010 - 00:00
Vitamina D, o pastilă de... soare! /THINKSTOCK
Vezi galeria foto

Vitamina D este azi o adevărată "stea" mediatică, dar, în acelaşi timp, şi un simbol în lumea medicală.

Evoluţia ei fulminantă din ultimele decenii ne arată cât de multe şi de uimitoare enigme ale corpului uman aşteaptă încă să fie descoperite, cât de complexe şi imprevizibile sunt conexiunile mecanismelor patologice ale maladiilor, dar şi cât de simplu şi ieftin se pot preveni boli grave, altădată adevărate tare ale societăţii, cum era, de pildă, rahitismul. Mai ales că menţinerea la niveluri optime a constantelor organismului ne influenţează sănătatea la parametrii de care nu suntem încă pe deplin conştienţi.

PRODUCE RAHITISMUL
Rolul principal şi cel mai cunoscut al vitaminei D este menţinerea nivelului normal al calciului şi al fosforului în sânge (prin creşterea absorbţiei intestinale şi scăderea eliminării renale), ce condiţionează mineralizarea oaselor şi funcţionalitatea neuromusculară. Astfel, scăderea nivelului vitaminei D produce demineralizare osoasă, care îmbracă forma rahitismului la copii şi a osteomalaciei, la adulţi. Rahitismul se manifestă prin întârziere în creştere, modificări osoase (deformări ale coloanei vertebrale, cutiei toracice, craniului, curbarea oaselor lungi etc.), afectarea dentiţiei, oase fragile, dureri osoase şi slăbiciune musculară. La adulţi se manifestă prin osteomalacie, o demineralizare a oaselor cu menţinerea structurii lor, spre deosebire de osteoporoză, care constă în principal în reabsorbţia osoasă, în defavoarea sintezei şi asociată cu un deficit de vitamina D. Totuşi, osteoporoza are, de fapt, o patogenie mult mai complexă.

Ea se manifestă prin dureri osoase difuze, scăderea forţei musculare şi fracturi spontane. Manifestările osoase se asociază cu spasme musculare şi furnicături la nivelul degetelor, buzelor, limbii, în cazuri grave, cu convulsii.

CANCER
Cercetări ulterioare au arătat că există numeroase celule în organism care prezintă receptori pentru vitamina D (receptor numit factor nuclear de transcripţie). Când vitamina D se conectează la acest receptor iniţiază legarea unor fragmente mici de ADN nuclear, care modulează transcrierea unor gene specifice (peste 50), ce codifică activităţi importante în organism. Astfel, la niveluri fiziologice vitamina D creşte diferenţierea celulară şi scade proliferarea celulară, proces invers celui caracteristic formaţiunilor maligne, exercitând astfel un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor canceroase (în special cancerul de sân, colo-rectal, melanomul malign, cancerul pulmonar, renal, osos sau de prostată).

BOLI AUTOIMUNE
Receptori similari se găsesc şi pe majoritatea celulelor sistemului imunitar şi de aceea vitamina D stimulează răspunsul imunitar şi scade reacţia autoimună (îndreptată împotriva propriilor structuri ale organismului). De exemplu, lupusul, sclerodermia, poliartrita reumatoidă sau scleroza multiplă, toate afecţiuni autoimune, sunt mai frecvent asociate cu valori scăzute ale vitaminei D în sânge. Celulele pancreatice secretoare de insulină prezintă de asemenea receptori pentru vitamina D, valori scăzute ale acesteia influenţând negativ secreţia de insulină şi toleranţa la glucoză în diabetul zaharat de tip II. De asemenea, se pare că administrarea dozelor profilactice de vitamina D în primii ani de viaţă scade riscul apariţiei ulterioare a diabetului de tip I.

PROTEJEAZĂ CONTRA AFECŢIUNILOR CARDIACE
Un efect remarcabil se pare că îl are vitamina D şi în protecţia împotriva bolilor cardiovasculare. Persoanele care au valori normale ale vitaminei D prezintă un risc cu 35% mai mic de a face infarct miocardic şi cu 20% mai mic de a evolua spre insuficienţă cardiacă. Mecanismul nu este pe deplin elucidat, dar se pare că la valori mici ale vitaminei D cresc depunerile de calciu în peretele arterial, accentuând placa ateromatoasă. Unul dintre mecanismele importante ale producerii hipertensiunii arteriale este sistemul renina-angiotensina. Pe scurt, sub acţiunea reninei este iniţiat procesul de producere a angiotensinei II, substanţă cu puternic efect vasoconstrictor (deci de creştere a tensiunii arteriale). Se pare că la niveluri scăzute de vitamina D este activată genetic sinteza de renină, cu toate implicaţiile ce rezultă de aici.

Astmul bronşic este asociat, în aproape jumătate dintre cazuri, cu o insuficienţă a vitaminei D, implicând deteriorarea funcţiei pulmonare, creşterea nivelului de IgE, creşterea frecvenţei folosirii tratamentului cu corticosteroizi (pe cale inhalatorie sau orală). Bolile de piele (de exemplu psoriazis sau vitiligo) beneficiază de tratament local cu vitamina D sau analogi sintetici. Pacienţii care au dureri cronice cu diverse localizări, rezistente la tratament, au în peste 90% dintre cazuri niveluri sangvine reduse de vitamina D.

Depresiile sezoniere (mai frecvente iarna) se asociază cu scăderea expunerii la soare şi consecutiv a valorilor vitaminei D. De asemenea, aceasta protejază celula nervoasă, reducând frecvenţa apariţiei demenţei sau bolii Parkinson.

ATENŢIE LA DOZE!
În prezent, asigurarea unui nivel optim de vitamina D, fie pe cale naturală, prin expunere la soare şi aport alimentar, fie prin administrarea de suplimente sau alimente îmbogăţite (diferite uleiuri, cereale, margarină, lapte şi produse lactate etc.) ar trebui să fie simplă. Cu toate acestea, studii efectuate în SUA au arătat că 9% dintre copii (aproximativ 7 milioane) aveau un deficit de vitamina D (cu nivel sub 15ng/ml ), iar aproape 50%, o insuficienţă de vitamina D (15-29ng/ml), ceea ce ridică semne de întrebare asupra evoluţiei ulterioare a stării lor de sănătate. Cercetări extinse în clinicile cardiovasculare au arătat că, nici în cazul adulţilor, lucrurile nu stau mai bine. Ce este de făcut atunci?

În primul rând, nu trebuie să cădem în extreme. Beneficiile aduse de vitamina D (unele încă în studiu) se referă la menţinerea unor niveluri normale, constante, nu excesive, de vitamina D. Trebuie asigurată doza zilnică recomandată, ţinând cont, în acelaşi timp, şi de cantităţile adăugate în compoziţia alimentelor îmbogăţite cu vitamina D. Dozele foarte mari de vitamina D nu trebuie administrate preventiv din consideraţii proprii, ci numai curativ, la indicaţia medicului, dacă există un deficit sau nişte particularităţi patologice. În general, în cazul adulţilor până la 50 de ani se recomandă o doză zilnică de 200 UI, 400 UI peste 50 de ani şi 600 UI peste 70 de ani. Copiii primesc 400 UI, până la un an şi jumătate - doi ani, apoi, până la 14 ani, aceeaşi doză, doar în sezonul rece (septembrie - aprilie).

1930
Vitamina D a fost identificată în 1930, dar efectele sale au fost observate cu aproape un secol înainte. O lungă perioadă, datele ştiinţifice s-au rezumat la rolul său în mineralizarea osoasă. Dar cercetări recente arată implicarea acesteia în numeroase afecţiuni, unele banale, altele extrem de grave, potenţial fatale.

CINE ESTE
Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), a cărei sursă e fie sinteza la nivelul pielii (în proporţie majoră, de 80-90%), fie, secundar, aportul alimentar. Există mai multe forme ale vitaminei D, dintre care cele mai importante pentru organismul uman sunt D2 (ergocalciferol) şi D3 (cholecalciferol). Ergocalciferolul este sintetizat de plante şi animale nevertebrate, iar colecalciferolul este sintetizat în piele, pornind de la o provitamină, sub influenţa razelor ultraviolete B. Se recomandă 10-15 minute de expunere solară zilnic, la nivelul feţei, braţelor, membrelor inferioare, spatelui (deci nu trebuie să fim pe plajă în costum de baie!), fără aplicarea însă a unui factor de protecţie.

ALIMENTE
Vitamina D se găseşte şi în unele alimente, în cantităţi mai mari în câteva specii de peşti (somon, hering, cod, sardine, macrou) şi în cantităţi mai mici - în ficat (mai ales de vită), gălbenuş de ou, lapte, unt, unele ciuperci. Indiferent de sursă, vitamina D este iniţial inactivă şi va trece prin câteva procese chimice în ficat şi rinichi, pentru a deveni activă. O parte din ea este depozitată ca rezervă în ţesutul gras.

GRUPE DE RISC
Valorile normale ale vitaminei D sunt 30-40 ng/ml şi ele pot fi obţinute în majoritatea cazurilor prin expunere la soare şi aport alimentar. Există însă şi grupe de risc la care acest lucru e mai greu de obţinut. Aceste grupe de persoane sunt: vârstnicii (la care există o reticenţă sau contraindicaţii asupra expunerii la soare şi o reducere a funcţiei renale, esenţială în activarea vitaminei D); copiii alimentaţi exclusiv la sân; persoanele obeze (vitamina fiind liposolubilă se depozitează în ţesuturile grase şi se mobilizează mai greu în sânge); persoanele care nu stau mult timp afară sau au corpul acoperit din motive religioase; indivizii cu pielea mai închisă la culoare (pigmentaţia împietează asupra formării vitaminei, de aceea persoanele respective trebuie să stea mai mult timp afară pentru a obţine acest efect).

LA SOARE
În zonele temperate, cum este şi cazul ţării noastre, intensitatea solară e adecvată sintetizării prin piele a vitaminei D vara, o mare parte a primăverii şi o parte a toamnei. În cazul expunerilor prelungite, dozele mai mari de vitamina D sintetizate sunt distruse, fără a ridica astfel probleme de supradozare. Deşi simplă şi accesibilă, această cale de sinteză este greu de apreciat în practică, depinzând de diverşi factori (meteo, poluare, zonă geografică, timp disponibil de a fi petrecut în aer liber, deoarece ultravioletele nu penetrează geamurile).

BOLI
Unele afecţiuni: operaţii gastro-intestinale, maladii inflamatorii intestinale, pancreatita cronică, icterul mecanic, boli renale sau hepatice cronice se însoţesc de o scădere a nivelului de vitamina D pe diverse căi. Unele medicamente cresc nivelul vitaminei D în sânge (estrogenii, diureticele tiazidice), pe când altele îl scad, de exemplu, unele subsţante cu efect antiacid, anticonvulsivant, hipocolesterolemiant etc. La rândul ei, vitamina D interferă cu acţiunea unor medicamente, cum ar fi blocantele de calciu. Tratamentul cu corticosteroizi, care durează peste 6 luni, trebuie însoţit de suplimente de calciu şi vitamina D.

HIPERCALCEMIA
În cazuri rare, după administrare de doze mari inadecvate de vitamina D, se poate ajunge la o hipervitaminoză cu consecinţe destul de grave. Apare hipercalcemia (creşterea nivelului calciului în sange) manifestată prin: cefalee, greaţă, vărsături, constipaţie, hipotonie musculară, calcificări la nivelul organelor (articulaţii, rinichi, miocard, pancreas, artere) etc.

Citeşte mai multe despre:   medicul de familie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ranitidina, interzisă temporar de la vânzare

Ranitidina, interzisă temporar de la vânzare
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea vânzării în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât cu administr...

Antibioticele trebuie luate la ore fixe

Antibioticele trebuie luate la ore fixe
În popor, există o anume minimalizare a regulilor pe care medicii le impun în administrarea medicamentelor. Pacienţii privesc în registru facil programul de înghiţire a pastilelor, programul de injecţii şi fac...

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de stilul lor de viață și vor să trăiască sănătos

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de stilul lor de viață și vor să trăiască sănătos
Jumătate dintre români consideră că nu au un stil de viaţă sănătos şi doresc să schimbe acest lucru, arată un sondaj online la care au participat 3.075 de respondenţi, desfăşurat în prima etapă a...

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii
Roșiile se numără printre alimentele bogate din punct de vedere nutritiv care oferă și incredibile beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate zilnic. Roșiile sunt bogate în vitaminele A, C, K, B6,...

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică
O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este „Evali”, o boală care în România este necunoscută, a declarat profesorul doctor Florin Mihălţan. Potrivit...

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...
Serviciul de email marketing furnizat de