x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

22 Sep 2019   •   19:36
Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din această cauză, natura a creat mecanisme să o producem, în cazul în care nu o găsim în alimentație. Colesterolul intră în compoziția membranelor (pereților) celulare și tot el este baza producerii unor hormoni. De aceea nu putem trăi fără colesterol.

Dacă există prea mult colesterol în sângele circulant, acesta se depune pe pereții arterelor formând așa numitele placi de aterom. Acestea sunt responsabile de apariția și agravarea bolilor cardio-vasculare (cele mai grave fiind infarctul miocardic și accidentul vascular), dar și a demenței senile. Colesterolul crescut este deci, o boală? Nu. Este doar un semnal de alarmă.

Colesterolul crescut, marker al inflamației ficatului

În general, colesterolul crește ușor în perioada toamnă – iarnă și scade primăvara-vara. Aici are un rol sedentarismul, alimentația, dar și adaptarea organismului la frig.
S-a observat de asemenea o tendință de creștere a colesterolului la femeile la menopauză, în caz de hipotiroidie, la persoanele cu indice de masă corporală crescut (obeze) sau în cazul în care circumferința taliei depășește 80-89 cm la femei și 90-100 de centimetrii la bărbați.
Fumatul este dovedit ca un factor care influențează creșterea colesterolului, în timp ce exercițiul fizic acționează cu rol protector, în sensul menținerii colesterolului în limite normale.
Există și predispoziții familiale de a avea colesterolul crescut, care poate sau nu să fie însoțit și de predispoziția la boli cardio-vasculare.
Dar, cei mai mulți cercetători consideră, mai nou, colesterolul crescut ca un market al inflamației ficatului.

Vezi și 

Cancerul de colon, o boală tratabilă

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Salata nepaleză cu castravete amar (rețetă pentru diabetici)

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm

Colesterolul este important pentru viață, dar excesul este de evitat.

Colesterolul, folosit de organismul uman, provine parțial din producția proprie, producerea lui având loc în ficat, parțial din aportul alimentar. Dacă mâncam alimente care conțin colesterol în cantitate mai mare (alimente de origine animală), exista niște mecanisme care......................

Citește mai departe AICI

×