x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nici grâul nu mai este ce a fost

0
12 Iul 2017 - 15:39
Nici grâul nu mai este ce a fost

Grâul este un aliment foarte controversat, în ultima perioadă. Pe de o parte, există oameni care susţin că grâul este extrem de periculos, doctori care îl numesc “otravă”. Pe de altă parte, există dieteticieni care susţin că acesta este o parte esenţială a unei diete “echilibrate”.

Oricum, oamenii au consumat grâu, într-o formă sau alta, de mii de ani. Este un aliment vechi, iar majoritatea problemelor dietetice sunt destul de noi.

În orice caz, nu are sens să învinuieşti grâul, consumat de mii de ani, pentru aceste probleme noi. Este bine să realizăm, totuşi, că grâul de azi nu este acelaşi cu cel de acum o mie de ani, de o sută sau de 60.

Cum s-a schimbat grâul?

În primul rând, grâul este procesat diferit. Noi tehnici în procesarea grâului au făcut posibilă crearea unor cantităţi masive de grâu rafinat la preţuri reduse. Suntem capabili să separăm componentele nutritive din cereale de endospermă, unde sunt cei mai multi carbohidraţi amidonici. Acest fapt conduce la o reduce substanţială de nutrienţi şi oferă grâului abilitatea de a creşte nivelul de zahăr din sânge foarte repede.

În al doilea rând, cerealele sunt preparate diferit. Înainte, grâul era udat, încolţea, era fermentat, iar pâinea era coaptă utilizând drojdie cu creştere lentă.

Încolţitul şi fermentatul grâului a condus la multe efecte benefice. Astfel, a crescut nivelul de aminoacizi, au fost reduşi anti-nutrienţii, au fost opriţi inhibatorii de enzime şi au făcut nutrienţii mult mai accesibili.

Astăzi, în schimb, făina este albită, iar pâinea este coaptă folosind drojdie cu creştere rapidă. Cerealele, cu sigurantă, nu sunt udate, încolţite şi fermentate.

Bazându-ne doar pe aceşti factori, este evident că pâinea şi pastele pe care le consumăm azi sunt foarte diferite de cele preparate tradiţional. În concluzie, grâul este procesat şi preparat diferit, ceea ce îl face mai puţin nutritiv şi mult mai dăunător decât cel preparat tradiţional.

Grâul de azi este diferit din punct de vedere biologic şi genetic

Există diferite tipuri de grâu. În trecut, se consumau varietăţi antice, precum: Emmer, Einkorn şi Kamut. În orice caz, aproape tot grâul pe care îl consumăm azi este grâu pitic de mare randament, care a fost dezvoltat prin încrucişarea şi manipularea genetică brută din jurul anului 1960.

Grâul pitic are tulpini mai scurte şi un randament mult mai bun. În plus, este mult, mult mai iefitn decât varietatea mai bătrână şi mult mai fiabil din punct de vedere economic.

Beneficiile culturilor de mare randament sunt evidente, dar acum învăţăm că există şi nişte dezavantaje majore. Specific, grâul din zilele noastre are diferenţe subtile, dar importante în ceea ce priveşte nutrienţii şi proteinele.

Grâul modern este mai puţin nutritiv

Încă din 1843, oamenii de ştiinţă au crescut diferite tipuri de grâu şi au analizat diferiţi factori, inclusiv compoziţia nutritivă. Din 1843 până în 1960, nutrienţii din compoziţia grâului nu s-au schimbat prea mult. În orice caz, începând cu anul 1960, care coincide cu introducerea “grâului modern”, compoziţia nutritivă începe să scadă.

Concentraţia de Zinc, Cupru, Fier şi Magneziu a fost cu 19-28% mai mică între anii 1968-2005, comparativ cu cea dintre anii 1845-1967.

În acelaşi timp, nu există nicio dovadă că solul s-ar fi schimbat, deci, cu siguranţă, este ceva legat de natura grâului modern, ceea ce îl face mai slab în nutrienţi.

Un alt studiu comparativ a arătat că vechiul grâu avea o cantitate mai mare de Selenium.

Grâul modern este mult mai periculos pentru pacienţii celiaci

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten.

Când oamenii care au această boală mănâncă grâu, sistemul imunitar consideră că glutenul este un corp străin, motiv pentru care îl atacă.

În cele din urmă, sistemul imunitar nu atacă doar glutenul, ci atacă şi mucoasa intestinală, ducând la degenerarea mucoasei, inflamaţii majore şi variate efecte dezastuoase.

O altă proteină problematică pentru pacienţii cu sensibilitate la gluten este Glia-a9, iar aceasta se află în cantităţi mari în grâul modern.

Studiile arată că grâul modern este mult mai periculos şi pentru persoanele sănătoase

Mai mult sau mai puţin, toată lumea poate fi de acord că grâul este o problemă pentru persoanele celiace. Însă, ceea ce mulţi sceptici refuză să accepte este posibilitatea ca grâul să fie periculos şi pentru ceilalţi oameni.

Unul dintre studiile care dovedesc că şi persoanele sănătoase trebuie să fie atente la grâul modern a fost efectat în 2013. Acest studiu compară Kamut, o varietate de grâu vechi, cu grâul modern. La studiu au fost supuşi 22 de participanţi sănătoşi, care au consumat, pentru opt săptămâni, grâu Kamut sau grâu contemporan.

Astfel, grâul Kamut a produs o reducere a colesterolul , a crescut cantitatea de potasiu şi magneziu prezentă în sânge, în timp ce aceste minerale au scăzut când a fost consumat grâu modern.

Există, astfel, pâine sănătoasă?

Dacă poţi obţine pâine făcută în modul tradiţional, atunci da, există şi poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Dacă nu, atunci poţi pur şi simplu să renunţi la grâu, căci  poţi obţine nutrienţii şi din alte alimente.

Sursă: Expand Your Consciousness

Citeşte mai multe despre:   grău,   beneficii,   riscuri,   paine,   pacienti celiaci

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cum se formează dependența de jocuri la copii

Cum se formează dependența de jocuri la copii
„Astea sunt vremurile pe care le trăiesc copiii noștri”, este scuza pe care foarte mulți părinți o folosesc atunci când le cumpără copiilor lor cele mai noi și sofisticate gadgeturi și, mai ales, când...

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil
Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, în România doar 12,6% dintre nou-născuți sunt hrăniți exclusiv prin...

Un ventilator ieftin a primit aprobare de urgență pentru a fi vândut pe piața americană

Un ventilator ieftin a primit aprobare de urgență pentru a fi vândut pe piața americană
Compania americană Fitbit a prezentat oficial un nou ventilator pentru tratarea pacienților cu forme grave ale infecției cu COVID-19. Acesta a primit autorizație de urgență din partea Agenției pentr...

80% dintre copii folosesc un smartphone în primii trei ani de viață

80% dintre copii folosesc un smartphone în primii trei ani de viață
80% dintre copii folosesc un smartphone până la vârsta de trei ani, potrivit unui studiu privind relaţia dintre copii şi tehnologie, realizat de Starcom România.  'Încă de la cele mai mici vârste...

De ce meditația ne face să ne simțim mai bine

De ce meditația ne face să ne simțim mai bine
Galerie Foto Ni se pare ciudat să ni se spună că doar câteva minute de meditație pe zi ne pot ajuta să ne simțim mai bine. Dar realitatea și studiile făcute arată că așa este. Practicanții de yoga și budiștii susțin...

Clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Atenție! Ce nu este bine să mănânci, dacă ești bărbat!

Clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Atenție! Ce nu este bine să mănânci, dacă ești bărbat!
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Alimente care reduc hormonul stresului

Alimente care reduc hormonul stresului
Faptul că stresul dăunează grav sănătății nu mai este o noutate pentru nimeni. În doze mari, cortizolul, hormonul stresului, contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viața ta, începând cu...

Fertilizarea in vitro – Șansă în plus pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

Fertilizarea in vitro – Șansă în plus pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
Tehnica de reproducere asistată (fertilizarea in vitro) este accesibilă cuplurilor care au împlinit 2 ani de căsătorie și nu pot concepe un copil pe cale naturală. În cadrul acestei tehnici, se pornește de...

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie
Oamenii se hrănesc mai sănătos în condiţiile izolării din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece sunt tentaţi să încerce reţete mai sănătoase, indică rezultatele unui sondaj efectuat în Marea...

Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor

Gimnastica facială și rolul ei în „alungarea” ridurilor
A vedea cum anii îți marchează fața nu este întotdeauna o plăcere. Din fericire, nu e nevoie să ajungi sub bisturiu pentru a face semnele timpului să dispară sau să se reducă. Gimnastica facială este o...

Studiu: 20% dintre suceveni au dezvoltat anticorpi la COVID-19

Studiu: 20% dintre suceveni au dezvoltat anticorpi la COVID-19
Rata de imunizare la virusul SARS-CoV 2 a populației din Suceava, cel mai mare focar de infecție din România, este de 20%, potrivit unui studiu realizat de MedLife. Aceasta înseamnă că circa 16.500 de persoane au...

Aceste 4 gânduri "ucid" fericirea

Aceste 4 gânduri "ucid" fericirea
Vorbind depre fericire, Douglas William Jerrold spunea: "Nu-ți căuta fericirea în curtea altuia, pentru că ea se ascunde întotdeauna în casa ta". Nu există om pe lume care să nu îşi dorească să cunoască...

Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun topesc mai multe kilograme

Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun topesc mai multe kilograme
Exerciţiile fizice executate înainte de micul dejun, pe stomacul gol, topesc mai multe kilograme, indică rezultatele unui studiu desfăşurat în Marea Britanie. Echipa de cercetători conduşi de dr.Javier...

Susținătorii plantari - 5 motive ca să apelezi la ei

Susținătorii plantari - 5 motive ca să apelezi la ei
Majoritatea persoanelor consideră că nu are nevoie de susținători plantari, deoarece aceștia sunt destinați doar celor cu probleme ortopedice. O afirmație total eronată, deoarece folosirea plantarilor a...

10 tratamente naturiste pentru frumusețe, cu zeamă de lămâie

10 tratamente naturiste pentru frumusețe, cu zeamă de lămâie
Lămâia poate avea numeroase efecte pozitive asupra frumuseţii unei femei. Deschide părul la culoare – peroxidul este inamicul părului, așa că dacă îl vrei mai deschis la culoare poți apela la…...
Serviciul de email marketing furnizat de