x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă O simplă rosătură la piciorul diabeticului poate duce la amputare

O simplă rosătură la piciorul diabeticului poate duce la amputare

de Florin Condurateanu    |    02 Sep 2019   •   18:30
O simplă rosătură la piciorul diabeticului poate duce la amputare

Diabetul este una din capcanele ivite în faţa omenirii, atât prin creşterea răspândirii lui, cât şi prin situaţia alarmantă că boala se întâlneşte tot mai des la copii. Această afecţiune poate duce la complicaţii grave, iar suferinzii trebuie să fie foarte atenţi la necazurile ce pot apărea la piciorul diabeticului.

 

Se întâmplă adesea ca diabetul să fie descoperit după ce, vreme de 10 ani, el a măcinat pe tăcute organismul. Boala este diagnosticată în aceste cazuri când au scos colţii complicaţiile provocate de diabet. Se ştie că diabetul afectează în principal sistemul circulator, atacă vasele mici, dar şi pe cele mari. Din pricina prejudiciilor aduse sistemului de vase, alimentarea cu sânge a ţesuturilor este diminuată, au de suferit inima, rinichii, ochii, dar şi plămânii, ficatul. Ochii fiind insuficient irigaţi, prin distrugerea vaselor, se ajunge şi la orbirea diabeticului. Iar rinichii sunt loviţi şi ei de circulaţia sanguină îngreunată, ajungându-se la neîndeplinirea misiunilor sistemului renal. Dar nu trebuie neglijată nici afectarea reţelei de nervi de către diabet. Aşa se face că diabeticul nu simte uneori durerile. Exemplul extrem este clasica gheară ce cuprinde pieptul în infarct şi care nu este atât de dureroasă la bolnavul de diabet. Acesta nu este alertat, în criza de infarct, de obişnuita durere brutală în spatele sternului. Dar necazul este că diabeticul nu simte dureri nici la picioare în urma stricării reţelei de nervi. Aşa că o rosătură produsă de un pantof nu este resimţită cu dureri la bolnavul de diabet, rana nu se închide şi se ajunge chiar la amputarea piciorului. Se impune ca diabeticul să poarte încălţăminte cu un număr mai mare decât obişnuinţa. Bolnavul de diabet este bine să-şi inspecteze picioarele la două zile şi să observe dacă au apărut mici răni, rosături, care la el nu au dus la dureri. Suferindul de diabet nu trebuie să-şi taie unghiile prea adânc, cum se zice, până la carne vie. E util să reamintim adevărul ştiinţific cum că în diabet nu este dezechilibrat doar metabolismul glucidelor, al dulciurilor, sunt stricate toate metabolismele, chia şi ale lipidelor şi ale proteinelor.

 

Deci la diabetic trebuie o restricţie la dulciurile concentrate, dar trebuie cenzurate şi grăsimile şi proteinele. În tratamentul diabetului, o importanţă mare are regimul alimentar, dar şi mişcarea, bineînţeles alături de tratamentul medicamentos.

 

 

×