x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Prezervativul, remediu contra artritei ?

Prezervativul, remediu contra artritei ?

21 Sep 2013   •   19:33
Prezervativul, remediu contra artritei ?

 Aveţi dureri insuportabile, artrita vă dă bătăi de cap ? Câteva prezervative ar putea să facă durerea să dispară. Cel puţin aşa susţin nişte vârstnici din Africa de Sud, care cred cu tărie că lubrifiantul folosit pentru preservative poate avea efectul de a atenua durerile articulare, scrie cotidianul The Sowetan.
„M-am săturat de toate medicamentele, nu e nimic mai bun decât grăsimea asta”, explică Elizabeth Moyo, o sud-africană în vârstă de 59 de ani. Africa de Sud, ţară care are o rată foarte ridicată de cazuri de infectare cu virusul HIV, care provoacă SIDA, înregistrează deseori distribuiri gratuite de prezervative pentru populaţie. Pensionarii din Senaone, Soweto, adună prezervative pentru a-şi masa apoi articulaţiile dureroase cu lubrifianţii acestora. Potrivit medicilor, care denunţă această tehnică puţin ortodoxă de tratament, nu există nimic care să poată demonstra că lubrifiantul ar avea vreun efect antialgic.
Nu este pentru prima oară când prezervativele sunt folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost destinate. In 2009, în Congo, Fondurile Naţiunilor Unite pentru populaţie denunţau folosirea lubrifiantului pentru ceruit – o practică ce îşi avea originea într-o tabără militară şi care a fost adoptată rapid de populaţia civilă. „Merge pentru orice culoare”, spunea, fericit, un tânăr din Bandundu, citat de agenţia Syfia Grands Lacs, în timp ce doctorul Philemon Sikulisimwa denunţa un act de imaturitate flagrantă şi de sabotaj.
In India, acum vreo 10 ani, medicii au înţeles, după ceva timp, de ce prezervativele distribuite gratuit la Benares erau atât de populare: erau folosite la ţesera sari-urilor, scrie The Economic Times. Ţesătorii le foloseau, de fapt, pentru a lubrifia aparatele folosite în acest proces.

×
Subiecte în articol: artrita