x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Programul de lucru în schimburi îmbătrâneşte creierul cu 6 ani în plus la fiecare 10 munciţi

Programul de lucru în schimburi îmbătrâneşte creierul cu 6 ani în plus la fiecare 10 munciţi

04 Noi 2014   •   17:35
Programul de lucru în schimburi îmbătrâneşte creierul cu 6 ani în plus la fiecare 10 munciţi

Programul de lucru în schimburi afectează în mod semnificativ memoria şi capacitatea oamenilor de a gândi, un deceniu de muncă în care turele fluctuează ducând la o deteriorare a capacităţilor cognitive echivalentă cu o îmbătrânire suplimentară a creierului cu 6,5 ani, se arată într-un studiu al Universităţii din Toulouse.

Alte studii ale efectelor programului de lucru fluctuant au arătat o sporire a riscurilor de cancere, probleme cardiace, ulcere şi afecţiuni ale metabolismului precum diabetul.

Cercetătorii de la Universitatea din Toulouse au studiat 3.000 de oameni din sud-vestul Franţei care fie munceau, fie se pensionaseră în anii 1996, 2001 şi 2006.

Cei care au lucrat în schimburi pentru mai bine de 10 ani aveau dificultăţi de memorie şi de procesare a informaţiilor semnificativ mai mari ca cei care au lucrat într-o singură tură. Cercetătorii spun că afectarea creierului celor care au lucrat în ture diferite este echivalentă cu 6,5 ani în plus de îmbătrânire naturală faţă de cei care au lucrat într-o singură tură.

În cazul celor care au trecut de la programul de lucru în mai multe ture la un program de o singură tură, deteriorarea memoriei şi a capacităţii cognitive s-a diminuat, fiind însă nevoie de cinci ani pentru ca efectele să se estompeze complet, se arată în studiu.

"Programul de lucru în ture alternative afectează capacitatea cognitivă şi se poate dovedi periculos atât pentru indivizii în cauză, cât şi pentru societate", spune coordonatorul studiului, profesorul Jean-Claude Marquie.

×
Subiecte în articol: program de munca memorie