x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Rezistenţa la medicamente ameninţă siguranţa umanităţii

Rezistenţa la medicamente ameninţă siguranţa umanităţii

09 Oct 2017   •   13:48
Rezistenţa la medicamente ameninţă siguranţa umanităţii

O bacterie care conţine o genă cunoscută ca fiind mcr-1, care conferă rezistenţă în faţa antibioticului colistin, s-a răspândit la o scală alarmantă, de când a fost descoperită, acum 18 luni, potrivit specialiştilor care au participat la întâlnirea Societăţii Americane de Microbiologie, scrie The Guardian. Într-o zonă din China, 25% dintre pacienţii unui spital poartă această genă.

Colistinul este cunoscut ca fiind cel mai eficient dintre antibiotice. În multe părţi din lumea, doctorii apelează la colistin, deoarece pacienţii nu mai răspund la alt tip de antibiotic. Acum, bacteria rezistentă la acest antibiotic s-a răspândit.

“Lumea are de-a face cu o apocalipsă a antibioticelor”, a spus cadrul medical Sally Davies. Dacă nu se descoperă modul în care acestă bacterie se răspândeşte şi cum poate rezista în faţa antibioticelor, ne putem întoarce la acele zile în care o simplă operaţie sau rană deschisă ne putea pune viaţa în pericol, mai spune aceasta.

Această idee va sta la baza subiectului asupra căruia se vor concentra cercetătorii în cadrul undi conferinţe internaţionale care va avea loc la Berlin, în această săptămână. Conferinţa este organizată de Uniunea Europeană, Wellcome Trust, guvernul Marii Britanii şi alte naţiuni guvernamentale. Sarcina principală a acestei conferinţe este să accelereze oprirea rezistenţei la medicamente, care ameninţă în prezent multe dintre armele folosite de doctori împotriva bolilor.

Aceasta este cea mai mare ameninţare asupra umanităţii, din timpuri moderne, potrivit specialiştilor. Într-o lume rezistentă la medicamente, multe aspecte ale medicinei moderne vor devenii inutile.

×