x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Riscurile aduse de prea mult sau prea puțin somn

Riscurile aduse de prea mult sau prea puțin somn

05 Dec 2018   •   18:45
Riscurile aduse de prea mult sau prea puțin somn

Somnul este foarte important, însă dacă dormi mai mult de opt ore sau mai puțin de șase, inima se află în pericol, potrivit unui nou studiu, notează Daily Mail.

Cantitatea de timp pe care o persoană o petrece dormind a fost legată de riscul de accident cardiovascular și de moartea prematură.

Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a bazat pe examinarea a 116.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, din 20 de țări. După o perioadă de observație de opt ani, cercetătorii au înregistrat 4,381 de morți și 4,365 de „evenimente cardiovasculare majore”.

Oamenii care dormeau mai mult de opt ore aveau un risc mai mare de moarte și de dezvoltare a bolilor de inimă sau a vaselor de sânge, comparativ cu cei care dormeau între șase și opt ore.

„Somnul este esențial pentru sănătate, iar oamenii petrec o treime din viață dormind.”, se arată în studiu.

Comparativ cu cei care dormeau între șase și opt ore, cei care dormeau între opt și nouă ore aveau cu 5% mai multe șanse de moarte prematură. Mai mult, cei care dormeau mai multe de 10 ore pe noapte aveau un risc cu 41% mai mare.

Cercetătorii au descoperit și faptul că persoanele care dorm mai puțin de șase ore au un risc cu 9% mai mare de moarte prematură.  

×