x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 5 recomandări anticaniculă

5 recomandări anticaniculă

31 Iul 2007   •   00:00

Pălăria, tricoul din bumbac, crema fotoprotectoare şi mai ales biberonul cu apă sunt obligatorii pentru protejarea bebeluşului in sezonul cald. Cănd temperaturile de afară o iau razna, sugarul intămpină dificultăţi in reglarea propriei temperaturi. De ce?

Pălăria, tricoul din bumbac, crema fotoprotectoare şi mai ales biberonul cu apă sunt obligatorii pentru protejarea bebeluşului in sezonul cald. Cănd temperaturile de afară o iau razna, sugarul intămpină dificultăţi in reglarea propriei temperaturi. De ce? Sistemul lui de termoreglare este insuficient dezvoltat şi nu ii permite să se răcorească prin transpiraţie. Micuţul dispune de o altă metodă de termoreglare: respiraţia. Aşa se explică de ce bebeluşul respiră mai rapid cănd este cald. Prin accelerarea respiraţiei se intensifică schimbul de gaze la nivelul plămănilor, ceea ce conduce la scăderea temperaturii corpului, insă nu suficient. Respiraţia rapidă este un semnal de alarmă care arată că sugarul suferă de cald. Ce este de făcut in acest caz? Respectaţi următorul set de reguli, prezentat de medicul pediatru Rodica Nanu de la Policlinica Batiştei.

De reţinut

1. Apă, apă şi iar apă! Organismul unui sugar este constituit din peste 70% apă. Dacă rezervele sale de apă scad, copilul riscă să se deshidrateze

foarte repede. De aceea, periodic

trebuie să ii daţi biberonul cu apă,

evident apă plată, neindulcită. Chiar dacă il alăptaţi, intre orele de supt este bine să bea şi puţină apă pe timp de caniculă.

2. Băiţă de trei ori pe zi! Apa de baie trebuie să aibă in jur de 33-35 de grade. Pentru a proteja pielea bebeluşului, mama poate adăuga in apă spumă de baie. Atenţie! Baia in apă de mare sau de piscină este contraindicată pănă la vărsta de 6 luni sau chiar 1 an, cănd se completează lista vaccinărilor obligatorii.

3. La plimbare, fără port-bebe! Cănd este foarte cald afară, bebeluşul nu se simte deloc bine stănd in port-bebe. Cel mai indicat este căruciorul, in care aerul circulă mult mai bine. Deasupra poate fi montată o umbreluţă pentru a-l proteja de soare. Oricum, nu scoateţi bebeluşul la plimbare intre orele 11:00 şi 17:00.

4. Nu stropiţi copilul cu apă! Acest lucru il sperie. Mai potrivite sunt compresele cu apă aplicate pe frunte, păr sau ceafă. Insă apa nu trebuie să fie rece. Apa rece provoacă vasoconstriţie (micşorare a diametrului vaselor de sănge), ceea ce impiedică reglarea temperaturii corpului.

5. Cu tricou! Bebeluşul nu trebuie să stea dezbrăcat. Hăinuţele subţiri formează o barieră protectoare impotriva căldurii. Acestea trebuie să fie din bumbac, pentru a absorbi transpiraţia, şi largi, pentru a permite pătrunderea aerului.

×
Subiecte în articol: apă sanatatea copilului