x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Adevarul despre Mos Craciun

Adevarul despre Mos Craciun

20 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
"Mami, exista Mos Craciun?" Unde-i casa Mosului? De ce vine numai o data pe an? Prichindelul tau te-a luat pe nepregatite. E serios si asteapta raspunsurile ca pe un cadou mult promis. Iti trec prin minte tot felul de artificii. Sa-i spui ca peste tot in lume copiii au un erou care le ofera daruri daca sunt ascultatori. Si ca Mos Craciun, cu barba alba si cu straie de purpura, surazand generos, este printre cele mai indragite personaje. Pana aici nimic nou pentru prichindelul tau.

In timp ce gandurile te intorc la anii copilariei tale, prichindelul te asasineaza cu intrebarile despre Mosul. Prichindelul cu ochii curiosi nu-i la prima tentativa de stabilire a identitatii Mosului. Dar parca de aceasta data este mai hotarat ca niciodata sa se lamureasca pe deplin. Dovada intrebarile precise si insistente.

Profit ca trebuie sa restitui ceva vecinei si ies din casa. Incerc sa pun la punct o strategie. Dupa cateva minute, imi dau seama ca n-am decat o solutie: sa-i spun adevarul sau sa-l mint. Dar parca niciodata adevarul si minciuna n-au fost la fel de dureroase.

Lume imaginara

Nu, categoric nu-l voi ucide pe Mosul. Copiii sunt ei insisi pe jumatate personaje de poveste. Ei inca traiesc la limita dintre real si imaginar. Inca se joaca cu dragoni, se sfatuiesc cu Zana cea buna, vorbesc cu pisicutele sau iepurasii desprinsi din benzile desenate, din carti de colorat sau filmele pe calculator. Am dreptul ca in cateva minute sa distrug aceasta lume minunata? Evident ca nu. Fie si pentru ca gestul meu este comparabil celui al unui adult inconstient care apasa pe detonatorul unei bombe. Acolo un colt de lume dispare. Problema este daca prichindelul chiar are nevoie de adevarul absolut. Cu certitudine, nu. Mai curand el are nevoie de povesti si de eroi pilduitori, care-l sa-l protejeze de realitate. Asa ca n-are nici un rost sa fortez iesirea din poveste si asezarea copilului "cu picioarele pe pamant".

Dar trebuie sa iau in calcul ca, pe masura ce trece timpul, istoria lui Mos Craciun va fi demontata treptat. Acum, pentru copilul meu, inca exista un Mos, care are casuta lui in cer, care se plimba printre nori, cu o trasura trasa de reni, si care aduce cadouri copiilor din lumea intreaga intr-o noapte de decembrie.

Dar iata ca sunt fata in fata cu prichindelul meu nesatul de adevar. Simt ca vrea cu orice pret sa iasa din lumea copilariei. Ii promit ca atunci cand ne vom intoarce de la cumparaturi vom sta de vorba pe indelete. Sper ca agitatia magazinelor si satisfacerea catorva pofte ii vor abate atentia de la subiect. Ghinion pe linie... In supermarket, zeci de Mosi, pe strazi la fel... "Asa de multi Mosi, mami!" Simt ca-mi fuge pamantul de sub picioare. Chiar nu mai am nici o scapare. Adevarul e cea mai buna minciuna. Ii explic ca adultii se deghizeaza in Mosi, dar nici unul dintre ei nu-i Mosul asteptat de toti copiii din lume cu daruri.

Strategie

Tocmai cand sunt decis sa trec vitejeste la darea in vileag a adevarului, aud o voce blanda. "Ei, dragul Mosului, nu te grabi. Odata si odata copilul tau va afla adevarul." Cineva spunea ca fiecare dintre noi are Mosul lui si ca acesta ne insoteste toata viata. Incep sa cred ca asa este. Cuvintele lui ma linistesc. Ba chiar simt ca sunt din nou copil, ca-l aud ca altadata pe Mosul. E chiar minunat. In fond, Mosul imi cere sa fac tot posibilul sa prelungesc magia istoriei lui Mos Craciun atat cat "tine". Imi aduc aminte de ce ne recomanda psihologii. Sunt situatii din care, cu abilitate, parintii si copiii pot iesi multumiti. Prima apare cand prichindelul ti se infatiseaza dezamagit pentru ca a aflat de la un altul mai maricel ca nu exista nici un Mos Craciun. Ce te faci? E un moment delicat, dar nu insurmontabil. Pur si simplu ii spui ca sunt unii care nu cred in Mosul cel darnic, iar altii care cred, si ca tu faci parte din marea familie a prietenilor Mosului. Pe la vreo 6 anisori, e cazul sa nu mai fii surprins de indoielile lui despre Mosul.

Si dupa 6 ani, unii prichindei mai trimit scrisori Mosului si n-au nici o banuiala ca totul este o poveste frumoasa de iarna. Nu amanati ora adevarului. Deoarece exista riscul ca, intentionat sau nu, cineva din anturajul lui sa-l faca sa sufere, pentru ca isi da seama ca e tratat ca bebelusul care poate fi amagit cu orice.

POVESTEA REALA. In toate situatiile, este o lectie despre adevar si in oricare dintre ele parintele se va stradui sa includa copilul intr-o istorie de familie. O poveste reala de aceasta data. Il vei asigura pe copilul tau ca inclusiv tu, parintele de azi, ai fost copil si mult timp ai crezut ca Mosul da drumul cadourilor pe hornul de pe casa. Mai mult, te vei stradui sa-l faci pe copilul tau, care incepe sa se maturizeze sub ochii tai, partas la aceasta istorie. In sensul de a nu trambita fratiorilor sau prietenilor lui mai mici adevarul despre Mos. Astfel, prichindelul tau va suporta mai usor adevarul, stiind ca el este pastratorul unui mare secret care se numeste Adevarul despre Mosul.
×