x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Aerul poluat ma adoarme

Aerul poluat ma adoarme

30 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
Va mai amintiti de invatatoarea care obliga prichidenii sa paraseasca clasa in pauze? Fireste, gestul invatatoarei avea un rost. Deschidea larg toate ferestrele fie iarna, fie vara, pentru a aerisi bine clasa. Aerul se primenea, iar elevii parca erau mai atenti la predare si aveau chef de lectii pana la ultima ora de curs. Iata ca acest bun obicei s-a cam pierdut nu numai la noi, dar si prin restul Europei.

Scolile nu sunt aerisite corespunzator, ceea ce favorizeaza concentrarea de poluanti, au concluzionat specialistii, participanti la un colocviu privind sanatatea aerului, organizat recent la Paris. Astfel, in nici una din cele 11 scoli in care s-a analizat calitatea aerului, nu se proceda la aerisirea periodica a salilor de curs. Iar acolo unde ventilatia se efectua cu ajutorul aparatelor, din pacate, majoritatea nu erau corect intretinute.

Poluare lenta

Medicii spun ca, in aceste cazuri, are loc o poluare lenta, dar sigura, principalele victime fiind elevii care respira aer viciat. Sa tinem seama ca zilnic, intre 4 si 6 ore, elevii respira aer poluat. Acesti copii vor prezenta din ce in ce mai frecvent dureri de cap, stare de voma, vertije, stari de somnolenta, scaderea capacitatii de concentrare etc. Acestea sunt principalele simptome ale "sindromului cladirilor nesanatoase". Alterarea calitatii aerului din spatiile scolare poate, de asemenea, sa favorizeze episoadele alergice si astmul, atrage atentia doctorul de familie Doina Mihailescu de la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti. Din pacate, adesea, aceste simptome sunt puse pe seama altor cauze.

Specialistii in calitatea aerului spun ca in scoli unul dintre factorii poluanti este formaldehida, o substanta care poate fi emanata ani la rand de mobilierul din clase, de parchet... Aceasta substanta este toxica si are actiune iritanta si alergica. De asemenea este suspectata ca provoaca si alte boli severe.

PERFORMANTE SCOLARE. Potrivit unei anchete realizate in Danemarca intre 2003 si 2005, rezultatele la invatatura ale elevilor sunt influentate in mod direct de calitatea aerului din clasele de curs. Astfel, din analiza testelor la care au raspuns elevii a reiesit ca performantele scolare sunt mai reduse in cazul copiilor care respira aer poluat, comparativ cu rezultatele celor care beneficiaza de aer curat.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului