x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

04 Apr 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • SANATATEA COPILULUI
  • Alergiile alimentare afecteaza in principal copiii. In fata acestui diagnostic, parintii trebuie sa dea dovada de o grija deosebita fata de alimentatia micutilor. Totusi, alergia alimentara nu este o fatalitate pentru ca progresele medicale ii permit copilului alergic sa aiba o viata normala.

    Studiile internationale arata ca se inregistreaza un adevarat "boom al alergiilor alimentare", aproximativ 10% dintre copii suferind din aceasta cauza, in timp ce doar 3% dintre adulti sunt afectati de aceasta patologie. "In experienta mea am constatat ca, in ultimul timp, si la noi a crescut ingrijorator de mult numarul copiilor alergici la diferite alimente. Ei sunt mult mai sensibili decat ceilalti copii", atrage atentia dr. Maria Runcan, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

    Cum se produc

    Aparatul digestiv poseda un foarte bogat sistem imunitar la nivelul mucoasei, care protejeaza organismul de virusuri, bacterii si paraziti. Tot acest sistem imunitar trebuie sa recunoasca proteinele alimentare pentru a permite trecerea lor prin mucoasa digestiva. Un aliment contine numeroase proteine, unele dintre acestea fiind alergene. Astfel, alimentul respectiv poate contine pana la 40 de factori care provoaca alergii. Orice aliment care contine proteine poate declansa reactii alergice, precizeaza dr. Maria Runcan.

    Majoritatea copiilor tolereaza proteinele alimentare alergene, dar exista anumiti copii care sunt predispusi genetic la alergii. Cand organismul acestora intra in contact cu un alergen, sistemul imunitar nu poate deosebi binele de rau si elibereaza o substanta chimica, numita histamina, care ataca substanta inofensiva ca si cand ar fi o amenintare.

    Nimeni nu stie cauzele pentru care anumiti copii fac alergii, s-a constatat insa ca ereditatea si factorii din mediul inconjurator isi dau mana in aparitia acestor boli. Potrivit dr. Maria Runcan, alergia se mosteneste, dar exista si cazuri noi, aparute pe un teren alergic al copilului. De exemplu, daca unul dintre parinti are astm bronsic, copilul este posibil sa fie alergic la alimente.

    Principalele alimente alergene

    "Cele mai frecvente alergii alimentare sunt provocate de proteinele de origine animala din carne, lapte de vaca, albus de ou, dar si de proteinele din alune, grau sau soia. De asemenea, alti alergeni alimentari frecvent intalniti sunt fructele precum capsunile, kiwi, piersicile, caisele, ciresele, unele soiuri de mere, fructele de padure, crustaceele, porumbul, fasolea. Foarte multi copii sunt alergici la ciocolata. Uneori, aditivii alimentari sau chiar obiceiurile alimentare sunt responsabile de reactii alergice la copii", aflam de la medicul pediatru Maria Runcan.

    Unii copii sunt sensibili la lactoza, glucidul ce poate fi gasit in lapte, dar unii pot tolera totusi produse lactate precum iaurtul, smantana fermentata si branza tare. Manifestarile clasice ale alergiilor alimentare cuprind eruptii cutanate (urticarie), crize de astm (senzatie de sufocare), conjunctivita alergica (ochi inrositi si inlacrimati), rinita alergica (curgerea nasului). In cazurile mai grave apar edemele alergice, adica umflaturi ale fetei, limbii sau ale articulatiilor, explica medicul Maria Runcan.

    Severitatea reactiilor alergice variaza de la usor stanjenitoare pana la cele cu risc vital. Socul anafilactic poate fi fatal daca nu se intervine de urgenta intr-o unitate medicala de profil.

    TRATAMENT. "In cazul alergiilor alimentare, cel mai bun tratament este evitarea consumului de alimente la care copilul este alergic. Acest lucru poate fi dificil mai ales cand este vorba despre copii. Dar trebuie sa retineti ca atat timp cat copilul nu mananca alimente interzise, reactiile alergice nu apar. De exemplu, daca nu tolereaza ciocolata, parintii vor evita cu mult tact acest produs", recomanda dr. Maria Runcan. Alergiile pot fi ameliorate cu medicamente antihistaminice si corticosteroizi.

    CONFUZIE. Parintii confunda deseori alergia alimentara cu toxiinfectia alimentara sau cu intoxicatia. Toxiinfectia este provocata de un microb si se manifesta cu varsaturi, diaree, stare generala proasta, febra etc. Intoxicatia apare dupa ingestia a ceva ce nu este aliment, de exemplu, substante caustice, medicamente, alcool. Durerile de cap, ametelile, diareea, vederea incetosata, somnolenta, anxietatea sau pierderea constiintei reprezinta simptomele intoxicatiei chimice.

    STIATI CA...
  • 80% dintre copiii cu alergii au antecedente de acest gen in familie.
  • Alergenii alimentari sunt primii alergeni care intra in contact direct cu organismul.
  • Alaptarea la san este solutia ideala pentru prevenirea alergiilor la copii.
  • STIRI
    ASOCIERE. Copiii care sufera trei episoade severe de bronsiolita risca sa sufere la varsta adulta de astm alergic, arata un studiu realizat pe 140 de copii. Aceasta legatura periculoasa este favorizata si de existenta antecedentelor familiale de eczema, alergii sau astm. Bronsiolita este o inflamatie acuta a bronsiolelor, provocata de un virus. Aceasta boala survine numai la copiii mai mici de 2 ani si poate evolua catre insuficienta respiratorie. Kinetoterapia respiratorie se dovedeste foarte eficienta in eliberarea cailor aeriene.

    SIGURANTA. Pentru a calatori cu copiii in deplina siguranta, cea mai buna solutie o reprezinta scaunele speciale pentru masina. In plus, copiii trebuie sa stea in aceste scaune cu centurile de siguranta bine fixate. Specialistii in securitate rutiera estimeaza ca, frecvent, copiii sunt victime ale accidentelor din cauza centurilor care nu sunt bine prinse. Jucariile ascutite sau voluminoase trebuie evitate, pentru ca micutii se pot rani cu ele in cazul unei frane sau altei miscari bruste a autovehiculului.

    LECTURA. Cercetatorii au confirmat faptul ca baietii citesc mult mai putin si mai prost decat fetele. In cea mai mare parte a timpului, lecturile sunt facute de mama, educatoare, bona, iar din aceasta cauza baietii cred ca cititul este o preocupare tipic feminina. Pentru a combate aceasta convingere si pentru a-i ajuta sa descopere placerea lecturii, specialistii ii sfatuiesc pe tati sa le citeasca baietilor povesti. Tatal, care este persoana cea mai puternica in ochii fiului sau, reuseste astfel sa-l indrume spre lectura. Tineti cont ca baietii apreciaza mai mult cartile practice, benzile desenate si mai putin fictiunea, care este apanajul fetelor.
    ×
    Subiecte în articol: copii copiii alimentare sanatatea copilului