x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Are un dop de ceară

Are un dop de ceară

de Steluta Indrei    |    30 Sep 2008   •   00:00

Formarea unui dop de ceară este cea mai frecventă cauză a scăderii uşoare a auzului în cazul copiilor. Cum apare dopul de ceară? Cum se scoate? Când este nevoie de consult ORL? Explică toate acestea dr Adrian Tudor, medic primar ORL la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".



Formarea unui dop de ceară este cea mai frecventă cauză a scăderii uşoare a auzului în cazul copiilor. Cum apare dopul de ceară? Cum se scoate? Când este nevoie de consult ORL? Explică toate acestea dr Adrian Tudor, medic primar ORL la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Apărare faţă de infecţii

Ceara din ureche, numită şi cerumen, este secretată de glandele ceruminoase ale conductului auditiv extern ca mijloc de apărare. Urechea este o cavitate deschisă predispusă infecţiilor cu diverşi agenţi patogeni. Cerumenul are rolul de a opri microbii, praful şi murdăria, care ar putea ajunge până la urechea internă, unde ar provoca probleme. De asemenea, cerumenul este un lubrifiant care protejează mucoasa urechii de uscăciune şi iritaţii. În mod normal, pe măsură ce se acumulează, ceara se usucă şi se deplasează către partea exterioară a urechii, de unde este eliminată. Uneori, ceara este secretată în exces şi nu mai poate fi evacuată. Aşa se formează un dop care astupă conductul auditiv extern.

Scăderea auzului, nelinişte, dureri

Primele semne care ar trebui să le atragă atenţia părinţilor sunt scăderea uşoară a auzului, iar copii care nu pot vorbi sunt neliniştiţi, îşi duc degeţelele la ureche, se trag de ureche. Când dopul este voluminos pot să apară şi dureri uşoare. Dar în orice caz copilul nu va avea febră şi dureri insuportabile de ureche din cauza unui dop de ceară, aceste simptome fiind specifice infecţiilor.

Prezenţa unui dop de ceară impune consultul medical de specialitate. Dr Adrian Tudor le atrage atenţia părinţilor să nu încerce acasă să îi scoată copilului dopul de ceară. Aceasta este o procedură destul de delicată, care trebuie efectuată numai de medicul ORL. Înainte de a fi extras, dopul de ceară este înmuiat cu apă oxigenată timp de 1-2 zile. Când copilul revine la medic i se fac spălături auriculare cu o soluţie sterilă şi se extrage dopul prin aspiraţie. Odată scos dopul de ceară, copilul îşi recapătă imediat auzul.

În cazul copiilor care fac frecvent dopuri de ceară, medicul poate recomanda administrarea unor picături pe bază de apă de mare, care favorizează fluidificarea cerumenului şi eliminarea lui. Aceste picături se pun o dată sau de două ori pe săptămână în conductul auditiv extern.

Sfatul medicului


Pentru a evita formarea dopurilor de ceară, medicul Adrian Tudor recomandă părinţilor să ferească urechile copiilor de apă. Duşul nu trebuie îndreptat către urechi, iar în cazul sugarilor, căpşorul va fi ţinut întotdeauna deasupra cădiţei. Urechea nu are un mijloc de evacuare a apei. Stagnând în conductul auditiv extern, apa stimulează glandele să producă cerumen în exces şi astfel apare dopul. Părinţii trebuie să aibă mare grijă când curăţă urechile copiilor cu beţişorul. Acesta nu trebuie să pătrundă adânc în ureche pentru a nu împinge secreţia de cerumen spre timpan şi pentru a evita perforarea timpanului. Dr Adrian Tudor aminteşte că urechile copiilor vor fi curăţate o singură dată pe zi cu ajutorul beţişoarelor sterile.

×
Subiecte în articol: ceară dopul sanatatea copilului