x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ascultati ce spun cei mici!

Ascultati ce spun cei mici!

00 0000   •   00:00

Chiar inainte sa se nasca, copiii le comunica parintilor mesaje: se misca, dau din picioruse... Semne care o ajuta pe mama sa il cunoasca pe cel care se dezvolta in burtica ei. Comunicarea dintre mama si fat este esentiala pentru dezvoltarea lui de mai tarziu. "Daca atat mama, cat si tatal ii vorbesc burticii, au o stare de multumire, rad mult si evita discutiile in contradictoriu in perioada sarcinii, copilul va fi dezinhibat si comunicativ. Dimpotriva, daca parintii sunt mai mult suparati, nu vorbesc sau in cea mai mare parte a timpului se cearta, aceasta stare negativa se va transmite si micutului, chiar inainte sa vina pe lume", explica cercetatorul stiintific Corina Bacalearos, psiholog principal in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului "Alfred Rusescu".

Gangurelile transmit mesaje


Dupa nastere, intre bebelus si mama sa exista deja o legatura care, insa, trebuie mentinuta. Pana la varsta de un an, comunicarea intre parinti si copil se rezuma, in cele mai multe dintre cazuri, la "Nu mai plange!" si "Nani, nani"... Multi dintre parinti trec cu vederea ca, inca din primele zile de viata, copilul se dezvolta din punct de vedere emotional si "vorbeste" celor din jur prin zambete si lacrimi. "Este important ca ambii parinti, dar mai ales mama, care este cea mai apropiata de copil, sa fie deschisa si foarte receptiva la semnele pe care le transmite copilul. De exemplu, atunci cand plange, mama trebuie sa incerce sa ii afle motivele", recomanda Corina Bacalearos. Dupa ce bebelusul mai creste, el incepe sa gangureasca, sa reactioneze diferit, in functie de context. Mesajul comunicat nu se transmite doar prin vorbe, ci prin toate aspectele nonverbale: mimica, gestica, atitudinea mamei, tonul vocii ei. Este recomandat ca discutiile galagioase, incarcate de un continut afectiv negativ sa fie evitate. Chiar daca avem impresia ca, daca bebelusul e mic, nu intelege ceea ce i se spune, trebuie sa ii vorbim. "Nu ii vom spune lucruri pe care i le spunem unui om mare. Dar e bine sa ii vorbim micutului despre oamenii si obiectele care il inconjoara, ca si cum ar fi personajele unei povesti. Aceasta atitudine il va stimula pe copil si il va ajuta sa comunice usor", este de parere psihologul.

Primele cuvinte


Urmeaza perioada in care copilul incepe sa spuna primele cuvinte. Acum este indicat ca micutul sa simta ca este ascultat si incurajat, pentru ca receptivitatea din partea adultilor din jurul sau ii confera echilibrul de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. In aceasta etapa, in jurul varstei de un an, parintii nu trebuie sa faca exces de cuvinte, in asa fel incat copilul sa nu mai aiba ragazul sa se exprime.

Etapa "De ce?"


Dupa implinirea varstei de un an, copilul incepe sa articuleze propozitii, limbajul se dezvolta, el devine curios si incearca sa obtina cat mai multe informatii despre oamenii si lucrurile din jur. Intrebarile de genul "De ce zboara pasarile?", incadrate in perioada cunoscuta sub numele "De ce?", ar putea deveni obositoare pentru parinti. "Este bine ca parintii sa dea dovada de rabdare si tact in comunicarea cu micutul, sa nu isi arate oboseala si sa incerce sa ii explice tot ceea ce el vrea sa stie", ii sfatuieste pe parinti psihologul Corina Bacalearos. Explicatiile pline de logica si foarte rigide nu capteaza atentia copiilor. Cel mai bine este ca, atunci cand un adult ii explica ceva copilului, acesta sa ii dea ocazia si micutului sa isi spuna parerea, fara sa fie criticat. In acest mod, parintii il vor ajuta sa capete incredere in sine.

"Unul dintre cuvintele magice in ceea ce priveste comunicarea verbala sau nonverbala dintre parinti si copil este «respect». Atat timp cat mami si tati ii respecta nevoia de cunoastere, de a se exprima a micutului, cat dau dovada de rabdare si deschidere, la randul lui, si copilul isi va respecta parintii", atrage atentia psihologul Corina Bacalearos. Pe de alta parte, specialistul recomanda parintilor sa fie constienti de nevoia de intimitate a copilului si sa evite sa il sufoce cu intrebari: "Mama si tata trebuie sa fie perceputi de micut ca niste parteneri amabili, intelegatori, calzi si deschisi".

Pubertate si adolescenta


Copilul a ajuns deja intr-o perioada in care comunicarea cu parintii se plaseaza pe locul doi. In preadolescenta, el isi centreaza atentia asupra grupului de prieteni si se simte mai mult sau mai putin jenat atunci cand mama sau tata incearca sa afle detalii despre viata tanarului. In aceasta etapa a vietii, el are nevoie de spatiu, de intimitate, iar ceea ce le transmite parintilor sunt doar niste mesaje, fara un context clar. "Mama si tata trebuie sa fie foarte atenti la putinele cuvinte sau mesaje nonverbale pe care le transmit copiii dupa varsta de 14-15 ani. Deoarece, in cazul in care ei rateaza aceste semnale, se poate ajunge la probleme grave de comunicare, dar si la situatii extreme. Multi parinti, de exemplu, nu observa semnele care indica faptul ca copilul lor consuma droguri", atrage atentia psihologul Corina Bacalearos.

CALITATI. Daca in putinul timp pe care ni-l petrecem alaturi de copil nu facem decat sa ne plangem ca suntem foarte ocupati, sa-i facem reprosuri si apoi il ducem la culcare, nimeni nu are de castigat. Importanta nu e durata, ci calitatea discutiilor avute cu pruncul. Acelasi interval de timp poate fi petrecut undeva, departe de grijile de zi cu zi, poate in parc sau pe marginea unui lac, poate in camera copilului. Parintii trebuie sa invete sa se deconecteze "discutand cu copilul". Astfel, micutul va fi mai receptiv, mai ascultator, calitati esentiale atunci cand va merge la gradinita si la scoala. In acest mod se va crea un echilibru si in ceea ce priveste starea interioara a copilului, si in relatia dintre acesta si parinti.

STIRI
AMIGDALE. Pentru a evita complicatiile respiratorii, este importanta varsta la care se face operatia de extirpare a amigdalelor. Astfel, s-a observat ca micutii sub 3 ani carora li s-au extirpat polipii sau amigdalele prezinta un risc mai ridicat de a suferi serioase complicatii respiratorii decat copiii, operati la varste mai mari. Rezultatele acestui studiu, realizat de o echipa de medici de la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, din Ohio, arata ca, din cei 2.315 subiecti, 149 (6,4%) au dezvoltat complicatii resiratorii dupa operatie. Medicii avertizeaza, in urma acestui studiu, ca operatiile de extirpare a amigdalelor sau polipilor ar trebui sa fie contraindicate in cazul copiilor sub 3 ani.

AUTISM. O serie de statistici realizate in SUA scot la iveala ca, in lume, este in crestere numarul copiilor cu autism. Conform statisticilor, numai in America, un copil din 175 sufera de autism. Autismul este o afectiune complicata, care se caracterizeaza prin dificultati de invatare, socializare si un comportament atipic si greu de controlat de catre parinti.

ANIMALE DE COMPANIE. Mai mult de 4,7 milioane de americani sunt muscati zilnic de caini, dupa cum arata un raport al Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Peste jumatate dintre victimele muscaturilor de caine au sub 14 ani, iar 150.000 dintre cazuri sunt atat de grave incat este nevoie de interventia de urgenta a medicului. O solutie pentru a evita aceste neplaceri ar fi, conform medicilor de la AAP, ca parintii sa aiba toate informatiile cu privire la agresivitatea si necesitatile cainelui care urmeaza sa intre in familie. In Romania, numarul persoanelor muscate de caini fara stapan a ajuns la peste 6.000 pe an.
×