x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Astenia şi adolescenţa

Astenia şi adolescenţa

de Oana Antonescu    |    24 Mar 2009   •   00:00
Astenia şi adolescenţa

Adolescenţa este prin definiţie o perioadă a dezechilibrelor. Iar dacă peste aceste stări se suprapun şi cele generate de schimbarea anotimpului, disconfortul fizic şi psihic al adolescentului se agravează.



"Şi adolescenţii, ca şi adulţii, pot trece în această perioadă a anului prin stări de oboseală, somnolenţă, melancolie sau irascibilitate, nervozitate. Pot fi lipsiţi de energie. Pot avea o putere scăzută de concentrare, dureri inexplicabile de cap, palpitaţii.

Adolescentul, spre deosebire de adult, resimte mai puternic toate aceste stări, fiindcă este mai sensibil din cauza transformărilor corporale ce au loc în mod firesc în această etapă. Procesul de dezvoltare este solicitant pentru organism, iar dacă la acesta se adaugă astenia de primăvară, starea psihică şi fizică a adolescentului are de suferit", ne spune psihologul Oana-Maria Udrea de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".


Oboseală sau plictiseală?

Nu toţi adolescenţii care acuză oboseală suferă de astenie de primăvară. Potrivit psihologului Oana-Maria Udrea, ei spun frecvent că se simt obosiţi, dar confundă oboseala cu plictiseala. Astenia este o stare preponderent fizică, asociată cu lipsă de putere, de energie, cu insomnii, nervozitate, în vreme ce plictiseala afectează tonusul afectiv, modificările fiind de ordin strict psihologic.

Adolescentul plictisit îşi pierde interesul pentru preocupările care în trecut îi făceau plăcere, refuză se se implice în diferite activităţi, iar dispoziţia lui emoţională este schimbată, mergând deseori până la depresie. Aceasta, spre deosebire de astenie, se întinde pe o perioadă mai lungă şi nu trebuie ignorată, fiindcă poate duce la izolare, timiditate, la scăderea performanţelor adolescentului, consum de droguri, iar în cazurile grave, la suicid

×
Subiecte în articol: sănătatea adolescentului