x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Bebeluşul are febră?

Bebeluşul are febră?

de Oana Antonescu    |    10 Feb 2009   •   00:00

În această perioadă a anului, febra este principalul motiv pentru care părinţii ajung cu bebeluşii la medic. Camerele de gardă ale spitalelor pentru copii sunt supraaglomerate, iar medicii pediatri sunt foarte solicitaţi de părinţii îngrijoraţi că bebeluşul are febră.



"Orice proces infecţios se manifestă prin febră. Este o reacţie normală de apărare a organismului în faţa infecţiilor virale şi bacteriene, mai rar a celor parazitare", ne spune dr Dana Mihaela Dinu, medic primar pediatru. Virozele sunt frecvente în această perioadă. Un bebeluş poate avea 5-7 episoade de infecţii respiratorii pe an, în funcţie de imunitatea acestuia. "S-a observat că bebeluşii hrăniţi la sân au o imunitate mai mare şi suferă mai puţine episoade de infecţii respiratorii", precizează specialistul. Frecvente cauze de febră sunt infecţiile ORL, cele urinare sau digestive. Însă febra nu este cauzată întotdeauna de o boală. Uneori, febra însoţeşte erupţia dentară, poate fi reacţie la un anumit medicament sau vaccin, poate fi provoacată de deshidratare sau apare când copilul este prea gros îmbrăcat ori stă într-o cameră supraîncălzită.

"Este foarte important ca părinţii să ştie să deosebească febra din infecţii cu cea cauzată de o simplă supraîncălzire. În febra cauzată de infecţii, extremităţile bebeluşului sunt reci, în vreme ce supraîncălzirea afectează întregul corp. Înainte de a merge cu micuţul la medic sau de a-i administra antitermice (ibuprofenul şi paracetamolul sunt singurele recomandate), trebuie să-l dezbrăcăm dacă are hăinuţe groase şi să aerisim încăperea, iar după zece minute să-i măsurăm din nou temperatura", ne sfătuieşte dr Dana Dinu.

Temperatura normală a bebeluşului, măsurată rectal, se situează în jurul valorii de 36,5-37,6 grade Celsius, maximum 37,8 grade Celsius. Părinţii pot sta liniştiţi dacă valoarea temperaturii este uşor ridicată, dar bebeluşul este vioi, mănâncă, se joacă, nu varsă, nu tuşeşte. În schimb, trebuie dus la medic dacă febra este însoţită de erupţie cutanată, de vărsături, tuse, diaree sau convulsii.

TERMOMETRE. La sugari şi la copiii până în trei ani este recomandată măsurarea temperaturii rectale. Abia după vârsta de trei ani, copilul poate ţine termometrul subraţ. Pentru ca măsurarea temperaturii rectale să nu-i creeze disconfort celui mic, termometrul trebuie lubrifiat cu crema lui de corp. Sunt recomandate termometrele cu mercur sau cele electronice cu afişarea valorilor în cifre, în detrimentul celor auriculare sau al celor electronice cu afişarea temperaturii în culori (roşu şi albastru), care pot da valori false.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului