x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Boala copiilor furioși, neglijați de părinți

Boala copiilor furioși, neglijați de părinți

de Magda Bucur    |    12 Apr 2016   •   23:00
Boala copiilor furioși, neglijați de părinți
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Ați văzut, cu siguranță, în ultimii ani, cel puțin un copil care este fie retras, timid, cu tendințe de izolare, fie la polul opus: nervos mereu, cu crize de agresivitate la adresa celor din jur. Psihologii avertizează că tulburările comportamentale la copii sunt din ce în ce mai frecvente, iar manifestările lor atrag atenția asupra unui nou fenomen al secolului - sindromul ATCP (Angered Temper with Choleric Progression).

Specialiștii spun că acesta este un efect psihologic al lipsei părintelui din viața copilului, nu doar prin separare, ci inclusiv prin neglijare, fenomen din ce în ce mai simțit în ziua de azi - în care tehnologia și accesul la internet domină timpul copiilor și al părinților – și care începe să fie întâlnit și în familiile în care părinții sunt prezenți, nu doar la copiii ai căror părinți sunt plecați din țară.

Datele statistice arată că în România sunt peste 80,000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate , iar 26% din aceștia au ambii părinți plecați și au rămas singuri acasă, în grija altor persoane.

Cu toate acestea, situația nu e cu mult mai bună în cazul copiilor care au ambii părinți acasă. Un studiu arată că 1 din 10 copii din România stă de vorbă cu părinții doar câteva minute într-o zi lucrătoare. Același studiu a scos în evidenţă faptul că familiile trăiesc sub acelaşi acoperiş, dar timpul petrecut efectiv împreună este limitat, iar copiii au în camere propriul televizor, acces la internet şi telefon, astfel încât ei par să locuiască într-un imobil propriu. În plus, părinţii s-au plâns că erau prea obosiţi după orele de muncă şi că nici măcar nu prea vorbeau cu copiii lor atunci când ajungeau acasă.

 “Primesc tot mai multe mesaje de la părinți îngrijorați de copiii lor, care sunt triști, timizi, apatici, nu au prieteni, nu răspund la ore, nu participă la jocuri și sunt bolnăvicioși”, spune psihoterapeutul Cristina Trepcea.

„Din ce in ce mai mulți copii sunt violenți și simt nevoia să se impună în fața colegilor cu orice preț, îi ironizează și uneori devin și violenți la nivel verbal, fizic, dar mai ales emoțional”, afirmă Mirela Horumba, psiholog și psihoterapeut, trainer de inteligență emoțională la ”Trusa de bunăstare a familiei”.

Simptomele pot apărea la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani se pot recunoaște prin următoarele caracteristici: agresivitatea, nervozitatea excesivă, timiditatea, minciuna, violența verbală sau și fizică de tip “bullying”, tendința de însingurare, folosirea exccesivă a dispozitivelor tehnologice.

Mai multe organizații, printre care și Asociația Părinților Isteți, susținuți de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au creat un site unde părinții se pot informa cu privire la sindromul ATCP. Pe site-ul www.sindromatcp.ro, vor avea parte de sfaturi de la specialiști și informații complete despre cum să recunoască această problemă la copilul lor.

În multe cazuri, părinții spun că sunt prea obosiți după o zi de lucru ca să mai discute cu copiii

×