x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Boala sarutului

28 Mar 2006   •   00:00

Daca nu aveti motive intemeiate, nu faceti risipa de saruturi. Pentru ca sarutul poate pune in pericol sanatatea. Mononucleoza infectioasa sau boala sarutului este mai frecventa la tinerii intre 15 si 35 de ani. 10% dintre tineri sunt afectati de aceasta boala, din categoria infectiilor benigne. Virusul Epstein Barr, care provoaca boala sarutului, face parte din aceeasi familia cu herpesul si se transmite prin saliva si mucus. Virusul are o perioada de incubatie intre 30 si 50 de zile.

Boala se dezvolta la tinerii cu imunitate scazuta, depresivi, pesimisti, cu stil de viata dezechilibrat si supusi unui stres puternic. Virusul se transmite prin sarut si foarte rar prin tuse.

SIMPTOME


Boala este anuntata de febra, stare de oboseala, faringita, dureri de cap, marirea ganglionilor din zona gatului, dificultati de respiratie, stare neobisnuita de foame. Diagnosticul este doar de competenta medicului specialist, pe baza testelor sangvine si a simptomelor. Testul Monospot este unul dintre testele efectuate frecvent pentru identificarea virusului Epstein Barr. Uneori, pentru clarificarea diagnosticului se efectueaza teste suplimentare. In putine cazuri, boala sarutului prezinta complicatii. Principala si cea mai severa, este marirea dimensiunii splinei (splenomegalia), care poate merge pana la ruptura splinei. In acest caz, pacientul are dureri severe in partea stanga, sub piept, ameteste, are palpitatii, tahicardie, sangerari si tulburari de respiratie.

TRATAMENT


Tanarului afectat de aceasta boala, care nu a ajuns la complicatii, i se va recomanda repaus la pat, consum crescut de lichide, alimentatie usoara, bogata in vitamine, si o serie de medicamente pentru calmarea durerilor de gat, de cap si pentru normalizarea temperaturii corpului. Va fi evitata aspirina. De asemenea, nu se va apela la antibiotice, deoarece virusul care induce boala nu cedeaza la aceste medicamente. Antibioticele sunt introduse in tratament doar de specialist si aceasta, doar atunci cand mononucleozei i se asociaza o infectie bacteriana.

×
Subiecte în articol: boala sănătatea adolescentului