x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Bolile de la grădiniţă

Bolile de la grădiniţă

de Steluta Indrei    |    28 Oct 2008   •   00:00

"Copilul meu răceşte foarte des de când merge la grădiniţă." "Îmi este teamă să-l dau la grădiniţă, pentru că va lua tot felul de boli de la ceilalţi copii." Sunt discuţii pe care le putem auzi frecvent în rândul mamelor care îşi duc copiii la grădiniţă. Puţine ştiu însă că este normal ca un copil să răcească de cinci-şapte ori pe an, după cum spune dr Ruxandra Drăghicenoiu, medic specialist boli infecţioase – pediatrie de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş".



Copiii îşi definitivează structura imunităţii până la vârsta de 10-12 ani. Iar pentru a-şi forma o imunitate puternică, organismul lor trebuie antrenat în lupta cu infecţiile. De aceea, răcelile, febra, bolile copilăriei contribuie la întărirea capacităţii de apărare a organismului. Acesta este motivul pentru care dr Ruxandra Drăghicenoiu spune că părinţii nu trebuie să ţină copiii acasă de frica bolilor pe care le-ar putea lua de la grădiniţă, mai ales că unele dintre acestea pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor.

Răceală, rinofaringită, gripă
În prezent, numărul infecţiilor respiratorii de sezon este în continuă creştere în rândul copiilor, au constatat medicii de la Institutul "Matei Balş". Ei înregistrează atât forme uşoare de viroze, rinofaringite, traheobronşite, cât şi cazuri severe de pneumonii bacteriene sau virale. Încă nu au apărut cazuri de gripă, susţine dr Ruxandra Drăghicenoiu.

Răcelile sau virozele respiratorii sunt foarte frecvente în colectivităţile de copii şi nu numai, pentru că aceste boli sunt provocate de aproximativ 200 de virusuri. Este suficient ca un copil să fie răcit, să tuşească şi să strănute în aceeaşi încăpere în care mai există 20 de copii pentru ca riscul de a-i îmbolnăvi şi pe ei să crească. "Tocmai de aceea, copiii care au viroze respiratorii trebuie ţinuţi acasă aproximativ o săptămână până la dispariţia simptomelor: tuse, nas înfundat, secreţie nazală abundentă, strănut, eventual febră scăzută. Chiar dacă răcelile par banale, copiii trebuie consultaţi de medic, pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului corect. Atenţie, virozele nu se tratează cu antibiotice. Virozele sunt provocate de virusuri, iar antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor. Tratamentul virozelor este simptomatic: antitusive contra tusei, antitermice contra febrei, vitamina C, hidratare", explică dr Drăghicenoiu.

Gripa este mai păcătoasă decât virozele şi se răspândeşte mai rapid în colectivităţile de copii. Medicul subliniază că "gripa nu trebuie privită ca o răceală mai gravă, ci este o boală serioasă, care poate avea complicaţii grave". Vestea bună este că gripa poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului antigripal. Acesta poate fi administrat în fiecare an copiilor, încă de la vârsta de 6 luni. Vaccinul antigripal este cu atât mai indicat preşcolarilor şi şcolarilor, cu cât studiile au dovedit că gripa este de trei ori mai frecventă în familiile în care există copii care merg la şcoală sau la grădiniţă. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă în colectivităţile de copii este recomandată şi vaccinarea cadrelor didactice şi a personalului din grădiniţe şi şcoli. 

Pneumonia
Pneumonia este o complicaţie a virozelor respiratorii sau cel mai frecvent a gripei, dar în colectivităţile de copii se declanşează uneori focare epidemice de pneumonii. Aceste infecţii, care afectează plămânul, debutează brusc, cu febră foarte înaltă (40 de grade Celsius), tuse, dureri în piept, stare generală foarte proastă. Copilul cu pneumonie zace la pat. Pneumoniile pot avea consecinţe dramatice în cazul copiilor, mai ales al celor cu boli cronice sau imunodepresie. Având în vedere gravitatea bolii, copiii care suferă de pneumonie trebuie internaţi în spital pentru efectuarea tratamentului, precizează medicul Ruxandra Drăghicenoiu.

Varicelă, rujeolă, oreion, scarlatină
Grădiniţa este locul în care îşi fac apariţia bolile copilăriei. Cea mai contagioasă dintre acestea este varicela (vărsatul de vânt). Boala se transmite pe cale aeriană, prin strănut, tuse, vorbire. Varicela debutează cu febră înaltă (39-40 de grade Celsius), erupţie cu vezicule (băşicuţe), mâncărimi. Copilul este contagios cu două zile înainte de apariţia erupţiei şi încă şase zile de la dispariţia veziculelor. Dacă în această perioadă copilul respectiv vine la grădiniţă, îi va îmbolnăvi şi pe copiii care nu au făcut boala. Varicela poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin, care se administrează încă de la vârsta de 9 luni. Acesta oferă protecţie pe viaţă împotriva varicelei.

Alte boli ale copilăriei care pot fi prevenite prin vaccinare sunt rubeola, oreionul şi rujeola. Triplul vaccin ROR este inclus în schema vaccinărilor obligatorii şi se administrează de la 1 an şi 3 luni. În opinia medicului Ruxandra Drăghicenoiu, de trei ani de când acest vaccin se administrează gratuit şi obligatoriu, a scăzut considerabil numărul focarelor de rujeolă, boală cu serioase complicaţii pulmonare, hepatice sau encefalitice.

Scarlatina se răspândeşte de asemenea rapid în colectivităţile de copii. Boala este provocată de un microb – streptococul betahemolitic. Acesta se transmite prin tuse, strănut, vorbire, dar şi prin contactul cu obiecte sau alimente infectate. Simptomele scarlatinei sunt durerile în gât, mărirea ganglionilor, febră înaltă, erupţie tipică (întinsă pe suprafeţe mari, dispare la presiune, pielea este aspră la atingere). Copilul cu scarlatină trebuie internat în spital, pentru efectuarea tratamentului cu penicilină. Bolnavul trebuie supravegheat de medic pe durata tratamentului. În cazul în care tratamentul este incomplet există riscul unor consecinţe renale, cardiace, reumatice. În grădiniţa unde au existat cazuri de scarlatină se impun măsuri de carantină şi dezinfecţie. Copiii care au avut scarlatină pot fi admişi din nou în colectivitate după 12 zile de la vindecare.

SPĂLATUL PE MĂINI. Copiii trebuie educaţi să se spele corect pe mâini înainte de masă şi după utilizarea wc-ului. "A pune mâinile sub jetul de apă nu înseamnă spălat pe mâini. Copiii trebuie învăţaţi să se spele cu săpun pe ambele feţe ale mâinilor şi să se limpezească din abundenţă cu apă. Din grădiniţe trebuie să dispară prosoapele din bumbac agăţate unele lângă altele, pentru că astfel se transmit microbii de la un prosop la altul, iar copiii nu nimeresc întotdeauna prosopul propriu. Prosoapele din bumbac vor fi înlocuite cu şervete din hârtie de unică folosinţă şi săpun lichid.

MEDICUL. În orice grădiniţă trebuie să existe un medic care să controleze periodic igiena şi starea de sănătate a copiilor. Ei vor avea unghiile tăiate scurt, părul tuns sau prins în agrafe. De asemenea, rănile deschise ale copiilor vor fi pansate, pentru ca acestea să nu devină surse de infecţii. Tot medicul are obligaţia să verifice alimentele oferite copiilor şi să stabilească dieta zilnică.

×
Subiecte în articol: copii copiii sanatatea copilului