x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Britanicii au dezvoltat un test ieftin pentru diagnosticarea cancerelor la copii

Britanicii au dezvoltat un test ieftin pentru diagnosticarea cancerelor la copii

17 Dec 2015   •   12:59
Britanicii au dezvoltat un test ieftin pentru diagnosticarea cancerelor la copii
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Cercetătorii britanici au dezvoltat un test ieftin non-invaziv care ar putea ajuta medicii să diagnosticheze unele tipuri de tumori maligne apărute în copilărie, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea din Cambridge, citat de agenţia Xinhua.

    Ţinta testului este un tip de cancer cunoscut sub numele de cancer al celulelor germinative (embrionare). Acest tip de celule se pot dezvolta devenind tumori, în special în testicule şi ovare, locurile în care se află în mod normal. Ocazional, celulele germinative se pot bloca în timpul dezvoltării şi se pot transforma ulterior, de exemplu, în tumori cerebrale.

    Diagnosticarea precisă şi monitorizarea este crucială pentru pacienţi, însă toate testele actuale sunt scumpe şi nici unul nu este ideal, susţine studiul.

    Cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi de la Spitalul Addenbrooke au dezvoltat un test de sânge şi de probe de lichid cefalorahidian, care caută să descopere un grup specific compus din patru fragmente de cod genetic cunoscute sub numele de microARN, care se găseşte în cantităţi mai mari în tumorile cu celule germinative (embrionare) maligne.

    Potrivit studiului, testul poate distinge tumorile cu celule germinative maligne de tumorile cu celule germinative benigne şi de alte tipuri de cancer şi poate fi utilizat pentru diagnosticarea tumorilor cu celule germinative maligne din orice altă parte a corpului, inclusiv din creier.

    Testul poate fi, de asemenea, folosit pentru verificarea eficacităţii tratamentelor şi, fiind sigur şi rentabil, permite testarea frecventă pentru monitorizare a tumorilor cu celule germinative maligne.

×