x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cand bona nu este ca mama

Cand bona nu este ca mama

02 Apr 2006   •   00:00

Dupa ce au nascut un copil, mamele sunt intr-o alergatura continua dupa cariera. Vor cat mai multi bani, iar pretextul cel mai des intalnit este: "Vreau sa ii ofer copilului meu un trai decent". "Din pacate, semnaleaza psihologul Gabriela Ianculescu, de la Psiho Consulting, "multe mame uita cat de importanta este prezenta lor in viata copilului. Iar de cum a implinit micutul trei luni, il lasa pe mana unei bone sau a bunicilor. Eu cred ca este indicat ca macar primii doi anisori ai copilului sa fie marcati de apropierea de mama si de tata. Iar angajarea unei bone este bine sa fie intarziata cat mai mult".

Recomandari

In cazul in care nu exista alta solutie decat angajarea unei bone, este indicat ca persoana care se va ocupa de copil in lipsa parintilor sa fie aleasa cu multa grija. In primul rand, viitoarea bona a micutului trebuie sa aiba experienta in ceea ce priveste cresterea copiilor. In cadrul interviului de angajare, trebuie ca parintii sa se convinga ca viitoarea dadaca a micutului are cunostinte de baza in domeniul psihologiei copilului, in ceea ce priveste alimentatia celor mici, chiar si cateva notiuni de medicina.

"Este de preferat ca bona celui mic sa fie tanara, pentru ca tinerilor le este mai usor sa revina in lumea copilariei si sa faca fata unor situatii speciale pe durata ingrijirii copilului. Parintii trebuie sa se asigure ca bona se dedica intr-adevar educatiei copilului. Nu de putine ori se intampla ca dadacele sa-i abandoneze pe cei mici in fata televizorului, sa-i creasca Tom si Jerry", este de parere psihologul Gabriela Ianculescu.

Copiii care sunt "aruncati" prea devreme in bratele unei bone pot deveni impulsivi, iar in unele situatii chiar depresivi. De asemenea, atunci cand micutii cresc fara sa cunoasca ce inseamna dragostea parintilor, in adolescenta ei incep sa se diferentieze de ceilalti copii care au avut sansa de a fi crescut de parinti.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Dupa ce parinti au discutat cu bona, aceasta trebuie sa treaca cel mai dificil test: cel al copilului. O persoana care este compatibila cu micutul va interactiona cu el inca din prima clipa cand aceasta a trecut pragul casei. Chiar daca micutul refuza sa arate din primul moment ca accepta apropierea de un strain, parintii isi pot da seama daca este doar o reactie trecatoare sau daca aceasta se va inaspri pe parcurs. In orice caz, mami si tati trebuie sa ii explice copilului de ce va trebui sa isi petreaca o mare parte din timp alaturi de viitoarea bona. Ei ii vor spune simplu: "Mami si tati sunt obligati sa plece la serviciu si tu te vei juca o jumatate din zi cu domnisoara asta draguta. Apoi, cand venim noi, o sa ne jucam impreuna".
×
Subiecte în articol: copilului bona sanatatea copilului