x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Caria de biberon

03 Iul 2007   •   00:00

Mii de copii suferă din cauza cariilor provocate de lapte şi alte băuturi indulcite pe care micuţii le beau cu biberonul in primii ani de viaţă. Aşa-numitele carii de biberon apar la 3-4 ani, se extind destul de rapid şi afectează in profunzime mai mulţi dinţişori.

Cum apare caria de biberon? Mecanismul de producere depinde in mare măsură de modul in care este hrănit copilul. Explică acest fenomen dr Nicoleta Bobe, medic primar pediatru la Maternitatea Polizu: "Caria de biberon apare cănd copilul este hrănit cu biberonul in timpul nopţii. Zahărul din lapte, ceai sau sucuri provoacă dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucală, producănd acei acizi care duc la apariţia cariei".


Laptele, prieten sau duşman


Laptele joacă un dublu rol. Pe de o parte, protejează dinţii de carii, datorită calciului şi fosforului pe care le conţine, dar, pe de altă parte, tot laptele are efect cariogen prin cantitatea de lactoză conţinută. Lactoza este un zaharid cu care se hrănesc bacteriile din cavitatea bucală. In condiţiile in care copilul nu este lăsat să adoarmă cu biberonul de lapte şi se respectă igiena orală (periajul de la apariţia dinţilor), predomină rolul protector al laptelui, neputănd fi tras la răspundere pentru carii. Evident, este de preferat să nu se adauge zahăr in laptele oferit copiilor, indiferent de momentul administrării biberonului.
Primele semne ale cariei de biberon apar sub forma unor pete albicioase pe incisivii de lapte maxilari (de sus). In condiţiile in care obiceiurile incorecte de hrănire continuă, petele albe se vor extinde la nivelul caninilor şi molarilor. Astfel apar cariile grave, care evoluează rapid in suprafaţă şi profunzime. Paradoxal, dar aceste carii nu sunt dureroase decăt atunci cănd procesul carios a avansat foarte mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care copilul este dus prea tărziu la medic, cănd au rămas doar resturi de rădăcini dentare. O altă greşeală a părinţilor este amănarea prezentării la medic pe principiul: "Nu trebuie să ne facem probleme, că oricum sunt dinţi de lapte şi vor cădea la un moment dat". Este complet fals. Cariile de biberon afectează dezvoltarea dentiţiei permanente. Se intră intr-un cerc vicios. Dinţii permanenţi apar in mijlocul acestui proces carios, iar in timp sunt la răndul lor afectaţi de carii.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului biberon