x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce aduce Moş Nicolae: dulciuri sau nuieluşe?

Ce aduce Moş Nicolae: dulciuri sau nuieluşe?

04 Dec 2015   •   21:13
Ce aduce Moş Nicolae: dulciuri sau nuieluşe?

V-aţi gândit ce puneţi în ghetuţele copiilor? Mai sunt câteva zile şi Moş Nicolae va bate la uşile noastre. Copiii cuminţi primesc dulciuri şi jucării, iar cei neascultători – o nuieluşă.

Aşa auzeam în copilărie de la părinţi. Dar ce le spunem astăzi copiilor noştri? Cum transmitem mai departe povestea lui Moş Nicolae? Ce semnificaţie au darurile şi nuieluşele din sacul Moşului? Psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie ne ajută să găsim cadourile potrivite pentru cei mici şi ne dezvăluie cum să profităm de rolul educativ al acestei sărbători.

Recompensa şi pedeapsaÎn opinia specialistului nostru, Moş Nicolae este bine să pună în ghetuţe mai degrabă pacheţele cu dulciuri şi fructe decât jucării sau obiecte de îmbrăcăminte. De ce? "Pentru că dulcele semnifică dragostea părinţilor, iar dăruirea pacheţelului cu tot felul de bunătăţi generează în subconştientul copilului o stare de confort, de siguranţă", consideră Ştefania Niţă. Pe lângă a-i spune "Te iubesc", părintele îi oferă copilului dragostea prin gestul de a-i dărui dulciuri şi fructe, care îi creează în mod direct plăcere. Dar psihologul spune că Moş Nicolae ar trebui să lase şi nuieluşa alături de ciocolată, portocale, banane. Aceasta este o formă indirectă, dar fermă pentru a-i arăta copilului că ambele lucruri sunt posibile: şi dragostea, şi autoritatea.
Nu este bine să primească nici doar dulciuri, nici doar nuieluşa. Indiferent de vârsta pe care o are, copilul va înţelege că, dacă primeşte doar nuieluşa, nu merită nimic din partea mamei, nici măcar o caramea. Se va simţi vinovat, respins. În gestul de a-i oferi numai nuieluşa va resimţi o atitudine dură din partea părinţilor. Or, pentru ca simbolul pedepsei să fie mai uşor înţeles de către copil, el trebuie să se îmbine şi cu cealaltă latură – recompensa. Potrivit psihologului Ştefania Niţă, "recompensa şi pedeapsa sunt ca o monedă. Există o partea bună, dar aceasta nu poate exista fără partea cealaltă mai puţin bună. Astfel copilul învaţă şi ce este bine, şi ce este rău".
Moş Nicolae ne ajută să ne educăm copiii cu tact. "Din punct de vedere psihologic, sărbătoarea lui Moş Nicolae îmbină foarte adecvat cele două principii de relaţionare cu copilul: recompensa şi pedeapsa. Dintre toate sărbătorile de peste an, Moş Nicolae ilustrează într-un mod delicat, dar în acelaşi timp ferm aceste principii. Prin intermediul acestei sărbători, copilul ia contact direct şi cu ceea ce se întâmplă când are o purtare bună, dar observă şi că un comportament negativ se poate solda cu pedeapsă. În mod automat, copilul percepe ambele laturi ale părintelui: afectivitatea, capacitatea lui de a recompensa, dar şi autoritatea. Aceste două caracteristici conduc la unitatea imaginii pe care copilul o are despre părinte: «Poate să fie şi bun, ceea ce înseamnă că mă iubeşte, dar dacă nu sunt cuminte poate fi şi altfel»", explică psihologul nostru.

ResponsabilitateUn alt rol educativ jucat de Moş Nicolae este responsabilizarea copilului prin pregătirea ghetuţelor. "Moş Nicolae vine pentru tine, iar tu trebuie să-i arăţi că eşti copil mare de acum, că ai grijă să-ţi faci ghetuţele."
Surprinzător, dar aproape nici un copil nu se va da înapoi de la a-şi spăla ghetuţele şi de a le aşeza ordonat la uşă sau la fereastră. Copiii mai mari fac asta din proprie iniţiativă, fără să le mai spună părinţii. Iată cum Moş Nicolae "reuşeşte" să-i responsabilizeze pe copii mai bine decât o fac adulţii prin tot felul de metode mai mult sau mai puţin recomandate. "Părinţii pot învăţa de la Moş Nicolae şi chiar îi pot «fura» puţin din ceea ce face. Adică să procedeze în aceeaşi manieră şi cu aceeaşi subtilitate", consideră psihologul Ştefania D. Niţă.

Jucării, cărţi, creioane colorateAlături de dulciuri şi fructe se poate strecura în pacheţelul Moşului şi o jucărioară. Dar jucăriile n-ar fi bine să fie dăruite în exces de Moş Nicolae. De ce? Pentru că atunci copilul amestecă sărbătorile. Pe cât posibil, jucăriile vor fi lăsate în seama lui Moş Crăciun. Trebuie să se facă o departajare. Dacă Moş Nicolae este prea încărcat, deja copilul nu mai gustă cu aceeaşi intensitate din bucuria desfacerii cadourilor de Crăciun. Moş Nicolae este cel care pregăteşte şi anunţă venirea lui Moş Crăciun. În cazul în care copilul este copleşit cu tot felul de jucării, obiecte şi dulciuri de la Moş Nicolae, toată bucuria Crăciunului este umbrită.
În cazul şcolarilor, nuieluşa lui Moş Nicolae este asociată cu notele, cu învăţătura. Dacă tot se apelează la această semnificaţie, atunci părinţii pot să adauge în ciorăpelul lui Moş Nicolae o carte, o cutie cu creioane colorate, plastilină, un joc, care îi bucură foarte mult pe copii.

TE IUBESC. Sunt părinţi cărora le este greu să îi spună copilului "te iubesc" sau "ţin la tine". Pe aceşti părinţi îi putem vedea agitaţi prin magazine căutând cadourile de Moş Nicolae pe ultima sută de metri. Iar acasă le pun în ghetuţe doar pentru că aşa se obişnuieşte, fără a-i spune nimic copilului despre semnificaţia sărbătorii sau despre motivele pentru care a primit un cadou sau altul. Normal ar fi ca părintele să îi spună copilului: "Moş Nicolae ţi-a adus daruri pentru că ţine la tine, pentru că îi eşti drag...". Copilul va înţelege cu siguranţă cui îi este drag. Şi va sări de gâtul mamei să o sărute şi să îi spună că o iubeşte.
BEBELUŞI. Chiar şi copilaşilor de câteva luni este bine ca Moş Nicolae să le aducă daruri. Bebeluşii nu le înţeleg, dar simt cu siguranţă sentimentele părinţilor. Simt bucuria mamei, emoţia tatălui, simt că e sărbătoare. Se transmite foarte puternic starea cu care părinţii îi dăruiesc ceva bebeluşului. Chiar dacă nu se poate exprima, el se va bucura şi veţi afla asta după ochişori, după cum zâmbeşte, după cum îşi mişcă mânuţele.

Sfatul mediculuiSe întâmplă în cazul multor părinţi ca Moş Nicolae să devină un mijloc de a mai scăpa de o grijă, de a îmbina utilul cu plăcutul. Se gândesc: "De ce-ar mai avea nevoie copilul? De şosete, căciulă, mănuşi şi un pulover. Vine Moş Nicolae, i le iau şi în felul ăsta primeşte şi un cadou". Un astfel de cadou este resimţit de copil ca o dezamăgire. Mult mai mult îl bucură o ciocolată, spre exemplu, decât o pereche de şosete. Psihologul Ştefania Niţă le recomandă părinţilor să lase deoparte pragmatismul când cumpără cadouri de Moş Nicolae. Părinţii trebuie să se gândească la ceea ce simt pentru copiii lor, la bucuria şi nerăbdarea pe care le încearcă micuţii în această perioadă. Îmbrăcămintea, încălţămintea se pot cumpăra şi peste an, aşa că nu-i stricaţi copilului bucuria de sărbători.

×