x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce înseamnă Paştile?

Ce înseamnă Paştile?

de Andrada Floria    |    22 Apr 2008   •   00:00

Ofertele magazinelor pentru Sărbătorile Pascale sînt extrem de variate. Părinţii sînt fericiţi că, după o raită prin magazine, au scăpat de grija cadourilor de Paşti. Dar cum rămîne cu semnificaţia spirituală a acestor sărbători, cu răstignirea lui Iisus şi cu Învierea?

Ofertele magazinelor pentru Sărbătorile Pascale sînt extrem de variate: de la iepuraşi de pluş la cei de ciocolată, de la puişori şi ouă din ciocolată pînă la hăinuţe şi jucării de tot felul. Părinţii sînt fericiţi că, după o raită prin magazine, au scăpat de grija cadourilor de Paşti. Copilul este şi el mulţumit că a venit iepuraşul şi anul acesta. Dar cum rămîne cu semnificaţia spirituală a acestor sărbători, cu răstignirea lui Iisus şi cu Învierea? Cum îi explicăm copilului despre sacrificiul pe care Iisus l-a făcut pentru noi şi cum îl facem să înţeleagă mesajul pozitiv pe care îl presupune această sărbătoare? Ne oferă cîteva sugestii psihologul Oana-Maria Udrea de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.

 

Cadouri de iepuraş

“Dincolo de valoarea materială a obiectelor oferite de Paşti, este importantă încărcătura simbolică, ce are un mare impact emoţional asupra copiilor. Astfel, o jucărie mică înseamnă mult atunci cînd îi vorbim despre ea copilului şi facem în aşa fel încît să pară ruptă dintr-o poveste. Putem transforma simplul gest de a oferi un cadou într-o modalitate de a consolida relaţia cu micuţul”, subliniază specialistul nostru. Dacă vreţi să îi daţi copilului ceea ce îşi doreşte: un iepuraş de pluş, o maşinuţă sau o păpuşă, este indicat ca acest cadou să fie totuşi asociat cu anumite valori. Spre exemplu, o păpuşă căreia îi atribuim calităţile pe care ne dorim să le aibă copilul nostru va deveni un model pentru micuţ: “Păpuşa nu minte şi nici nu îi plac copiii mincinoşi!”.

Este esenţial ca atunci cînd părinţii îi oferă copilului cadourile de Paşti să nu piardă din vedere să îi explice semnificaţia acestei sărbători creştine. În jurul vîrstei de 5-6 ani, copiii încep să caute explicaţii pentru orice. Îşi pun întrebări şi încearcă să dea sens unor probleme la care adulţii nici măcar nu se gîndesc. Fac conexiuni şi demersuri de analiză pe care mulţi dintre noi nu le fac şi, atunci cînd ceva nu se leagă în mintea lor, apelează la părinţi cu veşnicul “De ce?”. Ar fi bine să găsim limbajul copilului. “Trebuie să le răspundem copiilor clar, cu sinceritate şi cît de bine putem. Sînt şanse mari ca întrebările micuţilor să ne pună în dificultate. Nu este nici o problemă ca în această situaţie să le spunem copiilor că şi noi ne confruntăm cu aceeaşi problemă şi să îi arătăm copilului că ne străduim să găsim un răspuns: să căutăm în Biblia pentru copii, pe internet etc. «Hai să aflăm împreună mai multe!» poate fi o invitaţie de a petrece timp împreună cu copilul, concentraţi asupra unor lucruri care sînt importante pentru familie”, ne sfătuieşte psihologul.

Unii părinţi ar putea găsi dificil să vorbească despre Săptămîna Patimilor, moarte prin răstignire, înviere. Nu trebuie să subestimăm capacitatea copilului de a înţelege. Sînt lucruri care au sens în această succesiune, aşa încît nu trebuie să ne fie teamă să punctăm fiecare moment al po­veştii biblice. Pentru ca micuţul să înţelea­gă mai bine, putem să citim împreună şi să desenăm diferitele secvenţe din Biblie. Făcînd aceste lucruri, copiii reflectează asupra importanţei credinţei în Dumnezeu. “Mesajul pe care îl comunicăm copiilor de Paşti este încărcat în primul rînd cu valorile care dau sens familiei. Părinţii îi transmit micuţului mesajul sărbătorilor pascale şi prin acţiunile lor, nu doar prin ceea ce le spun într-o discuţie mai mult sau mai puţin formală”, arată psihologul.

 

Ritualuri

Şi obiceiurile domestice, specifice sărbătorii pascale au rol important. “În perioada premergătoare sărbătorilor pascale se creează un cadru pentru a fi împreună cu familia. În această perioadă, se derulează aşa-zisele ritualuri ce contribuie la echilibrarea familiei: facem curat în casă, vopsim ouăle împreună, luăm masa împreună. În tot acest timp fiecare dintre membrii familiei are un anumit rol etc.

 

TACTICĂ. Copilului îi vor fi mai clare mesajele pascale dacă părinţii vor găsi asemănări şi deosebiri între istoria sacrifi­ciului lui Iisus şi unele poveşti care îi plac copilului. Spre exemplu, dacă pe micuţ l-a marcat povestea Cronicilor din Narnia, îi putem spune că asemenea leului a suferit şi Iisus pentru noi. Dar Iisus a înviat şi acest eveniment îl sărbătorim noi de Paşti.


POVEŞTI. Am putea să inven­tăm poveşti în care să introdu­cem mesajul po­zitiv al Învierii. Însă este foarte important ca atunci cînd facem analogiile între povestea inventată şi cea din Biblie să punctăm foarte clar diferenţele dintre fantezie şi mesajul de credinţă, care este mai profund decît orice poveste.

 

STUDII. O serie de cercetări în domeniul psihologiei şi psihote­rapiei familiei arată că în această comunitate, tradiţiile respectate de-a lungul timpului au o anumită simbolistică. “Familiile care îşi respectă şi îşi păstrează ritualurile de Sărbători prezintă o mai mare coeziune maritală, mai ales în momentele de vulnerabilitate”, arată psihologul Oana-Maria Udrea.


POZITIV. Este foarte important ca părinţii să fie cei care transmit copilului mesajul po­zitiv al sărbătorilor de Paşti. Nu trebuie să insistăm prea mult pe ideea de crucificare, ci pe un ,esaj optimist: Iisus s-a sacrificat pentru iertarea păcatelor noastre, dar a înviat şi acum ne protejează din cer.

×
Subiecte în articol: copilului sanatatea copilului