x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce să îi spui copilului tău înainte de a merge la dentist

Ce să îi spui copilului tău înainte de a merge la dentist

16 Mar 2020   •   13:34
Ce să îi spui copilului tău înainte de a merge la dentist

Majoritatea copiilor asociază vizita la medic cu teama de durere, fiind un sentiment comun în rândul acestora. De aceea, prima experiență a copilului la cabinetul stomatologic este esențială deoarece aceasta decide parcursul viitoarelor vizite. Părinții trebuie să mergă cu micuții la medicul pedodont încă de la vârste fragede pentru ca experiența viitoare să fie cât mai plăcută. Dacă dinții sunt îngrijiți încă din primii ani de viață, atunci copii vor avea o dantură sănătoasă.

 

Importanța prevenției

Prevenția este esențială pentru ca dinții copiilor să fie sănătoși și să se dezvolte corect. Odată cu înaintarea în vârstă a copiilor, părinții și medicii stomatologi au responsabilitatea de a-i educa cu privire la sănătatea orală. Aceștia trebuie să le explice că, pentru a avea dinți sănătoși trebuie să se spele de cel puțin 2 ori pe zi și să meargă la consult regulat, o dată la 6 luni sau chiar mai des, ținând cont de dezvoltarea rapidă a danturii acestora.

 

Creează o poveste și explică-i copilului tău ce se va întâmpla la dentist

Interacțiunea unui copil cu un loc străin, cu persoane pe care nu le cunoaște, cu instrumentele din cabinetul stomatologic și sunetele pe care acestea le produc pot speria copiii. De aceea, este important ca părinții să le explice celor mici ce presupune vizita la medicul pedodont, pe înțelesul lor.

Creează o poveste la fel ca în desenele animate pentru a-l convinge că experiența va fi una plăcută. Spune-i că toate personajele lui preferate din desene și din povești merg des la medicul pedodont pentru a avea dinți sănătoși. Acesta trebuie să știe că medicul stomatolog este un personaj bun care îl va ajuta să își păstreze dantura cât mai frumoasă.

 

Spune-i că la dentist își poate face noi prieteni

Alege o clinică dedicată copiilor și povestește-i de faptul că acolo își poate face prieteni noi cu care să se joace. Este recomandat să mergi mai devreme la cabinetul stomatologic, pentru ca micuțul că se obișnuiască cu locația.

Datorită tehnologiilor de ultimă generație, dar și a cabinetelor din ce în ce mai moderne, experiența micuților la medicul pedodont a devenit una plăcută. Multe cabinete stomatologice beneficiază de spații de joacă prietenoase pentru a crea un sentiment plăcut copiilor.

Un studiu recent aplicat copiilor cu anxietate a demonstrat că vizualizarea în sala de așteptare a imaginilor pozitive cu copii care zâmbesc, care sunt fericiți sau prezența unor jucării, le oferă siguranță, iar nivelul de teamă devine mult mai scăzut.

 

Spune-i că vizita la medicul pedodont este lipsită de durere

Dacă un părinte este anxios și îi este frică de medicul dentist, este important ca acest sentiment să nu fie transmis către copil. Este necesar să acorzi celui mic sprijin moral, să comunici cât mai mai deschis și cât mai pe înțelesul copilului. Acesta trebuie să știe dinainte că în timpul consultației trebuie să rămână calm, liniștit, astfel incat medicul pedodont să verifice sănătatea danturii lui.

 

Importanța consultului stomatologic

Medicul pedodont este responsabil să îți ofere toate informațiile legate despre modul în care dinții copilului se dezvoltă și despre igiena regulată pe care acesta trebuie să o respecte. La fiecare consult, este recomandat să pui cât mai multe întrebări medicului despre cum poți feri copilul de apariția afecțiunilor dentare, dar și să povestesti stomatologului despre istoricul complet de sănătate al copilului sau despre posibilele dureri dentare ale acestuia. În cazul în care copilului îi este teamă de dentist este recomandat să discuți acest lucru cu pedodontul.

Pe lângă responsabilitățile medicale precum stabilirea unui plan de tratament, tratarea cariilor, realizarea tratamentelor de canal, a sigilărilor dinților, a periajelor profesionale, a extracțiilor și fluorizărilor, un medic pedodont are rolul de a câștiga încrederea copilului, de a-l scăpa de frica de dentist.

În calitate de părinți, trebuie să conștientizăm importanța unei igiene orale corecte, dar și a vizitelor constante la medicul pedodont ca micuții să aibă o dezvoltare armonioasă. Controlul regulat ajută la prevenirea apariției problemelor dentare ale celui mic.

Foto: Pexels

×