x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce se întâmplă când mama nu are lapte pentru bebelușul ei? Cauze și remedii

Ce se întâmplă când mama nu are lapte pentru bebelușul ei? Cauze și remedii

de Magda Bucur    |    18 Noi 2015   •   21:47
Ce se întâmplă când mama nu are lapte pentru bebelușul ei? Cauze și remedii
Sursa foto: South_agency/Getty Images/iStockphoto

Laptele mamei este, fără îndoială, alimentul ideal pentru un bebeluș în primele luni de viață. Alăptarea oferă caldură, apropiere și contact, ceea ce sprijină dezvoltarea fizică și emotională a copilului.

Însă, uneori, tinerele mame se confruntă cu o problemă pe cât de frustrantă, pe atât de neplăcută: lipsa lactației sau producția scăzută de lapte. Aceasta apare atunci când cantitatea de lapte pe care copilul o suge din sân este foarte mică.

Potrivit dr. Irina Muțiu, medic specialist pediatru la Spitalul European Polisano din Sibiu, acest lucru se întâmplă din mai multe motive: fie copilul este somnoros și nu caută să fie hrănit, mama este ocupată și amână mesele, copilul doarme departe de mamă, astfel încât ea nu vede sau nu aude semnele de foame, bebelușului i s-au oferit alte alimente și băuturi, astfel încât nu cere să fie hrănit, a primit suzetă sau a fost distras.

La acestea se adaugă credința că sugarul nu are nevoie să fie hrănit noaptea sau situația în care mama are mici răni la nivelul sânilor, provocate de alăptat și se ferește să alăpteze.

Mai rar, problema poate apărea din cauza unor medicamente pe care le ia mama, sau dacă aceasta consumă alcool sau fumează.

”Pentru stimularea secreției prin supt, mama trebuie să alăpteze des și să lase copilul să sugă ori de câte ori pare interesat de sân, să ofere ambii sâni în cursul unei alăptări, să prelungească durata unei alăptări, să nu întrerupă brusc alăptarea, să doarmă cu copilul și să alăpteze și noaptea, să renunțe la biberoane, mameloane false, suzete, să asigure o bună poziționare a copilului la sân”, spune dr Muțiu.

Femeile care se confruntă cu o astfel de problemă trebuie să manânce mai mult, să bea mai multe lichide, să se odihnească cât mai mult posibil și să alăpteze relaxat.

"Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă o femeie pentru ca să producă mai mult lapte este să încurajeze copilul să sugă. Suptul este cel mai important stimulent al secreției de lapte. Orice alte măsuri pot să ajute, dar nu înlocuiesc suptul"
- dr. Irina Muțiu, medic specialist pediatru

×