x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ce sport să aleg pentru copilul meu

Ce sport să aleg pentru copilul meu

de Mirela Dădăcuş    |    03 Feb 2009   •   00:00

Sportul are efecte benefice atât asupra corpului, cât şi asupra spiritului, mai ales pentru copii. Dacă aveţi un copil căruia îi plac alimentele de tip fast-food, care stă mult timp în faţa televizorului sau calculatorului, care e sedentar, practicarea unui sport devine o necesitate fundamentală. Însă nu este întotdeauna simplu să alegi un sport care i se potriveşte.




Excursiile întăresc plămânii

Doctorul Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, recomandă părinţilor să ţină seama şi de personalitatea copilului atunci când aleg un sport pentru acesta: "Un sport precum rugby-ul accentuează hiperactivitatea unui copil deja agitat. În acest caz, se poate opta pentru tenis, înot, atletism, ciclism sau schi, care dezvoltă rezistenţa şi răbdarea. Înotul, considerat unul dintre sporturile cu cele mai bune efecte asupra sănătăţii, se poate practica de la vârste mici. Obişnuiţi cu apa rece, copiii se vor căli şi vor deveni mai rezistenţi la boli. Pentru că înotul solicită musculatura întregului corp, prin diferite stiluri putem acţiona asupra anumitor grupe musculare pe care vrem să le întărim. De exemplu, stilul "brasse" întăreşte musculatura spatelui şi a cefei, în timp ce stilul "delfin" solicită mult umerii, abdomenul şi spatele. Înotul pe spate îndreaptă coloana vertebrală şi combate poziţia cifotică, observată la mulţi copii, când stau în bancă, cu braţele pe pupitru şi cu spatele rotunjit. Tenisul de masă şi de câmp dezvoltă precizia în mişcări, ameliorează viteza de execuţie. Deoarece este un sport asimetric, se recomandă ca, în acelaşi timp, să se practice şi o gimnastică specială pentru dezvoltarea braţului stâng, care rămâne nedezvoltat. Excursiile la munte, începute de la o vârstă fragedă, asociate iarna cu schiul, obişnuiesc organismul cu altitudinea, cu diferenţele de nivel, întăresc musculatura prin mers, căţărare, urcare pe pantă. Aerul de munte întăreşte plămânii, îmbunătăţeşte respiraţia şi circulaţia sângelui.

Timiditatea tratată cu arte marţiale

Pentru copiii foarte timizi se poate alege un sport combativ, cum sunt artele marţiale, hanbdalul sau voleiul, care le permit să se afirme, recomandă doctorul Alin Popescu. Voleiul este un joc plăcut, uşor de învăţat şi care nu solicită eforturi prea mari. Gimnastica sportivă îi dă copilului forţă, supleţe, îndemânare şi echilibru, îi dezvoltă în mod egal toată musculatura şi îi întăreşte articulaţiile. Pe de altă parte, gimnastica artistică dezvoltă graţia în mişcări, supleţea, face mersul uşor, corect şi frumos. Atunci când este executată cu muzică, gimnastica ameliorează simţul ritmului şi corelarea mişcării cu sunetele. În plus, creşte flexibilitatea articulaţiilor şi tonicitatea musculară". De asemenea, echitaţia este o bună metodă de a-l scoate din cochilia lui: relaţia copil-cal se bazează pe încredere. Acest lucru îl face pe copil să se simtă mai bine în propria piele", precizează specialistul nostru. În opinia acestuia, unui copil îndrăgostit de natură i se potriveşte un sport practicat în aer liber, precum fotbal, rugby sau echitaţie. Înainte de a alege un sport pentru copilul nostru, trebuie să-i cerem şi lui părerea, mai spune specialistul. Dacă nu practică sportul respectiv cu plăcere, rezultatele favorabile vor întârzia să apară. Lăsaţi-l să încerce mai multe sporturi înainte de a decide să rămână la unul singur.

SFATURI. În timp ce băieţilor le sunt recomandate hocheiul şi baschetul, fetele pot opta pentru gimnastică şi patinaj. La copiii între 16 şi 18 ani, deprinderile sunt apropiate ca nivel de cele ale unui adult. Ei sunt complet dezvoltaţi şi au o atenţie bună. Pot practica orice sport.

RECOMANDARE.
Patinajul se poate învăţa de la vârsta de 6 ani. Acomodarea cu alunecarea pe gheaţă dezvoltă simţul de echilibru, siguranţa în mişcări. Varietatea de mişcări executate pe gheaţă pune în funcţiune toţi muşchii. Copiii deprind patinajul ca pe un joc. Patinajul este un sport care poate da multiple satisfacţii şi se poate practica, la fel ca înotul, până la o vârstă înaintată.


Sfatul medicului


Sportul ales pentru copilul nostru trebuie să corespundă vârstei şi morfologiei lui, astfel încât eforturile fizice depuse să fie adaptate rezistenţei musculare şi osoase, recomandă doctorul Alin Popescu, specialist medicină sportivă, directorul medical al Federaţiei Române de Rugby. De exemplu, nu este indicată începerea unei activităţi fizice susţinute, cum ar fi înotul, înainte de 5 ani. Potrivit acestuia, un copil cu vârsta între 6 şi 8 ani poate efectua 4-6 ore de activităţi fizice pe săptămână, între 8 şi 12 ani până la 8 ore de sport pe săptămână, pe lângă cele şcolare, iar de la 12 ani în sus – până la 10 ore.

×
Subiecte în articol: sport sanatatea copilului