x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cea mai răspândită infecție a pielii, la copii

Cea mai răspândită infecție a pielii, la copii

13 Dec 2016   •   21:09
Cea mai răspândită infecție a pielii, la copii
Sursa foto: Comstock/Getty Images

Impetigo este o afecțiune cutanată extrem de contagioasă care apare de obicei pe față, gât sau pe mâini, în special la copii sau bebeluși. Uneori, poate apărea la copiii care poartă scutece, în zona înghinală sau pe partea doraslă, unde scutecul se atinge de piele. Impetigo poate apărea și la adulți, însă mai rar, de obicei după o altă afecțiune a pielii sau o infecție.

Afecțiunea este cauzată de două bacterii – streptococul piogen și stafilococul auriu. Tratamentul recomandat este cu antibiotic iar afecțiunea se vindecă în general în două-trei săptămâni.

Simptomele infecției – vezicule dureroase, pline cu lichid

Simptomele pot fi destul de inconfortabile și uneori neplăcute, mai ales dacă sunt în zona feței. În general apar mici umflături care pulsează sau sunt dureroase care se dezvoltă apoi în pustule pline cu lichid. Poate apărea mâncărime, iar după câteva zile veziculele se sparg și sunt acoperite de o crustă aurie. În cazurile în care infecția este mai puternică pot apărea ganglioni inflamați.

Impetigo apare atunci când bacteriile intră în contact cu pielea, fie după contactul direct cu o persoană infectată (sărut, atingere), fie atunci când se folosesc la comun prosoape, lenjerie sau jucării. Uneori impetigo poate apărea după răni la nivelul pielii, înțepături de insecte sau mușcături de animale. Adulții pot face impetigo după un episod de erupție herpetică.

Cine este predispus la infecție?

Anumite persoane sunt mai predispuse să facă impetigo. Printre factorii de risc se numără vârsta (între doi și șase ani este intervalul în care copiii se infectează mai ușor), igiena deficitară, vremea caldă,  mediile aglomerate unde bacteriile se răspândesc mai ușor. Persoanele care au dermatită, alergii, diabet sau un sistem imunitar deficitar au șanse mai mari să se infecteze.

Tratamentul infecției

Tratamentul diferă în funcție de gravitatea infecției. În cazul în care aceasta nu este foarte răspândită, medicii recomandă măsuri de igienă și tratamentul local cu un unguent cu antibiotic. Antibioticele orale pot fi prescrise, în cazul infecțiilor severe.

Zona infectată trebuie curățată de mai multe ori pe zi, cu apă sau soluție antibacteriană, fără a fi frecată, pentru a nu spori iritația. Crustele pot fi înmuiate într-o soluție de apă cu oțet, într-o proporție de 1 la 32, oțet la apă (pentru un gram de oțet, puneți 32 grame de apă). Încercați să nu atingeți  prea des zona afectată și spălați-vă mereu pe mâini după ce vă ungeți cu unguentul antibiotic.

×