x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copii hrăniţi cu substanţe chimice

Copii hrăniţi cu substanţe chimice

de Magda Marincovici    |    02 Dec 2010   •   19:41
Copii hrăniţi cu substanţe chimice
Sursa foto: /Thinkstock

140756-thinkstock83252847.jpgAnaliza alimentelor cu care se hrăneşte în mod curent un copil de 10 ani a scos la iveală reziduri a peste 80 de substanţe chimice, dintre care unele cu potenţial cancerigen, avertizează un recent articol publicat în Le Figaro. Association Generation Futures, care a efectuat această analiză, a cumpărat, în perioada iulie – septembrie, alimente non-bio, care sunt, zilnic, pe masa copiilor cu vârsta medie de 10 ani. Au fost alcătuite trei meniuri tip şi o gustare pe baza acestor alimente, ce mai includeau cinci fructe şi legume proaspete, trei lactate, 1,5 litri de apă, bomboane. Alimentele au fost examinate în mai multe laboratoare acreditate de autorităţile franceze, inclusiv în laboratoare belgiene, cu scopul de a măsura prezenţa unor substanţe chimice, pesticide, metale grele şi alţi factori poluanţi.

Bilanţul este înspăimântător: 81 de substanţe chimice, dintre care 5 cancerigene, 42 posibil sau probabil cancerigene, 37 susceptibile de a dezechilibra sistemul hormonal. Micul dejun: unt cu ceai sau lapte. Doar aceste alimente, printre cele mai frecvente la micul dejun, conţin zeci de reziduuri cu potenţial mai mare sau mic cancerigen. Studiul previne, de asemenea, în privinţa alimentelor cu care sunt hrăniţi copiii la prânz: carnea tocată, tonul la conservă, pesticidele folosite în cazul legumelor. Substanţe chimice au fost depistate şi în guma de mestecat.

Analizele au descoperit, printre altele, nitraţi şi cloroform în apa de la robinet. Dar cel mai bogat  în reziduuri chimice este somonul conservat. Substanţe chimice au fost descoperite şi în farfuriile folosite pentru încălzirea alimentelor la microunde. Asociation Generations Futures precizează că, în majoritatea cazurilor, nu erau depăşite limitele legale stabilite de Comisia Uniunii Europene şi instanţele internaţionale în privinţa fiecărei substanţe chimice. Totuşi, nu poate fi trecut cu vederea numărul imens de substanţe chi­mice care-şi dau întâlnire în farfuria cu mâncare dată copiilor.

De asemenea, nu pot fi ignorate riscul pe care-l reprezintă pentru consumator acest cocteil de substanţe chimice, subestimarea acestuia şi chiar o eventuală legătură directă cu creşterea numărului de cancere pediatrice.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului