x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Copii, la apa!

06 Iun 2005   •   00:00

SANATATEA COPILULUI
In curand, clopotelul va anunta sfarsitul anului scolar. Specialistii va propun o activitate ideala pentru vacanta de vara – inotul. Fie ca de-abia invata sa inoate, fie ca sunt inotatori avansati, copiii se distreaza de minune in apa, practicand in acelasi timp o activitate benefica pentru dezvoltarea si sanatatea lor.

  • de STELUTA INDREI

  • Desi nu s-au deschis inca strandurile, bazinele acoperite sunt pline de copii care se balacesc. Unul dintre acestea este cel de la Complexul Sportiv Floreasca, unde am stat de vorba cu instructorul de inot Ionut Cismaru. El considera ca "inotul este cea mai complexa activitate fizica, pentru ca pune in miscare toate grupele musculare". Miscarea in apa este un excelent mijloc de calire a organismului. Instructorul sustine ca micutii care practica inotul sistematic racesc mult mai rar decat copiii sedentari. Inotul contribuie la dezvoltarea armonioasa a copiilor si la tonifierea musculaturii. Cei care au deficiente de crestere se pot inalta cu ajutorul inotului. Pe de alta parte, aceasta activitate arde foarte multe calorii, fiind eficienta in cazul copiilor supraponderali.

    O data cu practicarea inotului, copiii invata sa fie mai ordonati si sa respecte un program. De asemenea, isi dezvolta curajul, vointa si spiritul de echipa. Inotul este o activitate solicitanta, careia copiii trebuie sa-i faca fata, devenind astfel independenti si increzatori in propriile forte.

    Inotul indreapta coloana

    Numerosi copii au probleme cu coloana vertebrala. Cifoza si scolioza sunt afectiuni care le provoaca micutilor dureri de spate si mentinerea unei pozitii vicioase a trunchiului atat in timpul activitatilor statice (in banca, la calculator...), cat si dinamice (mers, alergat...). Prin inot se poate corecta pozitia vicioasa a coloanei vertebrale, se tonifica musculatura spatelui, se mareste mobilitatea coloanei.

    Cele mai valoroase exercitii de inot pentru corectarea cifozei sunt inotul pe spate si deplasarea in apa cu mainile pe un obiect plutitor (pluta din lemn, colac, minge), forfecand picioarele si mentinand permanent capul ridicat la suprafata, recomanda instructorul Ionut Cismaru. Pentru corectarea scoliozei in forma de "C" spre stanga pot fi executate exercitii de inot in procedeul crawl, inspirand numai pe partea dreapta. Tot in cazul acestei deformari este recomandat inotul in procedeul bras, lucrand doar cu bratul si piciorul drept, mana stanga prinzand celalalt picior. De asemenea, este eficient inotul pe spate, cu barbia ridicata si trunchiul intr-o pozitie inalta pe apa. In cazul scoliozei in "S" sunt indicate urmatoarele proceduri: pluta pe spate, cu ridicari repetate ale trunchiului si bazinului, alunecarea in apa pe spate, fara a misca picioarele, inotul in tandem (cate doi unul langa celalalt, cu mainile din interiorul cuplului prinse) in procedeele spate si crawl.

    Ghid de initiere

    "Ideal ar fi ca inotul sa se invete de la 4-5 ani, dar initierea depinde si de calitatile motrice ale copilului", remarca instructorul Ionut Cismaru. El mai spune ca este foarte important ca bebelusii sa fie aclimatizati cu apa. Astfel, se va dezvolta instinctul nativ de miscare in apa si va fi evitata frica de apa.

    In cazul copiilor fricosi, instructorul recomanda o acomodare cu apa mai indelungata. Copilul nu trebuie speriat prin metode dure, cum ar fi aruncarea in apa pentru a-i invinge teama. O asemenea experienta poate fi traumatizanta pentru micuti, acestia dezvoltand ulterior o veritabila aversiune fata de apa, pentru o lunga perioada de timp, daca nu chiar pentru totdeauna. Copilului fricos i se pune un colac si va fi lasat usor in apa, chiar daca ii este teama. Astfel va observa singur ca pluteste si se poate convinge ca nu i se intampla nimic rau.

    In primele lectii, instructorul Ionut Cismaru ii invata pe copii miscarile de picioare, pozitia trunchiului in apa, respiratia, miscarile bratelor si apoi coordonarea miscarilor de brate si picioare cu respiratia. Cand acestea sunt bine stapanite, se invata si scufundarile.

    CONTRAINDICATII. Cele mai importante contraindicatii ale practicarii inotului sunt afectiunile cardiace, pulmonare sau renale. De asemenea, copiii care sunt bolnavi de epilepsie sau alte boli neurologice grave nu au voie sa faca inot din cauza pericolului de inec. Mai exista si contraindicatii relative, care depind de timpul de vindecare a afectiunilor respective. Este vorba despre infectiile din sfera ORL (sinuzita, rino-faringita, otita etc.), ranile deschise, anumite boli de piele transmisibile. Copiii alergici la clor si alte substante pentru tratarea apei din bazine au probleme din aceasta cauza.

    STIATI CA
  • Pentru initiere sunt necesare 12 cursuri a cate o ora fiecare.
  • Este necesar un aviz medical de la medicul de familie pentru inscrierea la cursurile de inot.
  • La Complexul Floreasca, 12 lectii de inot costa 800.000 de lei.
  • Indiferent ca este incepator sau avansat, copilul trebuie sa faca un dus inainte si dupa lectia de inot.
  • STIRI
    AUTISM. O echipa de cercetatori canadieni a pus la punct teste pentru depistarea autismului, care se pot aplica micutilor de la varsta de 6 luni. Testele existente in prezent puteau fi efectuate incepand de la 2 ani. In conditiile in care autismul este o maladie misterioasa si una dintre problemele majore pe care medicii le detecteaza prea tarziu, dr. Lonnie Zwaigenbaum, pediatru la Universitatea MacMaster (Ontario), a observat 150 de copii autisti, dupa care a stabilit o serie de teste. Astfel, criteriile pentru depistarea autismului presupun atentia vizuala, interesul fata de alte persoane, fixarea obiectelor din jur, lipsa expresiei fetei.

    VACCIN. Doua vaccinuri contra gastroenteritei la nou-nascuti ar putea fi gasite pe piata incepand din 2006. Aceste doua seruri anihileaza rotavirusurile, care cauzeaza gastroenteritele grave. Manifestarile acestor boli pot pune viata bebelusilor in pericol: voma, febra, dureri abdominale si diaree severa. Gravitatea infectiei cu rotavirus poate provoca o deshidratare cu potential fatal. Rotavirusurile sunt responsabile de peste 500.000 de decese pe an, in lume, la copiii mai mici de 5 ani.

    ECZEMA. Potrivit unui studiu finlandez, aparut recent in revista Allergy, fermentii lactici lactobacili reduc simptomele eczemei atopice la copii. Organisme vii prezente in laptele fermentat si in iaurturi, fermentii lactici sau probiotici cuprind 200 de specii bacteriene, dintre care cele mai cunoscute sunt lactobacilii si bifidobacteriile. Doctorul Mira Viljanen de la Universitatea din Helsinki a descoperit ca fermentii lactici contribuie la ameliorarea eruptiilor cutanate la copiii alergici.
    ×
    Subiecte în articol: copii copiii inot inotul sanatatea copilului