x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copilul și televizorul. Recomandările pediatrilor americani

Copilul și televizorul. Recomandările pediatrilor americani

de Magda Bucur    |    31 Ian 2018   •   21:11
Copilul și televizorul. Recomandările pediatrilor americani
Sursa foto: Zurijeta/Getty Images/iStockphoto

Televizorul, telefonul sau tableta nu ar trebui să fie soluții pentru calmarea copiilor, îi avertizează medicii pediatri pe părinții care speră să obțină astfel câteva ore de respiro pe zi. De altfel, copiii cu vârste cuprinse între doi și cinci ani nu ar trebui să petreacă în fața unui ecran mai mult de o oră pe zi, potrivit noilor ghiduri anunțate de Academia Americană de Pediatrie. Iar copiii sub doi ani ar trebui să nu fie expuși deloc la aparate cu ecran, cu excepția cazului în care ecranul este folosit pentru a comunica cu unul dintre părinți sau rude.

 

Pediatrii americani subliniază faptul că la fel de important ca durata expunerii la un ecran este și în ce constă activitatea respectivă. Jocurile interactive sau programele educative pot fi benefice, însă abandonarea celui mic în fața televizorului în timp ce părinții pregătesc cina sau cedarea telefonului la restaurant, pentru a-l liniști, sunt greșeli pe care părinții ar trebui să le evite.

 

Gadget-urile cu ecran nu sunt „premii”

Există situații când smartphone-ul sau tableta pot fi folositoare, atunci când atenția copilului trebuie distrasă de la evenimente mai greu de supotat, cum ar fi o călătorie cu avionul sau o procedură medicală. Însă atunci când cel mic plânge, este nervos sau agitat, a-i da tableta este complet greșit, spun medicii. În primul rând pentru că acest lucru va fi interpretat ca o recompensă, iar copilul va repeta comportamentul care i-a adus „premiul” și în viitor. În al doilea rând, pentru că tableta îi va distrage pe cei mici de la motivul supărării, al frustrării sau nervozității, iar aceste sentimente trebuie exprimate de fiecare dată.

 

Potrivit pediatrilor americani, consumul excesiv de media poate sta în calea dezvoltării copiilor până la 3 ani, când creierul cunoaște perioade de dezvoltare rapidă iar cei mici au nevoie de timp să se joace, să doarmă, să învețe să își gestioneze emoțiile și să contruiască relații cu ceilalți. Totuși, medicii sunt de acord că expunerea la media nu poate fi complet eliminată ci doar limitată, dar recomandă ca părinții să participe activ la această activitate, să explice celor mici ceea ce văd și să îi ajute să aplice respectivul lucru în viața dezi cu zi. Printre exemplele benigne date de medicii americani se numără urmăritul clipurilor educative împreună cu copiii, a pune muzică și a dansa împreună, a căuta rețete pe internet pe care apoi să le gătească împreună cu copiii sau a-și face fotografii și a înregistra clipuri video.

 

În ce-i privește pe copiii peste 6 ani, Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea expunerii la aparate cu ecran și asigurarea că folosirea acestora nu înlocuiește somnul și activitățile fizice.

×