x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cosmetice pentru cei mici

Cosmetice pentru cei mici

08 Noi 2005   •   00:00
SANATATEA COPILULUI
In sezonul rece, frigul si vantul puternic sunt principalii dusmani ai copiilor. Iar mami si tati incearca sa ii invinga cu ajutorul hainelor cat mai groase. Insa o arma care este mai putin cunoscuta si utilizata de parinti pentru puiut este crema de protectie a pielii. Dupa ce a fost aplicata pe fata, pe buze si pe alte parti ale corpului, pielea micutului isi va putea pastra finetea si culoarea normala. Dupa nastere, pielea devine principalul scut de protectie a nou-nascutului in fata poluarii si a schimbarilor din mediul inconjurator.

De aceea, parintii trebuie sa stie ca pielea puiului lor este extrem de sensibila atunci cand intra in contact mai ales cu soarele puternic, cu vantul si cu frigul. Astfel, majoritatea bebelusilor pot suferi de xeroza (uscarea pielii), o afectiune care are tendinta de a se agrava dupa venirea iernii.

De altfel, pana la varsta de 2-3 ani, parintii trebuie sa se astepte in sezonul rece la tot felul de neplaceri. Unele dintre ele sunt roseata in obraji, descuamari ale pielii si ale buzelor.

Specialistii ii atentioneaza pe parintii care vor sa isi duca micutul la munte ca altitudinea, soarele si nivelul scazut al umiditatii din atmosfera sunt factori care cresc sensibilitatea pielii. Ea nu va mai fi hidratata indeajuns si de aceea va crapa, provocand mici rani dureroase.

Din farmacii

Solutia cea mai eficienta in aceasta situatie o constituie cremele si produsele cosmetice destinate copiilor, procurate din farmacii. Asadar, pentru a preveni aparitia oricarui fel de iritatie, specialistii recomanda parintilor sa unga zilnic pielea micutului cu o crema puternic hidratanta. In sezonul rece este indicata asa-numita cold-cream, o crema speciala pentru protejarea pielii. Aceasta este o combinatie de substante hidratante pe baza de ceara de albine, uleiuri minerale si vegetale. In cazul in care apar totusi modificari neobisnuite ale culorii sau ale aspectului pielii, este indicat sa va duceti micutul la medicul specialist. Acesta va va sfatui care produse cosmetice sunt compatibile cu tipul de ten al copilului.

BUZE SI CORP. Folosirea repetata a biberonului de-a lungul unei zile impiedica cicatrizarea eventualelor leziuni ale buzelor micutului. De aceea, dermatologii indica in aceasta situatie cremele sub forma de baton, usor de folosit si de transportat. Acestea permit vindecarea rapida a micilor iritatii daca se aplica indeajuns de des. Batoanele hidratante pot fi insa utilizate si pe nasuc sau pe frunte, adica in zonele cele mai expuse si mai vulnerabile. Pentru mentinerea hidratarii normale a corpului, laptele de corp trebuie aplicat imediat dupa baie, pe pielea perfect uscata, printr-un masaj usor.

TEN. Pentru prevenirea iritarii tenului, specialistii recomanda aplicarea unor creme grase, pe baza de lapte. Foarte important este si modul de aplicare a cremei. Mai intai se tine in causul palmei pentru cateva secunde, ca sa ajunga la temperatura corpului, si apoi se aplica usor, cu varful degetelor.
×
Subiecte în articol: sanatatea copilului